naar top
Menu
Logo Print
27/08/2018 - PASCAL VANDENBERGHE

PREMIES EN TERUGVERDIENTIJD

Om zuinigheid te stimuleren, voorziet de Vlaamse overheid premies voor al wie extra inspanningen doet om te isoleren. Voor die premies kan je bij netbeheerder (Eandis of Infrax) terecht. Daarvoor moet echter eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

VLAANDEREN

VOORWAARDEN

 • voorwaardenTen eerste moet de woning in het Vlaamse Gewest liggen en voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Als de bouwaanvraag voor die datum werd ingediend, maar de woning zelf pas erna op het net werd aangesloten, is dat echter geen probleem.
 • Als je een premie aanvraagt, geldt die evenwel niet voor de volledige herbouw van woningen, daar dat als nieuwbouw wordt gezien. Wanneer nieuw aangebouwde delen aan een huis worden gezet, en geïsoleerd, komen deze nieuwe delen wel in aanmerking voor een premie.
 • Voor welk jaar je een premie kan aanvragen wordt bepaald aan de hand van de datum op de eindfactuur. Het aanvraagformulier voor de premie moet twaalf maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder toekomen. Je vraagt de premie steeds aan voor het jaar waarin de werken werden uitgevoerd.
 • Voor een premie moeten de werken door een aannemer worden uitgevoerd. Enkel bij dakisolatie kan je als doe-het-zelver een premie ontvangen.
 • Het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet telkens een minimale warmteweerstand (R-waarde) halen, waarbij de R-waarde van een bestaande isolatielaag niet mee verrekend mag worden om aan de minimum vereiste te komen.

Ga via Premiezoeker na welke premies je kan krijgen voor welke isolatiewerken.

TOOLS

Om na te gaan in welke gemeente je welke premie kan krijgen voor een isolatiewerk kan je op de subsidiemodule van Vlaanderen terecht via www.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule.

Voor de terugverdientijd van de isolatiewerken via de energie die je bespaart voorziet Vlaanderen ook handige calculators. Die vind je terug via www.energiesparen.be/energiewinst.

BRUSSEL

VOORWAARDEN 

 • BrusselDe energiepremies zijn toegankelijk voor iedereen aan wie er werkzaamheden/installaties gefactureerd worden.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een Belgische bankrekening om van een energiepremie te kunnen genieten.
 • Alle werken moeten volledig worden uitgevoerd door een aannemer die ingeschreven is in de Kruispuntbank van ondernemingen en die een BTW-nummer en gereglementeerde toegang tot het beroep heeft.
 • Zelf uitvoeren van de in aanmerking komende werken mag niet. Een factuur, uitgereikt door de aanvrager zelf, kan bijgevolg niet in rekening worden gebracht.
 • Uitbreidingswerken komen niet in aanmerking voor energiepremies.
 • Het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet telkens een minimale warmteweerstand (R-waarde) halen, waarbij de R-waarde van een bestaande isolatielaag niet mee verrekend mag worden om aan de minimum vereiste te komen.
  Dakisolatie
  Muurisolatie
  Vloerisolatie

Voor meer informatie over isolatiepremies in het Brusselse kan je op deze pagina terecht.