naar top
Menu
Logo Print
27/08/2018 - PASCAL VANDENBERGHE

3 BELANGRIJKE ISOLATIEWERKEN

Wanneer je je huis wil isoleren, pak je logischerwijze de grootste stukken aan waar warmteverlies kan optreden, namelijk het dak, de vloeren, de muren en de gevel. Die onderdelen isoleren heeft al een grote invloed op je energiebesparing. Verder tonen we je nog enkele kleinere, maar daarom niet minder belangrijke isolatiewerken.

MUUR
DAK
VLOER

MUUR

BUITENMUUR ISOLEREN LANGS BUITEN

Voordelen

buitenmuur
 • Je gevel langs buiten isoleren is vooral interessant gezien je binnen geen ruimte verliest door het aanbrengen van een isolatielaag buiten.
 • Het geeft je huis van buitenaf ook een nieuwe look, daar gevelisolatie langs buiten altijd moet worden afgewerkt met nieuwe bekleding.
 • Doordat het bij isolatie langs buiten beter mogelijk is om een dikke laag aan te brengen, dien je daar dan ook op in te zetten voor optimaal energieverbruik.

Je moet  wel aandacht hebben voor koudebruggen bij ramen. De overgang tussen muur en raam geeft iets minder ruimte om volledig te isoleren, daarom is het beter om op die aansluitingen te kiezen voor een dunnere isolatielaag. Je kan daar een mouw aan passen door ramen te vervangen door nieuwe met een dikker profiel.

Hoe aanpakken

aanpakken

Voor je de buitengevel isoleert moet je steeds informeren bij de gemeente over:

 • De toegestane dikte van het isolatiemateriaal, dat met relatie tot een eventuele uitsprong (in het geval van een rijhuis).
 • Buizen en leidingen voor nutsvoorzieningen die zichtbaar zijn op de gevel mogen niet worden opgenomen in de isolatie en moeten dus zichtbaar blijven.
 • Als er kabels over je gevel lopen, moet je je ook even informeren bij de netbeheerders.

Bij gevelisolatie langs buiten wordt er vooral gewerkt met isolatiepanelen. Dat gaat dan veelal om kunststofplaten uit polyurethaan of polystyreen. Meer uitleg daarover vind je hier terug.

Voor de afwerking kan je ook verschillende kanten uit, zo is gevelpleister een interessante - en overigens esthetisch mooi ogende - optie.

Verder kan je je gevel ook op een duurzame manier afwerken met hout, of kan je kiezen voor de ruigere look van bakstenen of steenstrips (video), of het cleanere uitzicht van harde kunststofplaten.

SPOUWMUUR ISOLEREN

spouw

Bij muren is er soms sprake van een luchtspouw. Dat is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit is vooral het geval bij huizen die voor 1980 gebouwd zijn. Huizen gebouwd na 1980 kunnen ook nog over een luchtspouw beschikken, maar daarbij wordt die meestal al meteen geïsoleerd.

Je kan checken of je muur een spouw bevat door het voegwerk te inspecteren op stootvoegen, dat is een verticale voeg in metselwerk. Bij een open stootvoeg wordt de voeg tussen twee stenen opengelaten om de achterliggende spouw te ventileren of om water af te voeren. Om warmteverlies tegen te gaan moet die worden geïsoleerd.

Voordelen

 • Het is een best goedkope manier om te isoleren, gezien je dan niets aan je buitengevel moet doen.
 • Langs binnen hoef je je ook geen zorgen te maken over ruimteverlies.

Hoe aanpakken

Om een spouwmuur te isoleren,wordt er eerst een gat geboord in het voegwerk om aan de spouw te kunnen. Daarna wordt die opgevuld met spuitbare isolatie, zoals parels, glaswol of purschuim. Daarna worden de gaatjes waarlangs de isolatie werd gespoten terug opgevuld.

Spouwmuren kunnen ook gedeeltelijk met platen worden gevuld, maar om het volledig luchtdicht te maken komt daar dan ook weer spuitbare isolatie bij kijken.

Kies hier steeds voor een waterafstotend materiaal. 

BINNENMUUR ISOLEREN

Het is belangrijk om hiervoor eerst een studie te laten uitvoeren door een bekwame aannemer of architect, daar er een risico is op condensatievorming.

Voordelen

 • binnenwand isolerenHet kan gelijk wanneer gebeuren, in tegenstelling tot isoleren langs buiten, wat niet mogelijk is wanneer het regent of vriest.
 • Isolatie langs binnen zal ook de warmte beter binnenhouden, wat vooral tijdens de wintermaanden interessant is.

Het grote nadeel hiervan is het ruimteverlies dat je ervaart in huis. 

Hoe aanpakken

Je kan hiervoor werken met isolatieschuim, maar meestal wordt er gewerkt met voorzetwanden. Die worden op een rooster geplaatst dat zich aan de draagmuur bevindt. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt dan met een isolatiemateriaal gevuld, waarna een plaat langs binnen wordt geplaatst. 

DAK

Een dak isoleren kan net als bij muren zowel langs binnen als langs buiten. Wanneer dat langs buiten wordt geïsoleerd, spreek je van een warm dak. Vandaag de dag is dat de norm.  Isoleer je een dak langs binnen op de dakconstructie, dan is het een koud dak.

PLAT DAK ISOLEREN

Hoe aanpakken

platdak

Voor een warm plat dak wordt het vaakst gewerkt met isolatieplaten uit polystyreen of polyurethaan.

Bij een koud plat dak wordt er vaker geopteerd voor een minerale wol dan plaatmaterialen. Als afwerking wordt de isolatielaag langs binnen beschermd met een dampscherm om vocht te bestrijden. 

Lees hier meer over de isolatie van een plat dak.

HELLEND DAK ISOLEREN

Hoe aanpakken

hellend dak

Bij hellende daken wordt er zowel voor de warme als koude varianten vaak gewerkt met isolatieplaten om warmte vast te houden.

Voor een betere geluidswering daarbovenop kan je ook aan de slag gaan met minerale wol. Ook hier gebeurt de afwerking met een dampscherm tegen vocht.

Lees hier meer over de isolatie van een hellend dak.

Voor zowel platte als hellende daken kan je ook purschuim gebruiken. Daarbij is er dan geen dampscherm meer nodig, gezien het schuim zelf lucht- en waterdicht is.

VLOER

OPBOUW

Bij vloerisolatie moet je rekening houden met de lagen waaruit je vloer is opgebouwd. Meestal heb je een ondergrond waarop een chape wordt aangebracht. Tussen de chape en de uiteindelijke dekvloer (het onderdeel dat wordt belopen) kan je dan met isolatiemateriaal werken.

Om je vloer te isoleren zijn er twee opties:

vloer
 • Isoleren langs onder met isolatieplaten, aangevuld met purschuim. Dit is enkel mogelijk wanneer er een kruipkelder is. Het voordeel hier is dat je niets hoeft te doen aan de bestaande vloer.
 • Isoleren langs boven met drukvaste, stevige isolatieplaten voor de beloopbaarheid, chape of PUR-schuim. Hier is het belangrijk om niet te dik te isoleren, om zo problemen met deuren te voorkomen. Om niet te moeten openbreken kan je ook op de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe afwerkingslaag leggen, maar dan is het ook belangrijk om zo dun mogelijk te isoleren.

ISOLEREN MET PLATEN

Hoe aanpakken

isoleren

Vloerisolatie met platen gebeurt vooral bij massieve vloeren. Hoofdzakelijk worden hiervoor XPS-platen aangewend, dat zijn platen op basis van polystyreen. Het voordeel van dat soort platen is dat ze veel gewicht aankunnen.

Ook purplaten worden vaak gebruikt om aan energiebesparing te doen via de vloer. 

ISOLEREN MET WOL

Hoe aanpakken

vloer met wol isoleren

Wanneer de vloer niet massief is kunnen de lege ruimtes ook worden opgevuld met een minerale wol. Dat gebeurt vaak bij zoldervloeren. Daarbij wordt net als bij een dak de structuur gevuld met wol.

ISOLEREN MET CHAPE

Hoe aanpakken

chape

Om te zorgen voor een egale vloer kan je een chape aanleggen op de ondergrond onder je dekvloer. Dat is een mengeling van zand, cement en water. Een chape is niet inherent isolerend, maar kan wel met isolatiematerialen worden verwerkt.

Wanneer je een isolerend materiaal toevoegt, is het echter beter om zand uit de mengeling te weren, gezien dat de werking van de isolatie kan verstoren.

Om een isolerend karakter te krijgen, worden aan het mengsel in de plaats daarvan polystyreenkorrels toegevoegd, al kan dat ook met korrels op basis van pur, maar die isoleren iets minder goed dan polystyreen.

ISOLEREN MET PURSCHUIM

Hoe aanpakken

pur

Om een vloer te isoleren, beroept men zich vaak op gespoten pur op het grondoppervlak. PUR spuiten op de ondergrond vult daarnaast immers ook de ruimte rond eventuele leidingen vanzelf uit, wat het probleem met eventuele gaten bij panelen handig oplost.

Lees hier welke kleine werkjes je zelf kan doen.