naar top
Menu
Logo Print

DOBBIT NR. 1904 (AUGUSTUS - SEPTEMBER)

De nieuwe Dobbit is er, en het is volop zomer, het zal je dus niet verwonderen dat we voor heel wat klussen naar buiten zijn getrokken.
zelf je tuinpad leggen
asbest veilig verwijderen
metalen dakplaten plaatsen
een houten terras opknappen
een vliegenraam op maat maken
een bloembak met klimrek maken

Naast de klussen voor buitenshuis biedt dit nummer ook nog handige tips en advies
hoe werkt een ratelband
een kleuradviseur aan het woord
een kast, 4x anders

Genoeg redenen dus om het jongste nummer van Dobbit in huis te halen.

Haal Dobbit nu in huis
Reeds betalende abonnee? Raadpleeg Dobbit ook online   |   Activeer uw online abonnement

DOE-HET-ZELFTIPS

In deze rubriek delen we graag de tips die we toegestuurd krijgen van onze lezers en die je de oplossing bieden voor dat ene probleem.

ZELF JE TUINPAD LEGGEN

tuinpad aanleggenHoewel dit eenvoudig lijkt, komt er toch heel wat kennis bij kijken. Als je je tuinpad aanpakt, doe je het beter ineens goed. Dat doe je door een goede basis te leggen voor je fundering, zodat het pad niet verzakt. Maar ook de keuze van je bestrating doe je beter doordacht. Je wil niet dat het pad vuil of groen opslaat en er zo na een tijd niet mooi meer uitziet.

VEILIG ASBEST VERWIJDEREN

asbestEen oude woning renoveren? Grote kans dat je asbest aantreft. In de periode van 1955 tot 1985, tot zelfs 2001, werd dit vezelachtige mineraal in meer dan 3.500 toe­passingen gebruikt vanwege zijn brandwerende eigen­schap. De stof is met het blote oog niet zichtbaar en het inademen ervan kan ernstige ziektes veroorzaken.
De Vlaamse regering streeft er dan ook naar om tegen 2040 onze leefomgeving ‘asbestveilig’ te maken, wat betekent dat er nog enkel asbesttoepassingen in goede staat mogen overblijven. Risicovol asbest moet daarentegen wél veilig weggenomen en opgeborgen worden, want eens het asbesthoudend materiaal beschadigd, verweerd of verouderd is, kan het de gevaarlijke vezels in de omgeving afgeven. Heb je te maken met asbest? Zorg dan steeds voor een correcte en veilige sanering!

METALEN DAKPLATEN PLAATSEN

dakplatenPlaatmateriaal, zoals golfplaten en metalen dakplaten, is ideaal om een dak mee te dichten. Wij tonen hoe je aan de slag gaat met metalen dakplaten, maar het principe kan je ook toepassen voor, bijvoorbeeld, kunststof golfplaten. Kies dan wel de juiste bevestigingsschroeven.

HOE WERKT EEN RATELBAND

ratelbandOok als DHZ’er leg je het best een aantal ratelbanden in de auto of het atelier om steeds veilig de baan op te kunnen of een werkstuk tijdelijk te fixeren. Niet iedereen kan ermee overweg, maar zo’n spanriem werkt echt eenvoudig. Vandaar dit simpele stappenplan om de spanriem correct aan te trekken en opnieuw los te maken.

LAAT JE HOUTEN TERRAS ER WEER ALS NIEUW UITZIEN

terrasEen houten terras raakt na enige tijd vervuild. Dat is ook logisch: enerzijds kan het hout zelf, onder invloed van het licht, wat gaan vergrijzen. Anderzijds heeft het hout een natuurlijke oneffen structuur waar vuildeeltjes makkelijk in blijven steken. Neem daarbij nog het feit dat hout water kan opnemen en dat slechts langzaam weer afgeeft, en je weet meteen hoe het komt dat tuinhout vaak hardnekkig vuil is. Maar geen nood: met wat noeste arbeid krijg je je terras weer als nieuw.

MAAK ZELF JE VLIEGENRAAM OP MAAT

vliegenraamMet de warmere seizoenen zijn er ook meer insecten in aantocht. Houd je die liever buiten? Dan komt een vliegenraam van pas. We tonen hoe je dat gemakkelijk zelf kan maken, in hout of met metalen profielen. 


EEN BLOEMBAK MET KLIMHULP 

bloembakKlimplanten zijn een goede manier om een muur van groen te vormen. Op die manier kunnen ze heel wat verbergen. We maken een plantenbak met een klimhulp. De planten vinden steun en kunnen zo hoog genoeg groeien. Bovendien is de bak groot genoeg om de klimplanten te combineren met wat lager blijvende soorten. Je maakt zelf de mooiste combinaties.

EEN KLEURADVISEUR OP BEZOEK

adviesWie zijn interieur opnieuw wil aankleden, kan op zoek naar verf, behang, vloeren, meubels ... Soms is de keuze te overweldigend. Een goed kleurenplan kan je op weg helpen. Daarvoor schakel je een kleuradviseur in. Heel wat schilder-behangers en winkelpunten bieden die service aan. Maar wat doet zo’n kleuradviseur nu? En heb je die wel echt nodig, of kan je ook zelf aan de slag met enkele basistips?

EEN KAST, 4X ANDERS

kastEen eenvoudige kast kan je op heel wat verschillende manieren een beetje spannender maken. We tonen vier verschillende manieren om wat karakter toe te voegen, van doodeenvoudig tot iets complexer. Uiteraard kan je de verschillende methoden combineren. Zelfs de minst ervaren klusser kan met deze tips aan de slag.

 
Haal Dobbit nu in huis
Reeds betalende abonnee? Raadpleeg Dobbit ook online   |   Activeer uw online abonnement