naar top
Menu
Logo Print

KRAAN VERVANGEN

Een lekkende of slecht werkende kraan hoort niet thuis in een keuken waarin veel tijd besteed wordt. Je kunt hem vervangen door een nieuwe, moderne kraan waarmee je bijvoorbeeld ook meer bewegingsvrijheid krijgt. Volg het onderstaande stappenplan om te zien hoe je je oude kraan verwijdert, de siliconenrand rond de wasbak vernieuwt en de nieuwe kraan plaatst:

OUDE KRAAN VERWIJDEREN
KITRAND ROND WASBAK VERNIEUWEN
NIEUWE KRAAN PLAATSEN

OUDE KRAAN VERWIJDEREN

Hoe een kraan vervangen

Maak de ruimte onder de gootsteen eerst en vooral volledig vrij. Koppel de afvoerleiding los; neem daarvoor een emmer bij de hand, want de leiding zal een beetje uitlekken.

Eventueel kun je wat opgestapeld vuil uit de opening van de leiding verwijderen. Is er veel geurhinder, dan prop je tijdelijk iets in de opening van de afvoer ter afdichting.

Hoe een kraan vervangen

Onder de spoelbak zijn twee kraantjes te vinden; een voor warm (rood aangeduid) en een voor koud (blauw aangeduid). Die draai je dicht. Is er een kraan verbonden met de vaatwasmachine, dan hoor je het kleine kraantje daarboven dicht te draaien.

Merk je dat in deze kraantjes geen beweging meer te krijgen is, dan draai je de hoofdkraan van de woning dicht.

Hoe een kraan vervangen

Hierna kun je de moeren voor de flexibels die aan de kraantjes hangen losmaken met een steeksleutel. Mochten de flexibels meedraaien, dan houd je ze tegen met een tang. Zet even de kraan open zodat het resterende water weg kan lopen, en vang het op in de emmer.

Met een pijpsleutel kun je de bout voor de kraan losmaken. Door met een steeksleutel kracht te zetten langs boven, doe je de bout lossen. Haal de kraan uit de opening.

KITRAND ROND WASBAK VERNIEUWEN

Hoe een kraan vervangen

Nu de kraan weg is, is het gemakkelijker om de kitrand rond de wasbak eens opnieuw aan te brengen. Dit klusje doe je dus het best nu. Ook wanneer je de volledige wasbak hebt weggehaald, moet je opnieuw kitten.

Verwijder eerst de oude kitrand met een breekmes. De laatste resten krijg je gemakkelijk weg met een multitool voor silicone.

Hoe een kraan vervangen

Ga dan nog eens over de rand met een schuurdoekje. Voor je nieuwe kit aanbrengt, ontvet je de rand eerst goed, bijvoorbeeld met water waar je een beetje ammoniak aan toevoegt. Draag dan wel handschoenen, want dat mengsel kan irriterend werken op de huid.

Na het ontvetten tape je de randen af; blijf daarbij wel een centimeter weg van de boord. Ook de wasbak zelf bedek je met tape.

Hoe een kraan vervangen

Dan breng je een transparante polymeerkit aan met een spuitpistool. Houd het onder een hoek van 45 graden en trek het telkens in één vloeiende beweging naar achteren.

Als dat gebeurd is, dompel je de multitool in een beetje zeepwater en ga je nog eens over de kit heen om hem glad af te werken en het overtollige product weg te nemen. Dan verwijder je de tape en ben je klaar; de wasbak is weer mooi afgedicht en dus beschermd tegen vuil dat er anders onder zou kunnen geraken.

NIEUWE KRAAN PLAATSEN

Hoe een kraan vervangen

Tijd om de nieuwe kraan te plaatsen. Bereid hem voor door eerst beide flexibels erin te draaien met de hand. De o-ring die zich boven aan de flexibel bevindt zal voor de dichting zorgen.

Logischerwijze plaats je de rode flexibel aan de warmwaterkant van de kraan, en de blauwe aan de koudwaterkant.

Hoe een kraan vervangen

Nu plaats je de kraan door de opening in de gootsteen. Schuif de stabilisatieplaat rond de flexibels tot tegen de onderzijde van de kraan en zet hem vast met de moer. Met een pijpsleutel draai je de kraan toe tot ze volledig vastzit.

Dan kun je de flexibels weer aansluiten volgens de kleurcodes. Draai de moeren eerst vast met de hand, en dan met de steeksleutel.

Hoe een kraan vervangen

De toevoerkraan van het water mag nu weer helemaal open gezet worden. Draai hem daarna een kwartslag terug, zodat de afsluitkraan niet komt vast te zitten. Indien je de hoofdtoevoer afgesloten had, dan mag je die nu terug open draaien.

Hoe een kraan vervangen

De afvoerleidingen kunnen je nu niet meer in de weg zitten, dus mag je ze weer aansluiten. Span ook alle verbindingen goed aan. Zo is je nieuwe kraan volledig geïnstalleerd en kun je weer vlot werken in je keuken.