naar top
Menu
Logo Print

KEUKENKASTEN EN -APPARATEN SCHILDEREN

Misschien vind je het wel zonde om je oude (houten) keukenkasten, die wel verouderd zijn maar nog in degelijke staat, te vervangen door een volledig nieuwe keuken. Waarom zou je ze in dat geval dan niet behouden en een likje verf geven? Zo krijgt je keuken toch een mooie upgrade.

ONTVETTEN, SCHUREN EN TAPE AANBRENGEN
MEUBELS SCHILDEREN
LADES EN DEUREN SCHILDEREN
ELEKTROTOESTELLEN SCHILDEREN

Keukenkasten en keukenapparaten vervenKeukenkasten en keukenapparaten verven

Normaliter vergt een keuken herschilderen heel wat werk; je moet de oude vernis verwijderen met afbijtmiddel en een primer aanbrengen voor het verven. Door echter een aangepaste renovatieverf te gebruiken die geschikt is voor het materiaal dat je moet herschilderen, bespaar je jezelf heel wat tijd en kosten. Zelfs voor het verven van elektrotoestellen bestaat er speciale verf, dus wil je bijvoorbeeld een saaie grijze koelkast, microgolfoven of vaatwasser wat opfleuren, dan is ook dat een optie.

ONTVETTEN, SCHUREN EN TAPE AANBRENGEN

Keukenkasten en keukenapparaten verven

Begin eerst en vooral met het ontvetten van alle oppervlakken die je wilt schilderen. Zo zal de verf straks beter hechten.

Bemerk je hier en daar kleine beschadigingen in het hout van je keukenkasten, dan wrijf je die op met wat schuurpapier met fijne korrel. Indien nodig kun je de beschadigingen ook opvullen met een houtvulmiddel. Stof nadien af.

Plak dan tape rond de kasten om ze af te schermen van de verf.

MEUBELS SCHILDEREN

Keukenkasten en keukenapparaten verven

Vervolgens ga je in de hoekjes en kantjes aan de slag met de verfborstel.

Wanneer dat gedaan is, kun je overschakelen op een verfrol voor de grotere oppervlakken. Laat de eerste laag verf drogen zoals aangegeven staat op de verpakking en breng dan de tweede laag aan. Als die klaar is, verwijder je zo snel mogelijk de tape, zodat de verf niet afbrokkelt omdat hij al te droog geworden is.

LADES EN DEUREN SCHILDEREN

Keukenkasten en keukenapparaten verven

Om de kastlades en -deuren te verven, kun je ze voor het gemak op een paar schragen leggen. Bij de kastlades schroef je eerst de lopers los, zodat je daar niet rond hoeft te schilderen. Verder geldt hier voor het verven hetzelfde principe: begin met de verfborstel, werk af met de rol en breng daarna een tweede laag aan. 

Let bij de scharnieren wel op dat je niet te veel verf aanbrengt, zodat je de kastdeur later nog kunt terugplaatsen. Je kunt de deuren na het drogen van de verf ook nog eens van nieuwe handgrepen voorzien, of ook de oude handgrepen van een kleurtje voorzien door middel van een geschikte verf.

ELEKTROTOESTELLEN SCHILDEREN

Keukenkasten en keukenapparaten verven

Wil je elektrotoestellen zoals de koelkast verven, dan ga je ook daar op dezelfde manier te werk. Let er alleen op dat je niet over rubberen dichtingen heen schildert, want die moeten soepel blijven - daarom tape je het best de randen af.

Als je een koelkast terugplaatst, let er dan op dat je zo'n 10 centimeter ventilatieruimte vrijhoudt zodat de warmte weg kan.

Keukenkasten en keukenapparaten verven

Nadat alles gedroogd is, kun je de keukenonderdelen terug op hun plaats zetten - dankzij de nummering die je erop aangebracht hebt, hoef je nu niet uit te pluizen wat precies waar thuishoort.

Een nieuw kleurtje doet je keuken er heel wat frisser uitzien, maar wil je voor een echte make-over gaan, dan kun je het verven combineren met het plaatsen van een nieuwe spatwand, het maken van een nieuw keukenwerkblad en misschien ook wel het installeren van een nieuwe kraan.