naar top
Menu
Logo Print

JE OUDE KEUKEN AFBREKEN

Wil je een oude, degelijke keuken niet wegdoen maar wel heropfrissen? Ga dan tijdens de afbraak van de keuken niet halsoverkop te werk, maar bekijk goed hoe je hem kunt demonteren zonder iets te beschadigen.

BESCHERM JE KEUKEN EN JEZELF TEGEN STOF
VERWIJDER DE KASTEN
VERWIJDER DE WASBAK
DEMONTEER ELEKTRISCHE APPARATEN
NEEM HET WERKBLAD WEG

BESCHERM JE KEUKEN EN JEZELF TEGEN STOF

Oude keuken afbreken

Komt er veel stof vrij, zoals bij het verwijderen van wandtegels, bedek dan de kasten en het werkblad daarrond. Vergeet ook niet om jezelf te beschermen door middel van handschoenen en een stofbril.

VERWIJDER DE KASTEN

Oude keuken afbreken

Wil je de kasten herschilderen, dan moet je eerst en vooral alle samenhorende onderdelen nummeren voor je ze gaat demonteren. Zo hoef je je later het hoofd niet te breken over waar de stukken bij horen.

Verwijder dan alle loszittende elementen zoals kastdeuren, lades en apparaten. Om kastlades te kunnen uithalen, rol je eerst de lade zo ver mogelijk uit.

Oude keuken afbreken

Dan kantel je hem omhoog en vervolgens helemaal naar beneden. Oude kastdeuren met klassieke scharnieren zijn over het algemeen simpel te verwijderen; je hoeft ze er enkel maar uit te heffen.

Bij vastgeschroefde scharnieren zul je natuurlijk de vijsjes los moeten maken. Tenzij je de binnenkant van de kasten wilt meeschilderen, kun je de legplanken binnenin gewoon laten zitten; in dat geval leg je ze het best wel even tegen de achterwand van de kast, zodat je ze niet hoeft af te tapen.

VERWIJDER DE WASBAK

Oude keuken afbreken

Verwijder je de wasbak, sluit dan eerst het water af via de hoekstopkraantjes daaronder (de kleine kraantjes tegen de muur dus). Maak de flexibels van de keukenkraan los (zie ook: Nieuwe kraan plaatsen), de verbinding met de sifon en de bevestigingspunten van de wasbak.

DEMONTEER ELEKTRISCHE APPARATEN

Oude keuken afbreken

Vóór het demonteren van elektrische apparaten schakel je de zekering uit. Zorg er ook voor dat de gaskraan dicht is en dat alle koppelingen met gas of elektriciteit losgemaakt zijn voor je een apparaat weghaalt.

Een oven of fornuis kun je over het algemeen net voldoende verschuiven om bij de kabels aan de achterzijde te kunnen. Een inbouwkookplaat zit normaal gezien met schroeven of klemmen vast in het werkblad en kun je dus onderaan losvijzen om daarna eruit te tillen.

Oude keuken afbreken

Veel koelkasten hebben wieltjes langs de achterkant en kun je dus gewoon vooraan optillen en dan wegrollen. Let er wel op dat je de koelkast zo recht mogelijk houdt. Moet je hem tijdens de renovatiewerken toch neerleggen, wacht dan bij terugplaatsing 24u voor je hem weer aansluit, zodat de smeerolie in de koelvloeistof kan uitzakken - zo niet riskeer je verstoppingen binnenin.

Indien je van plan bent om de (spat)wand te gaan renoveren, dan verwijder je nu eerst de wandstopcontacten zodat ze later niet in de weg zouden zitten. Schroef daarvoor de afdekplaatjes los, en daarna ook de schakelaar zodat je die van de wand kunt halen.

NEEM HET WERKBLAD WEG

Oude keuken afbrekenAls je het werkblad wilt wegnemen, doe dat dan op een manier die de kasten eronder niet beschadigt. In het beste geval kun je het losschroeven, maar als het verlijmd is aan de kasten, moet je het proberen los te snijden (dit geldt overigens ook voor spoelbakken). 

Als je met een koevoet en een hamer aan de slag moet, wees dan zo voorzichtig mogelijk om de kasten eronder niet te beschadigen.