naar top
Menu
Logo Print

EEN NIEUWE KEUKEN KIEZEN

Als je een volledig nieuwe keuken laat zetten, dan ga je beter niet in één keer tot een aankoop over. Bezoek liever verschillende winkels, vergelijk producten en prijzen en vraag een aantal offertes zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Een keuken kan al snel rond de 15.000 euro kosten, maar als je winkels bezoekt die qua budgetklasse iets lager liggen en goed uitkijkt naar promoties, dan kun je er net zo goed in slagen om slechts 3.000 euro uit te geven.

Houd bij de aankoop van je keuken daarnaast ook rekening met onderstaande elementen:
AFMETINGEN
GEBRUIK VAN RUIMTE
WELKE MATERIALEN KIEZEN?
VERLICHTING
DE KOSTEN DRUKKEN

AFMETINGEN

Grondplan keuken tekenen

Voor je de toonzalen gaat afschuimen, meet je eerst je keuken op zodat je een grondplan kunt maken. Daarop duid je alles aan: muren, ramen, deuren, stopcontacten, leidingen, lichten, schakelaars, ventilatie en alles wat ook maar enigszins uitsteekt.

Verzamel alvast ook mogelijke ideeën over een bepaalde kastindeling. Aan de hand van de plannen waarover je beschikt zullen toonzaalmedewerkers een correctere offerte kunnen maken. Later komt een vakman alles dan sowieso nog eens opmeten voor de keuken effectief besteld wordt.

GEBRUIK VAN RUIMTE

gebruik van ruimteWees realistisch in het gebruik van de ruimte waarover je beschikt. Zorg voor voldoende werkvlakken, zeker als je graag kookt, en zet bijvoorbeeld geen kookeiland in een te kleine keuken, maar probeer het meeste te halen uit de plaats die er voorhanden is.

Sta niet enkel stil bij het algemene volume, maar zorg er eveneens voor dat de hoogte waarop het werkblad zal komen, afgestemd is op je lichaamsgrootte. Houd bij de indeling van je keuken verder ook rekening houden met de keukendriehoek (de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast).

Idealiter liggen de opgetelde afstand van de drie zijden tussen de 6 en 8 meter. En denk eraan: opbergruimte kun je nooit te veel hebben, dus maak gebruik van de mogelijkheden die er bestaan, zoals hoekkasten en slimme opbergsystemen.

WELKE MATERIALEN KIEZEN?

materialenDenk - zowel wat de keukenfronten als wat het werkblad betreft - bij de materiaalkeuze niet enkel aan uitstraling, maar ook aan praktische zaken zoals het onderhoudscomfort, de krasgevoeligheid en de slijtvastheid van het materiaal - al is het natuurlijk wel zo dat materialen die goed scoren op deze factoren, eveneens een hoger prijskaartje hebben.

De meest budgettaire oplossing is wellicht een keuken uit kunststof, meestal bestaande uit een laag laminaat of melamine op een laag multiplex (let wel: laminaat is nog iets stootvaster en krasbestendiger dan melamine). Kunststofkeukens bestaan er in allerlei stijlen en kleuren, dus qua vormgeving kun je er alle kanten mee uit. 

Wil je in prijsklasse gerust nog een stap verder gaan, dan kan je bijvoorbeeld ook voor massief hout kiezen. In dat geval hoor je zeker na te gaan of het hout een vet- en zuurbestendige laag gekregen heeft die het zal beschermen. Wil je een houten afwerking voor een kleiner budget, dan kun je nog opteren voor fineerhout; dat heeft als basis MDF, waarop dan een toplaagje massief hout komt te liggen.

lak keukenEen andere optie die in de hogere prijzenklasse thuishoort en die je keukenfronten van een knappe look voorziet, is lak (zij het nu hoogglans-, satijnglans- of matglanslak). Vooral in moderne keukeninterieurs wordt hier vaak voor geopteerd. Informeer in ieder geval naar de kwaliteit; als het lakproces correct verliep, dan zouden er meerdere lagen aangebracht moeten zijn en zal de keuken goed bestand zijn tegen krassen.

Wil je zekerheid, dan kun je ook voor een poederlak kiezen, die steviger en slijtvaster is. Hou je van de uitstraling van een gelakte keuken maar wil je iets minder uitgeven, dan kan een foliefront (die lak imiteert) ook nog een optie zijn.

Let er in dit geval op dat je geen naden meer ziet aan de randen; alles moet met kleur bedekt zijn. Als de folie overal mooi aansluit, zie je als leek nauwelijks het verschil met een echte gelakte keuken.

Nieuwe keuken kiezen

Had je graag een werkblad gehad dat uitblinkt in robuustheid, dan zijn beton, composiet of graniet ideaal. Beton hoeft niet per se ter plaatse gegoten worden, maar kan je ook prefab laten maken in een betonfabriek - in het laatste geval kun je ook nog eens de afwerkingsgraad kiezen.

Al kan het voor de gevorderde doe-het-zelver misschien een leuke uitdaging zijn om zelf het werkblad in beton te gieten (bekijk deze aflevering om te leren hoe!).

Een gegoten betonwerkblad is op zichzelf vrij poreus, dus houd er rekening mee dat er nog een nabehandeling zal moeten gebeuren als je de porositeit wilt verminderen (zoals het aanbrengen van een lak, de impregnatie met een hydrofobeerproduct of polieren). Ook graniet is een vrij poreuze steensoort, dus is het hier eveneens aan te raden voor een gepolierd werkblad te gaan. Composiet is dan weer een samenstelling tussen kleine stukjes natuursteen en kunstof, en bezit een grotere dichtheid waardoor vlekken minder kans krijgen.

VERLICHTING

verlichting in je keuken

In de keuken moet een onderscheid worden gemaakt tussen algemene verlichting en werkbladverlichting. Algemene verlichting zal de hele ruimte verlichten en zal daarom ook het meest gebruikt worden. Als je wilt dat algemene verlichting een bepaalde sfeer kan creëren wanneer dat nodig is, is een dimmer de oplossing; je kan eenvoudig schakelen tussen verschillende lichtintensiteiten.

LED licht in je keuken

Tijdens het koken heb je uiteraard licht nodig dat het werkoppervlak onder alle omstandigheden voldoende verlicht. Daarom wordt er vaak gekozen voor led-strookverlichting of -spots, al dan niet geïntegreerd onder hangende kasten, als die er al zijn. Neem bij voorkeur een neutraal wit licht dat niet reflecteert.

Let op: in showrooms is het soms moeilijk om de werkelijke intensiteit van een licht te zien. Vergeet dus niet te vragen naar het aantal lumen van de lampen dat je verkiest. Een intensiteit van 5.000 tot 10.000 lumen is normaal gesproken voldoende voor een keuken.

Hoe minder natuurlijk licht in de kamer, hoe meer licht je nodig hebt. Als je extra hulp nodig hebt bij de installatie van de lichtbronnen, is het in sommige speciaalzaken mogelijk om professioneel advies in te winnen en een lichtplan te laten opstellen, waarin de ideale plaats voor alle lichtpunten wordt aangegeven.

DE KOSTEN DRUKKEN

Keuken renoveren

Voor de aanschaf van een nieuwe keuken ben je al snel enkele duizenden euro's kwijt, maar er zijn een aantal manieren om de kosten te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een toonzaalmodel opteren; in dat geval kun je natuurlijk zelf de stijl en inrichting van je keuken niet meer kiezen, maar door een beetje water bij de wijn te doen, spaar je hiermee misschien wel een mooi bedrag uit.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld de afbraak en afvoer van de oude keuken voor je eigen rekening nemen, wat alweer een onkost minder is. Ook kun je eventueel afspreken met de keukenzaak dat je samen met hun plaatser de keuken zet, zodat je op werkuren bespaart.

Ten slotte is er, voor wie graag de handen uit de mouwen steekt, ook altijd de optie om de oude keuken zelf te renoveren aan de hand van deze stappen:

- Je oude keuken afbreken

- Keukenkasten en -apparaten verven

- Spatwand vernieuwen

- Nieuw keukenwerkblad maken

- Kraan vervangen