naar top
Menu
Logo Print
16/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

KIES HET JUISTE MATERIAAL VOOR JE TRAP

Er bestaan verschillende keuzes voor het materiaal van je trap. Esthetisch gezien pas je uiteraard het best iets dat goed past bij je interieur. Verder is ook het praktische aspect belangrijk, zoals hoe gemakkelijk je de trap kan belopen, hoeveel onderhoud het vergt en hoeveel geluid de trap produceert. De oefening bestaat erin een juiste afweging te maken tussen de voor- en nadelen van verschillende materialen.

HOUT
BETON
METALEN
NATUURSTEEN
COMBINATIES

HOUT

Hout is zonder twijfel het populairste materiaal om trappen mee te bouwen. Het heeft een tijdloos, natuurlijk en uitnodigend karakter. Hout is bovendien over het algemeen een duurzaam materiaal. Afhankelijk van de hardheid, verschilt dat echter wel van soort tot soort.

HOUTSOORTEN EN PRIJS

houtEen van de meest duurzame houtsoorten voor een trap is eik, mede door z'n hoge slijtvastheid. Voor binnentrappen is beuk ook steeds een goede, stijlvolle optie.

Verder worden eveneens tropische houtsoorten zoals afrormosia, wengé en afzelia regelmatig gebruikt om trappen mee te maken. 

Welk soort hout je kiest heeft uiteraard ook zijn weerslag op het prijskaartje. Zo zijn dennen- en vurenhout (vanaf €1.500) globaal gezien een stuk goedkoper dan eik en beuk (vanaf €2.000).

VOOR- EN NADELEN

Afwerking

afwerkingEen plus van houten trappen is dat je verschillende kanten uit kan qua afwerking. Vernissen, verven, olieën of beitsen, je kan een houten trap lang mooi en in topvorm houden op meerdere manieren, afhankelijk van hoe je wil dat hij eruitziet.

  • Vernis biedt een (matte of glanzende) stevige en transparante beschermlaag.
  • Door te beitsen bescherm je het hout van binnenuit, dat kan met een transparant product voor een natuurlijke look, of een licht getinte beits voor een lichte verkleuring.
  • Je kan ook olie gebruiken om het hout van binnenuit te beschermen, dat geeft de houtnerf bovendien een mooie nadruk.

Hout 'werkt'

hout werktAfhankelijk van hoe intensief de trap wordt belopen vergt het hout wel om de zoveel jaar onderhoud. Een ander nadeel aan een houten trap is dat het kan 'werken', dat wil zeggen: krimpen of uitzetten afhankelijk van de vochtigheidsgraad, wat voor krakende treden - en dus storend geluid - kan zorgen.

Je kan daar door middel van bewerkte houtsoorten zoals multiplex of gelijmd en gelamineerd hout wel een mouw aan passen. Andere houtsoorten die weinig krimpen of uitzetten zijn grenenhout, merbau en tamme kastanje. 

BETON

Wil je een iets onderhoudsvriendelijker alternatief of heb je liever een zwaardere look? Dan kan je kiezen voor het massieve uitzicht van een betonnen trap.

DE PRIJS

prijsHoewel ze meer worden geassocieerd met fabrieksomgevingen, zijn trappen uit beton ook steeds vaker terug te vinden in moderne woningen. Deze zijn echter wel een stuk duurder dan houten trappen. Hoeveel die precies bedraagt is afhankelijk van:

  • de afwerkingsgraad (laat je het beton polieren voor een glad uitzicht, of houd je het ruw?),
  • de bereikbaarheid in de te plaatsen ruimte,
  • en de moeilijkheid (in hoeverre het te plaatsen is in een bepaalde omgeving). 

Voor een ongepolierde betontrap leg je gemiddeld €100 per trede, voor een gepolierde kan dat al snel oplopen tot €200 per treden.

VOOR- EN NADELEN

Naast de weinige nood aan onderhoud bieden betonnen trappen ook over tal van andere voordelen. Ze zijn zeer stabiel en geven amper lawaai af.

Voor wie geen fan is van het nogal strakke betonnen uitzicht, zijn er ook heel wat mogelijke afwerkingsmaterialen om het beton te camoufleren. Zo worden deze trappen vaak afgewerkt met hout, natuursteen of tapijt.

Verder is beton ook erg brandbestendig, daarom zie je het vaak terugkomen in appartementsblokken. Een nadeel van beton is dat het een poreus materiaal is, wat een trap dus heel vatbaar maakt voor vlekken.

METALEN

Je kan er ook voor kiezen om een trap volledig uit metaal te laten vervaardigen. De prijs is ook hier sterk afhankelijk van de afwerkingsgraad en het gekozen metaal. Voor een gewone steektrap uit metaal mag je algauw rekenen vanaf €4.000.

ONDERHOUD

onderhoudMetalen worden vaak gebruikt voor open trappen en bieden daarbij heel wat ruimte voor creativiteit. Metaal is namelijk gemakkelijk in vormen te gieten naar wens. Hoeveel onderhoud een metalen trap vergt hangt af van welk soort metaal je gebruikt.

Daar goedkopere metaalsoorten (zoals het ruw ogende gegalvaniseerd ijzer) vaak worden gelakt of vernist, zal dat proces - naargelang het beloop - vaker moeten worden herhaald. Meestal moet dat om de vijf à tien jaar gebeuren.

STALEN TRAP

stalen trapEen sterkere variant onder de metalen is de stalen trap, die vergt minder onderhoud en kan beter tegen een stootje dan andere metalen trappen.

Staal is bovendien goed voor inventieve constructies, grote overspanningen en rondingen wegens de draagkracht van het materiaal, daarom is het ook populair voor wentel- of spiltrappen.

Het enige nadeel hierbij is dat het wel onderhevig is aan roest, en voor de roestvrije variant (inox) moet je wat meer opleggen.

ALUMINIUM

aluminiumAluminium is dan weer een iets lichter én goedkoper alternatief, maar is wel meer gevoelig voor krassen.

Dat kan je wel oplossen door het te anodiseren (voorzien van een oxidelaag). Dat maakt aluminium meer resistent en beschermt het ook tegen corrosie. Voor geanodiseerde aluminium trappen moet je echter ook weer wat dieper in de buidel tasten.

NADEEL

nadeelEen algemeen nadeel van metalen trappen is dat, wanneer ze niet worden afgewerkt met een ander materiaal, ze veel lawaai kunnen produceren bij beloop. Daarom worden ze vaak met hout afgewerkt om het wat te dempen. 

NATUURSTEEN

Nog een stijlvol, maar wel duurder alternatief voor je trap is natuursteen. Vaak worden natuursteen treden op een betonnen geplaatst. Standaard zijn deze 3 cm dik en de tegentreden 2 cm. Een volledige natuursteentrap is een stuk duurder.

VOORDELEN

natuursteenHierin kan je doorgaans kiezen tussen graniet, marmer en (donker)blauwe en witte steen. Natuursteen geeft een klassevolle look aan je trap en is over het algemeen zeer slijtvast.

Het is wel belangrijk om bij een natuursteentrap rekening te houden met eventuele verkleuring.

WELKE SOORT STEEN KIEZEN

marmerEen nadeel van witte en blauwe steen is hun poreusheid, waardoor ze dus niet erg vuil- en vlekbestendig zijn. Die materialen zijn dan ook het meest geschikt voor buiten- dan voor binnentrappen, of plekken waar een vlekje niet zoveel uitmaakt.

Marmer is dan weer een betere optie voor binnen dan voor buiten, gezien dat gemakkelijk glad en vuil wordt. 

COMBINATIES

Zoals bij de bovenstaande materialen reeds werd aangehaald, wordt er vaak geopteerd om verschillende materialen met elkaar te combineren.

WAAROM COMBINEREN?

combinerenEen betonnen trap kan er met een houten of stenen bekleding overigens een stuk stijlvoller en warmer uitzien dan in zijn kale vorm.

Uiteraard hangt dat combineren van verschillende materialen ook vast aan een hoger prijskaartje, maar dat wordt wel enigszins opgeheven door meer onderhoudsvriendelijkheid. Zo heeft een stenen buitentrap met houten treden bijvoorbeeld minder onderhoud nodig dan een massieve houten buitentrap.

GLAZEN TRAP

glazen trap

Vaak kiezen mensen er ook voor om een glazen trap te (laten) plaatsen, of enkele materialen - zoals de borstwering - uit glas te laten maken. Deze zogenaamde 'glazen' trappen worden dan standaard gecombineerd met andere materialen, vaak is dat met metaal, hout of kunststof.

Wil je je trap renoveren? Lees dan hier verder.