naar top
Menu
Logo Print

STAP-VOOR-STAPMETHODE

Bij het plaatsen van een gevelpleister hou je 5 belangrijke stappen voor de geest. Zoals bij alle klussen begin je met een goede planning en voorbereiding. Goed begonnen is immers half gewonnen. Als je met de eigenlijke werken begint, dan is de eerste stap het plaatsen van profielen op de hoeken. Daarna volgt eerst een wapeningsnet en ten slotte kan je het eigenlijke gevelpleister aanbrengen. De laatste stap is dan de afwerkingsfase.

PLANNING EN VOORBEREIDING

voorbereidng gevelpleister stelling

Begin met de werken te plannen: welk pleister ga je gebruiken, welke kleur kies je, breng je ze manueel aan of met een spuitmachine…Denk ook na over de praktische kant. Je hebt een stelling nodig die voldoende hoog is. Bereken hoe groot de oppervlakte zal zijn en hoeveel pleister je bijgevolg nodig hebt. Ook de muur zelf moet in goede staat zijn. Controleer de muur op schade en herstel gaten en barsten. Verwijder loszittende delen, stof en vetvlekken. De gevel mag ook niet vochtig zijn. Kies dus een droge dag uit om te werken. Een gevel met een vochtprobleem moet je eerst behandelen.
Voor je effectief aan de slag gaat is het belangrijk om de omgeving te beschermen. Stukken gevel die geen pleister nodig hebben, bevloerde ondergronden, ramen en deuren: je dekt alles af.

PLAATSEN VAN PROFIELEN

Hoekproefiel sierpleister gevel

De profielen, die je op die hoeken plaatst, hebben twee functies. Enerzijds gebruik je ze als geleider bij het aanbrengen van het pleister, anderzijds zorgen ze voor een versteviging van de hoeken. Bij het plaatsen van de hoekprofielen is het belangrijk dat ze volledig aansluiten. Mocht er vocht onder de profielen terechtkunnen, dan kan er, bij vorst, schade ontstaan.

WAPENINGSNET AANBRENGEN

Wapeningsnet gevelbepeisteringEen wapeningsnet zorgt ervoor dat mogelijke barsten en scheuren worden opgevangen. Je kan er ook de naden tussen de verschillende isolatieplaten mee opvangen. Dankzij het wapeningsnet heb je dus heel wat minder kans op barsten, de afwering wordt vlak en egaal. Het resultaat kan ook beter tegen een stootje. Het wapeningsgaas wordt vastgemaakt met een elastische laag.

BEPLEISTEREN

Pleister aanbrengen op gevelWacht even, de gevel moet opnieuw drogen voor je verder aan de slag kan. Breng voor het bepleisteren een primer aan. Die primer wordt de hechtingslaag: hij zorgt ervoor dat de pleisterlaag blijft kleven aan de onderliggende laag.
Breng het pleister aan en trek dat glad. Je kan een reilat laten glijden op de profielen, zo verzeker je je van een glad resultaat. Je kan er ook voor opteren het pleister te spuiten. In dat geval krijg je een iets ruwere structuur.

AFWERKING

De afwerking behelst, zoals zo vaak, de zorg voor de detailafwerking. Controleer de aansluiting bij ramen en deuren. Je kan daar silicone aanbrengen om een nette afwerking te verkrijgen. Ruim ook de aangebrachte bescherming en het afplakwerk op. Breek je stelling af en geniet van de nieuwe look.