naar top
Menu
Logo Print

VERFGEREEDSCHAP

Wat heb je nu allemaal nodig om te schilderen?
Deze korte checklist maakt het makkelijker om te starten met je volgende verfklus.

verfgereedschapBasismateriaal en bescherming
Primer
Verftype
Verschil in verfglans
Verfborstel
Verfrol
Penseel

BASISMATERIAAL EN BESCHERMING

Altijd handig om te schilderen is zo'n wegwerpoverall in combinatie met plastic wegwerphandschoenen. Eenmaal volledig ingepakt, kan je je probleemloos uitleven. Wat niet wegneemt dat oude kleren en schoenen ook voldoen. Plafond verven? Een spattende verfklodder ontwijken op je ladder is gevaarlijk, draag dus gerust een veiligheidsbril. Een verfblik open je met een verfblikopener. De klassieke truc is met een platte schroevendraaier, maar je vervormt er al gauw de rand van de verfblik mee. Met een roerstok, of stukje resthout, meng je de verf goed door zodat alle pigmenten een homogene massa vormen. De verf giet je daarna over in een verfbak, bij grote hoeveelheden in een verfemmer. Een vochtige doek hou je ook bij de hand, mocht je morsen of ergens op spatten, kan je het meteen schoon maken. Een opstapje of trapladder zorgen dat je makkelijk tot in de bovenste hoekjes kan. Bereken hoeveel vierkante meter je in de verf wil stoppen. De oppervlakte die je met één liter verf kan schilderen is afhankelijke van het soort verf en het type ondergrond. Kijk na of je de verf eventueel niet moet verdunnen en/of je een primer erbij moet gebruiken.

PRIMER

Het aanbrengen van een grondlaag, of primer, is nodig voor een perfect eindresultaat. De primer zorgt voor een goede basis voor de komende eindlagen. Gebruik het zeker bij ondergronden met veel zuigkracht (MDF, pleisterwerk …), want anders moet je veel meer eindlagen aanbrengen dan voorzien. Zo'n primer zorgt bovendien ook voor een betere hechting van de afwerkingslaag.

VERFTYPE

Je hebt verfsoorten voor binnen, en verfsoorten voor buiten. Daarnaast maakt het verschil op welk oppervlak je de verf aanbrengt; hout, metaal, pleisterwerk, beton, steen of kunststof. Elke ondergrond heeft zijn specifieke eigenschappen waarop de verf moet zijn afgestemd. Verf kan je onderverdelen in een aantal types met elk hun eigen specifieke eigenschappen.

 • synthetische of alkydverf
  Deze verf is geschikt voor gebruik binnen als buiten. Bevat oplosmiddelen op basis van petroleum, terwijl de verf bestand is tegen stoten, sleet en vocht. Deze lakverf wordt niet mat, is afwasbaar, en daarom perfect voor aan vocht en vuil blootgestelde oppervlakken zoals bijvoorbeeld keukenkastjes, die dikwijls afgewassen moeten worden. Synthetische lakverf heeft wel een langere droogtijd.
 • wateroplosbare of acrylverf
  Acrylverf is reukloos en heeft een snelle droogtijd door de verdamping van het water die het bevat. Borstel of rol die je ermee hebt gebruikt, kan je afwassen in water. De aangebrachte verflaag is dan weer ietsje minder bestand tegen zeepwater dan bij synthetische verven.
 • latex of vinylverf
  Vind je doorgaans aan een lage prijs, maar door het beperkt dekkend vermogen, moet je er veel van aanbrengen, waardoor je niet altijd veel bespaart in vergelijking met een kwaliteitsvolle verf. Alles hangt af van de zuigkracht van de ondergrond.
 • beits
  Met beits bescherm je houten onderdelen en oppervlakken tegen weersinvloeden Transparante beits beschermt het houtoppervlak terwijl de houtstructuur nog zichtbaar blijft. Dekkende beits heeft dezelfde eigenschappen, maar legt een kleurende film op het houtoppervlak.
 • vernis
  Vernis breng je aan als transparante lak als bescherming tegen vuil, krassen en vocht. Qua tinten heb je de keuze tussen gekleurd, hout of kleurloos.

VERSCHIL IN VERFGLANS

Verven hebben een verschil in glanssterkte, en niet zomaar. Glansverf vergroot en geeft diepte aan geschilderde oppervlakken. De verf is niet geschikt om gebreken in de ondergrond te verstoppen. Dankzij de hars in de glansverf, is dit type uitstekend bestand tegen slijtage en allerhande andere invloeden. Satijnverf verzacht de onregelmatigheden in de ondergrond. Matte verf camoufleert dan weer de fouten in de ondergrond maar wordt sneller vuil.

VERFBORSTEL

Verfborstels zijn er in verschillende vormen en maten. De bezetting van de haren maakt het verschil uit of je te maken hebt met een kwaliteitsvolle borstel of niet. Niets verkeerd trouwens met een goedkopere versie, gebruik die bij verfklussen waar je minder gedetailleerd te werk mag gaan, zoals een legplank van je werkatelier vernissen. De haren van een goeie kwast zijn voldoende lang, voelen soepel aan en veren makkelijk terug. Voor verven op waterbasis gebruik je best borstels met synthetische haren. Deze haren zwellen niet op bij contact met water en zullen geen water absorberen, zoals bij natuurlijke varkensharen. Voor solventgedragen verven gebruik je borstels met varkenshaar.

 • platte verfborstel
  Met een platte verfborstel kan je lakken, beitsen of vernissen. Dit type neemt veel verf op, waardoor je er makkelijker grotere oppervlakken mee kan aanpakken. Komt eveneens in verschillende diktes.
 • ronde verfborstel
  Ronde borstels hebben een kleiner oppervlak, waardoor je er nauwkeuriger te werk mee kan gaan bij deuren, raamkozijnen, enzovoort.
 • radiatorkwast
  Een borstel met lange steel en smalle kwast die wat meer in een hoek staat gebogen, zodat je er makkelijker achter moeilijk bereikbare plaatsen kan, zoals bij een radiator.
 • blokwitter
  Deze dikke kwast kan heel veel verf opnemen, is ideaal om verf te verspreiden op ruwe ondergronden zoals steenwerk. Inzetbaar om te Kan je evengoed gebruiken voor grote oppervlakken als muren en plafonds. (.) Verniskwast Een brede, platte kwast met lange haren die je in de strijd gooit om te vernissen van bijvoorbeeld een parketvloer of houten trap. De verniskwast, of spalter, kan je ook gebruiken om krijtverf te schilderen.

VERFROL

Grotere oppervlakken op korte tijd? Dat doe je met een verfrol. Naast de snelheid van werken, kan je er de verf ook beter mee doseren dan bij een klassieke kwast. Om af te werken in hoekjes en op moeilijk te bereiken plaatsen, pak je er wel nog steeds een kwast bij. Verfrollen kan je ook weer onderverdelen in verschillende types.

 • aflakroller
  Een schuimrol met fijne structuur voor een egaal resultaat: voor lakken, synthethische grondverf, hoog- en zijdeglans.
 • muurverfroller
  Basisroller om muur- of plafondverf aan te brengen. Heb je ook in anti-spatuitvoering.
 • nylonroller
  De sterke vacht maakt deze roller erg geschikt voor behandelde ondergronden. Ook is het gebruik van de nylonroller passend in combinatie van 1- en 2-component epoxy coating.
 • veloursroller
  Gebruik je bij transparante lakken die je in meerdere lagen moet aanbrengen, of synthetische lakken.
 • beitsroller
  Absorbeert beter de ietwat lopende beits op, en zorgt voor een gelijkmatige dekking bij het schilderen.

PENSEEL

Wil je gewoon iets heel fijn bijwerken, dan komt een penseel van pas. Of als je heel nauwkeurig een decoratief element van een kastje wil afwerken zonder andere delen te raken. Je hoeft zeker geen uitgebreid assortiment in huis te halen: een penseel met ronde en/of platte punt voldoen. Grote kans dat je ze maar heel sporadisch zal moeten gebruiken, maar van zodra je ze nodig hebt, zal je blij zijn dat je ze inmiddels tussen je schildersgerief hebt liggen.