naar top
Menu
Logo Print

WELK SCHILDERSGEREEDSCHAP HEB JE NODIG?

Wat heb je nu allemaal nodig om te schilderen? Deze korte checklist maakt het makkelijker om te starten met je volgende verfklus.

BASISMATERIAAL EN BESCHERMING
PRIMER
VERFTYPE
VERSCHIL IN VERFGLANS
VERFBORSTEL
VERFROL
PENSEEL EN PUNTBORSTEL

BASISMATERIAAL EN BESCHERMING

overall

Altijd handig om te schilderen is zo'n wegwerpoverall in combinatie met plastic wegwerphandschoenen. Eenmaal volledig ingepakt, kan je je probleemloos uitleven - wat niet wegneemt dat oude kleren en schoenen ook voldoen.

Plafond verven? Een spattende verfklodder ontwijken op je ladder is gevaarlijk, draag dus gerust een veiligheidsbril.

opener

Een verfblik open je met een verfblikopener. De klassieke truc is met een platte schroevendraaier, maar je vervormt er al gauw de rand van de verfblik mee.

roerstok

Met een roerstok, of stukje resthout, meng je de verf goed door zodat alle pigmenten een homogene massa vormen. De verf giet je daarna over in een verfbak, bij grote hoeveelheden in een verfemmer.

folie

Een vochtige doek hou je ook bij de hand, mocht je morsen of ergens op spatten, kan je het meteen schoon maken.

Wil je geen druiprand aan de verfblik? Dan wikkel je er best wat huishoudfolie rond. Die kan je dan nadien verwijderen. Dat houdt je verfpot niet enkel proper, het voorkomt ook dat het deksel komt vast te zitten in de toekomst.

ladder

Moet je op hoge of moeilijk te bereiken plaatsen verven? Houd dan een opstapje of trapladder bij de hand. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk tot in de bovenste hoekjes kan.

vierkante meter

Bereken hoeveel vierkante meter je wil verven. De oppervlakte die je met één liter verf kan schilderen is afhankelijke van het soort verf en het type ondergrond.

Kijk ook na of je de verf eventueel niet moet verdunnen en/of je een primer erbij moet gebruiken.

PRIMER

primer

Het aanbrengen van een grondlaag, of primer, is nodig voor een perfect eindresultaat. De primer zorgt voor een goede basis voor de komende eindlagen.

Gebruik het zeker bij ondergronden met veel zuigkracht (MDF, pleisterwerk …), want anders moet je veel meer eindlagen aanbrengen dan voorzien. Zo'n primer zorgt bovendien ook voor een betere hechting van de afwerkingslaag.

VERFTYPE

Je hebt verfsoorten voor binnen, en verfsoorten voor buiten. Daarnaast maakt het verschil op welk oppervlak je de verf aanbrengt; hout, metaal, pleisterwerk, beton, steen of kunststof. Elke ondergrond heeft zijn specifieke eigenschappen waarop de verf moet zijn afgestemd. Verf kan je onderverdelen in een aantal types met elk hun eigen specifieke eigenschappen.

SYNTHETISCHE OF ALKYDVERF

alkydverf

Deze verf is geschikt voor gebruik binnen als buiten. Bevat oplosmiddelen op basis van petroleum, terwijl de verf bestand is tegen stoten, sleet en vocht.

Deze lakverf wordt niet mat, is afwasbaar, en daarom perfect voor aan vocht en vuil blootgestelde oppervlakken zoals bijvoorbeeld keukenkastjes, die dikwijls afgewassen moeten worden. Synthetische lakverf heeft wel een langere droogtijd.

WATEROPLOSBARE OF ACRYLVERF

acryl

Acrylverf is reukloos en heeft een snelle droogtijd door de verdamping van het water die het bevat. Borstel of rol die je ermee hebt gebruikt, kan je afwassen in water.

De aangebrachte verflaag is dan weer ietsje minder bestand tegen zeepwater dan bij synthetische verven.

LATEX OF VINYLVERF

latex

Vind je doorgaans aan een lage prijs, maar door het beperkt dekkend vermogen, moet je er veel van aanbrengen, waardoor je niet altijd veel bespaart in vergelijking met een kwaliteitsvolle verf. Alles hangt af van de zuigkracht van de ondergrond.

BEITS

beits

Met beits bescherm je houten onderdelen en oppervlakken tegen weersinvloeden.

  • Transparante beits beschermt het houtoppervlak terwijl de houtstructuur nog zichtbaar blijft.
  • Dekkende beits heeft dezelfde eigenschappen, maar legt een kleurende film op het houtoppervlak.

VERNIS

vernis

Vernis breng je aan als transparante lak als bescherming tegen vuil, krassen en vocht. Qua tinten heb je de keuze tussen gekleurd, hout of kleurloos.

VERSCHIL IN VERFGLANS

glans

Verven hebben een verschil in glanssterkte, en niet zomaar. Glansverf vergroot en geeft diepte aan geschilderde oppervlakken. De verf is niet geschikt om gebreken in de ondergrond te verstoppen. Dankzij de hars in de glansverf, is dit type uitstekend bestand tegen slijtage en allerhande andere invloeden.

  • Satijnverf verzacht de onregelmatigheden in de ondergrond.
  • Matte verf camoufleert dan weer de fouten in de ondergrond maar wordt sneller vuil.

CREATIEF OMGAAN MET GLANZENDE VERF

Voor een originele inkleding van de muur kan je werken met matte én glanzende verf. De glanzende verf kan je dan als tekening of als patroon op de muur aanbrengen. Hoe je met het glanscontrast speelt, kan je volledig zelf invullen. Bekijk in de video hiernaast hoe je daarbij te werk gaat.

VERFBORSTEL

Verfborstels zijn er in verschillende vormen en maten. De bezetting van de haren maakt het verschil uit of je te maken hebt met een kwaliteitsvolle borstel of niet. Niets verkeerd trouwens met een goedkopere versie, gebruik die bij verfklussen waar je minder gedetailleerd te werk mag gaan, zoals een legplank van je werkatelier vernissen. De haren van een goeie kwast zijn voldoende lang, voelen soepel aan en veren makkelijk terug.

Voor verven op waterbasis gebruik je best borstels met synthetische haren. Deze haren zwellen niet op bij contact met water en zullen geen water absorberen, zoals bij natuurlijke varkensharen. Voor solventgedragen verven gebruik je borstels met varkenshaar.

PLATTE VERFBORSTEL

plat

Met een platte verfborstel kan je lakken, beitsen of vernissen. Dit type neemt veel verf op, waardoor je er makkelijker grotere oppervlakken mee kan aanpakken. Komt eveneens in verschillende diktes.

RONDE VERFBORSTEL

rond

Ronde borstels hebben een kleiner oppervlak, waardoor je er nauwkeuriger te werk mee kan gaan bij deuren, raamkozijnen, enzovoort.

RADIATORKWAST

radiatorborstel

Een borstel met lange steel en smalle kwast die wat meer in een hoek staat gebogen, zodat je er makkelijker achter moeilijk bereikbare plaatsen kan, zoals bij een radiator.

BLOKWITTER

blokwitter

Deze dikke kwast kan heel veel verf opnemen, is ideaal om verf te verspreiden op ruwe ondergronden zoals steenwerk. Inzetbaar om te Kan je evengoed gebruiken voor grote oppervlakken als muren en plafonds.

VERNISKWAST

vernis

Een brede, platte kwast met lange haren die je in de strijd gooit om te vernissen van bijvoorbeeld een parketvloer of houten trap. De verniskwast, of spalter, kan je ook gebruiken om krijtverf te schilderen.

Tip: wanneer je een nieuwe borstel gebruikt, ga er eerst mee over wat schuurpapier zodat de loszittende haren loskomen. Zo kunnen deze niet op het geverfde oppervlak lossen, wat vieze strepen teweegbrengt.

VERFROL

verfbak

Grotere oppervlakken op korte tijd? Dat doe je met een verfrol. Naast de snelheid van werken, kan je er de verf ook beter mee doseren dan bij een klassieke kwast. Om af te werken in hoekjes en op moeilijk te bereiken plaatsen, pak je er wel nog steeds een kwast bij.

Werk je met een verfrol, dan houd je best ook een verfbakje bij de hand. Dat is stukken handiger om de verf deftig te laten inwerken in de rol. Moet je een plafond verven? Bespaar jezelf van rugklachten en monteer je verfrol op een telescopische stok.

Ook bij verfrollen heb je een paar aandachtspunten:

verfroller
  • Hoe preciezer je wil werken, hoe kleiner het formaat mag zijn.
  • Ook de lengte van de haren speelt een rol. Hoe ruwer de ondergrond, hoe langer de haren mogen zijn. Als de haren immers niet lang genoeg zijn, is het moeilijker de oppervlakte een voldoende dekking te geven.
  • Hoe korter de haren, hoe gelijkmatiger de verf wordt uitgerold en dit type gebruik je dan ook eerder bij gladde ondergronden, zoals houtwerk.
  • Kijk bij aanschaf van een verfroller op de verpakking om te weten voor welk type verf de roller geschikt is. Een vachtroller kan glad, halfdik of dik van uitvoering zijn. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak is, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed eindresultaat. Een mousse of lakroller neemt minder verf op, en is daarom aan te raden bij het aanbrengen van de eindlaag.

Verfrollen kan je ook weer onderverdelen in verschillende types:

AFLAKROLLER

aflakroller

Een schuimrol met fijne structuur voor een egaal resultaat: voor lakken, synthethische grondverf, hoog- en zijdeglans.

MUURVERFROLLER

muurverfroller

Basisroller om muur- of plafondverf aan te brengen. Heb je ook in anti-spatuitvoering.

NYLONROLLER

nylonroller

De sterke vacht maakt deze roller erg geschikt voor behandelde ondergronden. Ook is het gebruik van de nylonroller passend in combinatie van 1- en 2-component epoxy coating.

VELOURSROLLER

veloursroller

Gebruik je bij transparante lakken die je in meerdere lagen moet aanbrengen, of synthetische lakken.

BEITSROLLER

beitsroller

Absorbeert beter de ietwat lopende beits op, en zorgt voor een gelijkmatige dekking bij het schilderen.

PENSEEL EN PUNTBORSTEL

penseel

Wil je gewoon iets heel fijn bijwerken, dan komen puntborstels en fijnere penselen van pas. Of als je heel nauwkeurig een decoratief element van een kastje wil afwerken zonder andere delen te raken.

Je hoeft zeker geen uitgebreid assortiment in huis te halen: een penseel met ronde en/of platte punt voldoen. Grote kans dat je ze maar heel sporadisch zal moeten gebruiken, maar van zodra je ze nodig hebt, zal je blij zijn dat je ze inmiddels tussen je schildersgerief hebt liggen.

Gedaan met verven? Lees hier wat je doet met je materiaal.