naar top
Menu
Logo Print

HOE JE GARAGEPOORT KIEZEN

Garagepoorten bestaan in drie uitvoeringen. Alle uitvoeringen hebben de mogelijkheid om geautomatiseerd te worden. Als je hiervoor kiest, dan zal dit ook onderhoud vragen, dat je liefst aan een vakman overlaat.

GARAGEPOORT MET OPENSLAANDE VLEUGELS
KANTELPOORT
SECTIONALE POORT

Deel dit artikel op Facebook

GARAGEPOORT MET OPENSLAANDE VLEUGELS

garage^poort

Deze poorten bestaan uit twee openzwaaiende delen en zijn gebaseerd op oude staldeuren.

Het reinigen van de poort zelf is afhankelijk van het materiaal waaruit de poort is opgebouwd. Het mechanisme van dit soort poorten is eenvoudig en vraagt enkel de nodige smering.

KANTELPOORT

garagepoort

De eenvoudigste en vaak ook goedkoopste garagepoort is de kantelpoort. Deze poort kantelt door middel van spiraalveren naar boven en schuift horizontaal langs het plafond van de garage naar binnen. Er bestaan twee types kantelpoorten: een binnenblijvende kantelpoort en een poort die naar buiten openzwaait.

In theorie zijn kantelpoorten makkelijk te reinigen en zelf te onderhouden aangezien ze uit één deel bestaan en een eenvoudig optilsysteem hebben. Het mechanisme voorzie je van de nodige smering en controleer ook regelmatig de veren en afsluiting.

SECTIONALE POORT

garagepoortgaragepoortgaragepoort

garagepoort

Dit soort poorten is opgedeeld in horizontale panelen die met loopwieltjes in een loopsysteem zijn bevestigd en met behulp van torsieveren geruisloos opengaan. Naast de meest gekende, verticaal opengaande, uitvoering, bestaan er nog verschillende types sectionale poorten: 

  • De schuifpoort of zijdelingse sectionaalpoort: een variant met verticale panelen die horizontaal opent. 
  • Accordeonpoort: de panelen van deze sectionale poort klappen naar elkaar toe zoals een accordeon.
  • Rolpoort: een rolpoort is een sectionale poort die uit lamellen van zo’n 4 centimeter bestaat die oprollen, net zoals bij een rolluik. Het voordeel hier is dat er geen draagrails nodig zijn. De lamellen zijn echter niet zo stevig als die van een gewone sectionale poort.

Deze poorten kan je elke 6 maanden zelf gaan onderhouden maar je laat deze het best ook jaarlijks controleren door een vakman.

Ontdek hoe je het materiaal van je poort kan onderhouden.