naar top
Menu
Logo Print

5 TUINMEUBELS DIE JE ZELF KAN MAKEN

De tuin wordt steeds meer en meer een leefruimte. En wat is een leefruimte zonder gepaste meubels?. Een tafel, een bank, een stoel … Noem maar op. Je kan naar de winkel stappen om die aan te schaffen, maar het is goedkoper en leuker om ze zelf te maken.

TERRASTAFEL
TUINSTOEL
TERRASBANK
HANGMAT
TUINBANK

HOUT IN DE TUIN

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk even stil te staan bij het tuinhout dat je gaat gebruiken.

hardhout

(Tropisch) Hardhout is uitstekend geschikt voor het gebruik in de tuin. Je kan ervoor kiezen om het hout niet te behandelen. Dan gaat het hout een mooie natuurlijke patine krijgen. Ben je geen fan van vergrijsde houttinten, dan kan je het hardhout ook onderhouden met een olie.

Hardhoutsoorten blijven relatief duur om mee te werken. Voor sommigen is de ecologische voetafdruk van bepaalde soorten hardhout te groot.

behandeld hout

Behandeld hout is een goed alternatief. Zachtere houtsoorten kunnen op allerlei manieren behandeld worden om hun levensduur te verlengen. Ze kunnen bijvoorbeeld thermisch behandeld zijn, of gedrenkt in waterafstotende producten.

Controleer of de behandeling diep gaat, als je gaat zagen, schuren, frezen of beitelen kan het onbehandelde hout bloot komen te liggen.

zachthout

Zachtere houtsoorten vragen altijd een behandeling. Die kan je zelf aanbrengen. Gebruik een lazuur of een beits om je hout goed te beschermen. Je kan kiezen tussen dekkende en niet-dekkende varianten. Je kan dus zelf beslissen of de originele houtstructuur nog zichtbaar is in het eindresultaat.

Lees hier meer over welke houtsoorten je allemaal kan gebruiken in de tuin.

TERRASTAFEL MAKEN

terrastafel

Belgen zijn een BBQ-volkje. Bij de eerste zonnestralen plant iedereen een buitenmaaltijd bij het houtskoolvuur. Een stevige terrastafel is dan het centrale element. Wij maken er een met zwaluwstaartverbindingen.

Download het bouwplan

TUINSTOEL MAKEN

tuinstoel

Een makkelijke stoel om te genieten van een coupe aardbeien, om een boekje te lezen of om zomaar wat te luieren in de zon: dat heeft toch iedereen nodig in zijn tuin. Dit model is echt een klassieker.

Download het bouwplan

TERRASBANK MAKEN

terrasbank

Tuinmeubelen hoeven niet groots te zijn. Ook een simpele bank kan een zonnig hoekje in je tuin omtoveren tot een zalige hangplek. Voor deze bank recupereren we pallethout.

Download het bouwplan

HANGMAT MAKEN

hangmat

Of je nu van plan bent om een gezellig middagdutje te doen, iets te lezen, wat bij te bruinen … Vanuit deze hangmat is alles zoveel leuker. Het grootste voordeel is dat je geen bomen nodig hebt om jouw hangmat op te hangen.

Download het bouwplan

TUINBANK MAKEN

tuinbank

Je tuin heeft vast wel van die uitnodigende plekjes waar je even kan uitblazen bij lekker weer. Met de snoet in de zon of schaduw op een tuinbankje is het nog zo gezellig. Het leuke eraan is dat je zo’n bank heel makkelijk hebt gemaakt.

Download het bouwplan

KIES JE HOUTBESCHERMINGSPRODUCTEN:

  • CAPAROL
  • JORDAN EN CO NATUURVERVEN
  • LEVIS
  • PGZ
  • RALSTON COLOUR & COATINGS
  • RIGO VERFFABRIEK
  • SIGMA COATINGS
  • TOUPRET
  • V33
  • XYLADECOR