naar top
Menu
Logo Print

Je tuin water geven in 1-2-3

irrigatiesysteemEigenlijk is het best wel genieten, om op zo'n zomeravond de dorstige planten water te geven. Ondertussen het vooruitzicht van een lekkere oogst uit de moestuin. Of de bloemen in de border die gulzig het water in ontvangst nemen. Alleen, na een lange werkdag nog meters ver op en af moeten zeulen met de gieter? Of die tuinslang ter plekke ontrollen? Pak het slimmer aan met een intelligent besproeiingssysteem. Gedaan met zelf te zweten. Er zijn 2 mogelijkheden: ondergronds met sprinklers (ideaal voor gazons) of bovengronds met druppelaars (ideaal voor planten, bloemen of hagen). We verdiepen ons hier in het laatste systeem. Het watercircuit geeft in jouw plaats al het water. Via verschillende sproeikopjes geef je bovendien de juiste hoeveelheid en kan je de planten individueel, of in groep, beregenen. En hét gemak? Alles valt te bedienen met de smartphone. Het enige wat je nog moet installeren tijdens die warme zomeravond is jezelf, op het terras, liefst met een natje erbij. En geraak je dan toch niet thuis, bestuur je het beregeningssysteem in 1-2-3 op afstand met de app.

HOE WERKT HET?

Buizencircuit
Waar wil je in de tuin gaan bewateren? Stel eerst een plan op, zodat je weet waar je het buizencircuit precies moet plaatsen. Vertrek daarna vanaf je waterpomp. Sluit er een tuinslang op aan, en ontrol de waterslang al zo dicht mogelijk ter plekke. Daarna plaats je een drukverlager, waaraan je dan de hoofdleiding aan vast kan koppelen. Er zit namelijk veel druk in de tuinslang, vertrekkende van de waterpomp, en de drukverlager past de hoeveelheid druk aan voor de hoofdleiding. De hoofdleiding ontrol je naar de gebieden waar je water wil geven. Indien nodig kan je de hoofdleiding nog verder gaan vertakken met andere buizen en koppelstukken. De hoofdleiding fixeer je in de grond met wat haringen. De buis kan je gerust bloot laten liggen, of gewoon wat inwerken in de grond. En aan het einde van het circuit plaats je er nog een stop op.

aansluiten aansluiten sproeikopSproeikoppen
Eenmaal de buis gelegd, plaats je de sproeikoppen. Met het bijgeleverde hulpstuk prik je daarvoor een gaatje in de buis, en daarna draai je de sproeikop erin. Dankzij de schroefdraad is de verbinding waterdicht. Zo'n sproeikop kan je afsluiten met een kraantje, en je hebt types waarmee je 90° of 360° kan sproeien. De sproeikop kan je ook nog eens extra fixeren met een haring, zodat hij zijn positie blijft aanhouden tijdens het sproeien.

haringkraan

INTELLIGENT SYSTEEM

Wanneer wil je de planten, moestuin of haag water geven? Een vraag waar je zelf je hoofd niet over hoeft te breken. Het systeem kan uitgerust worden met smart sensoren die de grondvochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit meten. De sensoren sturen hun info door naar een centrale app, die dan de bevloeiing opstart wanneer dat nodig blijkt. Bovendien kan je meerdere circuits onafhankelijk van elkaar laten werken. Bijvoorbeeld, een netwerk dat naar je moestuin loopt, terwijl een apart circuit naar je serre gaat.

Jean installeert zijn beregeningssysteem in een mum van tijd: