naar top
Menu
Logo Print

PERFECT GAZON ZONDER INSPANNING

robotmaaierHet gazon maaien? Een lastige klus voor velen! En terecht, het kost tijd en je moet constant heen en weer lopen. Geen zin in al dat zweten? Laat een robotmaaier al het werk voor je doen! Het compacte toestel mulcht al het gemaaide gras tot zeer fijne snippers die op de grond komen te vallen, en maakt een opvangbak overbodig. Al dat maaisel bedekt de bodem, waardoor de ondergrond minder snel uitdroogt. En het groenmateriaal dient als natuurlijke voedingstof voor het gazon. Zo'n robotmaaier is makkelijk om te onderhouden. Regelmatig de onderzijde en wielen proper houden met een zachte borstel of vod is voldoende. Wees wel voorzichtig rondom de messen, want die zijn vlijmscherp. Op reis of even weg van huis? Geen nood. Je nieuw favoriet speeltje stuur je gewoon aan met de app.

Installatie is kinderspel

Werking
De robotmaaier weet waar hij aan de slag kan doordat hij een magnetisch veld detecteert rondom het grasveld, opgewekt door een grensdraad. De plaatsing van die perimeter is kinderspel: gewoon de kabel uitrollen en fixeren met haringen. Het gras groeit er na een tijdje terug over. Of je maakt een gleufje met je spade zodat de kabel meteen dieper in de grond zit, en zo beter beschermd is als je wilt verticuteren. Om de draad makkelijker te installeren, kan het geen kwaad als het gras al eens is afgereden. Het maakt het makkelijker om de haken in de grond te duwen, en de draad kan je al meteen ietwat strakker aanspannen.

installatiedraad

oplaadstation robotmaaier GardenaOplaadstation
Je installeert ook een zoekdraad. Eenmaal de batterij dreigt op te raken, en de robotmaaier de zoekdraad passeert, zal de maaier via deze kabel zijn weg terugvinden naar het oplaadstation. Heeft de batterij nog voldoende reserve? Dan zal hij gewoon blijven voort werken.

Marges tot obstakels
obstakelBotst de maaier ergens tegenaan? Dan stopt hij meteen, en slaat hij een andere weg in. Een boom in het gazon hoef je dus niet per se af te bakenen. Of je kan er een grensdraad langs leggen, dan verandert de boom in een 'eilandje' waar de maaier telkens omheen rijdt. Het chassis is wel groter dan de actieradius van de messen, dus het toestel heeft wel een grotere draaibeweging nodig. Bij een muur of verhoogde rand, leg je de grensdraad met wat marge, zodat de maaier voldoende marge heeft om te draaien zonder te botsen. Een tegelpad of terras op gelijk niveau met het gazon? Dan kan de maaier zijn draai tot op de stenen nemen en rijdt hij de graskanten volledig mee. Ook langs de border leg je de grensdraad met wat marge, opdat de maaier niet versteld raakt.

Goed om te weten

 • op maat van je gazon
  Een groot of klein grasveld, hellingen, grillige vormen … De robotmaaier komt er in verschillende uitvoeringen, zodat je over het ideale werkpaard beschikt om jouw gazon optimaal aan te pakken.
 • verbruik
  Een robotmaaier verbruikt veel minder dan het brandstofverbruik van een traditionele grasmaaier op benzine. Reken op ongeveer 1 à 2 euro per maand aan elektriciteit.
 • hindernissen:
  Losslingerende kledingstukken of speelgoed verwijder je best van het gazon. Bomen die takken en (steen)vruchten verliezen, bemoeilijken het maaien wel, afhankelijk van het type messen, zorg ook dat de machine niet over bovengrondse wortels hoeft te rijden.
 • egaal resultaat 
  De robotmaaier maait volgens een willekeurig patroon zodat er geen strepen ontstaan en het gras altijd mooi gelijk wordt gemaaid. Raken de mesjes versleten? Dan kan je ze losvijzen en een nieuwe set mesjes installeren.
 • extra maaizone
  Is er een stuk gazon die verwijderd ligt van je afgebakend perceel? Dan installeer je nog een nieuwe perimeterdraad. Je kan de robotmaaier er dan handmatig naar toe brengen en laten werken tot z'n batterijen leeg zijn, daarna breng je hem gewoon terug naar het oplaadstation.
 • nat gras of regen
  De robotmaaier kan tijdens regenperiodes of op nat gras gewoon zijn ding doen. Kijk wel af en toe de messen na want het nat gras kan de messen blokkeren.
 • stil
  De robotmaaier is zo stil dat hij gerust ook op zondag of zelfs 's nachts actief mag zij, en de buren dus geen overlast zal bezorgen.
 • diefstal
  De robotmaaier is beschermd met een pincode zodat hij alleen bruikbaar is door de rechtmatige eigenaar.
 • veiligheid
  Bij het optillen van de machine tijdens het gebruik, stoppen de messen automatisch met draaien. Wanneer het toestel ergens tegenaan botst, stopt hij en kiest hij een nieuwe weg. De maaier heeft ook een noodknop waarmee je manueel het toestel ten allen tijde kan doen stoppen.

Volg mee met Jean hoe je een robotmaaier installeert