naar top
Menu
Logo Print

PRODUCTIEF MET HET JUISTE GERIEF

gereedschap GardenaMet het juiste gereedschap wordt werken in de tuin een ontspanning in plaats van inspanning. Een schuur vol tuingereedschap is niet nodig. Met basisgereedschap ben je klaar voor de meeste tuinklussen, en met een combisysteem kan je één steel combineren met accessoires. Een steel kies je in functie van de ergonomie en je lichaamslengte, zodat je de rug kan sparen. Regelmatig onderhoud van je gereedschap maakt verder dat je er jarenlang deugd van zal hebben.

Win jij het gevecht tegen onkruid?
Onderhoud en snoeien
Tuinieren 
Heavy duty

WIN JIJ HET GEVECHT TEGEN ONKRUID?

Tuinieren is grotendeels wieden. Niet iedereen is er wild van. Er bestaan allerhande tools om je het makkelijker te maken. De oprit is al vlug ontsierd door mossen. Een natuurlijke uitstraling kan best, maar eenmaal de bestrating in het voorjaar kuisen met een voegen-krabber geeft net weer die strakke aanblik, en zaden zullen niet meteen meer kiemen. Borders opkuisen. De moestuin aanpakken.

Schoffel en hak zijn je beste vrienden om je te helpen tegen onkruid. Een schoffel gebruik je in lichte grond met een voorwaartse beweging. Je steekt er het bovenste gedeelte van het onkruid mee af. De uitvoering kan ofwel geslepen zijn of gesmeden. De gesmeden versie is blijvend scherp, de andere soort kan je wel handmatig scherpen en ontbramen met een vijl. Met een hak werk je achterwaarts, waardoor je veel meer kracht kan ontwikkelen, en valt veeleer te gebruiken bij woekerend onkruid op zware grondsoorten.

voegenkrabberonkruidhak

ONDERHOUD EN SNOEIEN

bladhark gardenaOpeengehoopte bladeren verwijderen doe je met een bladhark. In het gazon kan je opteren om er eens over te gaan met de grasmaaier op een hogere stand, maar in de border en tussen je planten komt de hark van pas.
En om de zoveel tijd kan je er niet omheen. Je moet aan de slag met snoei- of heggenschaar. Of het nu is voor de snoei van fruitbomen, het wekelijks afknippen van uitgebloeide bloemen, of het inkorten van de haag, zorg dat je kwaliteitsvol materiaal gebruikt. Scherpe messen veroorzaken het minst wondjes, terwijl een goede ligging in de hand comfortabeler werkt. En voor linkshandigen ligt een snoeischaar in linkshandige uitvoering uiteraard het best in de hand. Ken je trouwens het verschil in uitvoering van snoeischaren?

 1. aambeeldsnoeischaar
  Dit type heeft één snijvlak, in combinatie met één stomp vlak of het aambeeld. Met het snijvlak snij je de tak door terwijl het aambeeld de tak tegen hout. Ideale snoeischaar om dood hout, waar je dus meer kracht voor moet ontwikkelen, te snoeien.

 2. snavelbeksnoeischaar
  Snijdt de tak of plantgoed door met zijn twee snijvlakken. Geschikt voor lichtere snoeiwerken: waterloten uithalen, inknippen uitgebloeide bloemknoppen, vruchthout snoeien …

 3. fasesnoeischaar
  Een houterige twijg krijg je moeilijk meteen door. Een fasesnoeischaar is uitgerust met een krachtvertrager. Je drukt hierbij de handgrepen dicht je een eerste klik hoort, en dan herhaal je tot aan de volgende klik, enzovoort … Het mechanisme snijdt trapsgewijs de tak doormidden, terwijl je eigen hand gespaard blijft van enige krachtoefening. Ideaal voor mensen met reuma.

takkenschaarsnoeischaar gardena

Voor twijgen en takken die dikker zijn dan een potlood, haal je er beter de takkenschaar bij. Modellen met een telescopische steel maken dat je hogere takken kan aanpakken zonder dat je op een ladder moet staan.

De lavendel bijknippen. De afgestorven siergrassen kortwieken. Ook de heggenschaar komt van pas bij je tuinklussen. De scharen kan je in verschillende lengtes aanschaffen. Hoe langer de hefboom, hoe meer kracht je kan verzetten. Schokdempers vangen de krachtontwikkeling op, zodat de polsen minder belast worden.

TUINIEREN

Ook hier geldt, kwaliteitsvol materiaal gaat lang mee. Maar je hebt ook veel zelf in de hand. Na gebruik kuis je modderresten grondig op. En even preventief behandelen tegen roest met een multispray. Voor de algemene klussen in je sier- of moestuin, kijk je best voor volgende items:

 • spadehandschop
  Voor het verplanten van bloembollen, zaailingen of zelfs het uitsteken van onkruid. Werkt als een extra hand voor je, en moet dan ook makkelijk in de hand liggen.
 • handkrabber
  Gewoon even de grond losmaken in de bloem- of moestuinbak, of de nauwe ruimtes tussen de planten in de border kan je doen met een handkrabber. Handig hulpje tijdens het wieden.
 • twee- of drietand
  Ideaal om de bovenste grondlaag los te maken zodat het beter belucht wordt, en regenwater beter kan doorsijpelen. Evenzeer handig om dood of afgeknipt materiaal op te kuisen in de border zonder andere opkomende planten te beschadigen.
 • spade
  Kies een exemplaar dat past bij je lichaamslengte. Zonder juiste werkhouding is spitten hard labeur voor je rug. Als de bovenkant van het blad voorzien is van een rand, kan je de spade beter met je voet in de grond duwen zonder dat je de zool van je werkschoen of laars dreigt te beschadigen.
 • spitvork
  Spitten hoef je enkel te doen in zware kleigrond, zodat bij vorstperiodes de aardkluiten kapot kunnen vriezen en zo een betere structuur krijgen. Voor de rest kies je voor een spitvork. Je woelt er de aarde mee om en hoeft dus geen grondverzet te doen. Beter voor je rug, en het actieve bodemleven die zich in de bovenste laag van de grond bevindt, raakt niet onderspit. Eveneens handig om je aardappeloogst boven te halen, of om jong plantgoed te verplanten zonder beschadiging van de wortelkluit.
 • tuinhark
  Om de tuin proper te zetten, hark je er afgestorven organisch materiaal mee weg, of je egaliseert er de grond mee. Hoe meer tanden, hoe groter je werkbreedte. Hoe minder breed, hoe beter je tussen plantjes kan passeren.

HEAVY DUTY

Tuinieren is soms ook te werk gaan met forse kracht. Denk dan ook even aan snoerloze systemen. Geen gedoe met kabels, en voortaan geen schadelijke uitlaatstoffen meer van de benzinemotor. Handig is ook dat je de accu kan gebruiken met verschillende machines. Zorg dat je een accu hebt om te gebruiken, terwijl je een reserveaccu kan laten opladen. Zo kan je steeds afwisselen en val je niet stil met je tuinklus. Voor lichtere werken, hoef je de machine zelfs niet op volle sterkte te gebruiken maar kan je afwisselen op de eco-modus.

 • grasmaaier
  Een grasmaaier op accu heeft z'n voordelen. De autonomie van zo'n batterij is er de laatste jaren alleen maar op vooruit gegaan, en met een opgeladen reservebatterij kan je steeds afwisselen. 
 • grastrimmer
  Graskanten bijwerken zonder bukken, dat doe je met een grastrimmer. Een versie met metalen mes, een bosmaaier, gebruik je eerder voor lange stroken met hoog gras. Het is dan wel oppassen met blootliggende stenen die het mes kunnen beschadigen. Met een plastic draad kan je zorgeloos tegen boordstenen en dergelijke omdat je altijd nieuwe draad kan bijtrekken. Om plantgoed tegen de draad te beschermen, dient een metalen beugel als afstandhouder.
 • heggenschaar
  Ook de heggenschaar werkt op accu. Geen kabel om mee te sleuren of die in de weg slingert als je op een ladder staat. En uiteraard, geen uitlaatgassen zoals bij een versie op tweetakt.
 • bladblazer
  Geen zin om te harken? Of ligt er echt te veel materiaal? Spaar tijd uit met een bladblazer. Of converteer het toestel om tot bladzuiger. Het lijkt een luxespeeltje, maar eenmaal je het hebt, kan je er niet meer zonder.

grasmaaierbladblazer