naar top
Menu
Logo Print

ZAAG- EN FREESWERKBANK

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Velen onder ons hebben maar een beperkte ruimte om te klussen. Toch willen we graag, net als in een echt schrijnwerkersatelier, alle klussen kunnen uitvoeren. We moeten de ruimte die we hebben, dus optimaal benutten. Dat kan met deze werkbank. Door er wielen onder te plaatsen, kunnen we die makkelijk aan de kant rollen. We integreren onze frees in de werkbank, zodat we een freestafel hebben, en we passen onze tafelzaag ook in het geheel in.

1. Ontwerp
2. Samenstellen
3. Openingen maken
4. Plexiglas zool
5. Geleider

Bekijk hier deel 1 van de video

Bekijk hier deel 2 van de video

1. Ontwerp

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

We werken met OSB. Dit plaatmateriaal is, door de grote vezelstukken die kruislings liggen, relatief stevig. Belangrijker voor onze keuze was de kostprijs. Deze werkbank in betonplex of mdf zou een stuk duurder zijn. Voor extra stevigheid werken we wel met een dubbele plaat bovenaan en onderaan. Ook het aanbrengen van een rugplaat verhoogt de stabiliteit. We zorgen er wel voor dat de rugplaat zeker 8 cm naar binnen wordt aangebracht. Op die manier kunnen we steeds lijmklemmen vastzetten.

Op zich is het niet zo moeilijk om de rechthoekige vormen te construeren. Zaag alle delen op maat of laat dat doen. Pas de stukken droog in elkaar, dat wil zeggen zonder lijm te gebruiken. Als alles past, plaats je de paringstekens. Zo weet je straks welke delen vanwaar komen.

2. Samenstellen

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Teken op elke plank af waar de verbinding komt. Je meet dus de dikte van je plank, je deelt dat door twee en je tekent een lijn op die afstand van de rand op je tweede plank. Daar boor je om de tien centimeter ongeveer een gat. Om voor te boren, gebruik je een boor die een maatje groter is dan je schroeven. Breng lijm aan tussen de twee delen en schroef alles aaneen.

3. Openingen maken

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Teken af waar je frees komt. Centraal moet er een gedeelte uitgezaagd worden, dat moet aan elke zijde een viertal centimeter kleiner zijn dan het plexiglas dat je straks gaat gebruiken. Anderzijds moet de opening wel voldoende groot zijn om je frees in te laten passen.

Zaag de opening uit. Dat lukt het best met een wipzaag. Boor eerst een gat binnen de omtrek van het stuk dat weg mag. Vanuit dat gat kan je vertrekken met de wipzaag.

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Rond die opening komt er een ingefreesde rechthoek, die zal ervoor zorgen dat onze zool van plexiglas netjes verzonken kan liggen. Monteer een stiftfrees op je toestel, stel die in op de juiste dikte. Vervolgens kan je overal waar nodig een laagje wegfrezen. Uiteraard is het belangrijk je frees onder controle te houden. Daarom plaats je het best een geleider (meet de afstand van je frees tot de rand van je zool, om te bepalen waar je de geleider kan fixeren).

Omdat de frees een ronde kop heeft, kan je de hoekjes niet precies uitwerken, ze blijven steeds rond. Je moet de hoeken dus bijwerken met een beitel. Plaats je beitel met een punt in de hoek, de schuine zijde naar binnen, de platte zijde langs de uitgefreesde lijn. Laat de punt die niet in de hoek staat, zakken. Daarna kantel je je beitel zo dat ook de andere punt zakt. Herhaal dezelfde beweging aan de andere zijde van de hoek. Op die manier kan je de hoek scherp zetten.

4. Plexiglas zool

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstukwerkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

 

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk Plexiglas kan je op maat zagen met een wipzaag. Gebruik daarvoor een zaagblad met fijne tanden. Om centraal in het plexiglas een opening te maken, gebruiken we een boor. We boren gat na gat langs de rand, tot we het losse stuk kunnen weghalen. Als je zo werkt, vijl je achteraf de randen netjes bij. Boor tevens gaten in de hoeken, zodat je straks het plexiglas kan fixeren in het werkblad. Let op, de schroeven mogen niet uitsteken, gebruik dus een verzinkboor.

We vervangen de bestaande zool van de bovenfrees door ons eigen plexiglazen exemplaar. De oude zool verwijderen lukt eenvoudig. Je schroeft die gewoon los. Gebruik dezelfde schroeven om het vervangstuk te monteren. Uiteraard moet je dan, op dezelfde plaatsen, een schroefgat boren. Maar als je ze goed aftekent, zal ook dit geen probleem zijn.

Onze frees blijkt iets breder dan de uitgezaagde opening. Daarom moeten we die nog wat breder maken, op maat van het toestel. Rest ons nog de frees, ondersteboven, te monteren. Daarvoor volstaan vier schroeven.

5. Geleider

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Zaag twee keer dezelfde lengte van je U-profiel (trouwens, zo'n U-profiel is gewoon hetzelfde als een gordijnrail). Teken op je werkblad het volledige weg te halen deel uit. Stel de diepte van je frees in. Dat doe je aan de hand van de dikte van je profiel. Dan komt het er enkel nog op aan je geleider te klemmen en het afgetekende deel weg te frezen. Opnieuw snij je de hoekjes bij met behulp van je beitel. Let op. Voor je het U-profiel definitief vastzet in de gefreesde opening, plaats je een bout in het profiel. Zoek een bout die je enkel vanaf de zijopening in het profiel kan passen. Met de bouten in de rail geschoven, kunnen U-profielen op hun plaats gestoken worden, enkele tikken met de houten hamer helpen je daarbij. Gebruik kleine schroefjes, die je door de openingen in het U-profiel draait, om het profiel vast te zetten.

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Het is de bedoeling dat we een geleider maken. Die zal vastzitten in de ingewerkte profielen en dus makkelijk op de juiste afstand van de freeskop geplaatst kunnen worden. In de geleider komt er een opening ter hoogte van de frees. Markeer hiervoor de openingen op het hout. Zaag de stukken uit met je decoupeerzaag.

Teken op een van de delen af waar de deuvels komen. Zet de maat over op het tweede stuk. Teken daar het midden van de kopse kant af. Priem je gaten voor, zo gaat je boor niet wandelen bij de aanzet. Je kan dus preciezer werken. Boor de deuvelgaten en hou rekening met de lengte van de deuvels om de diepte van het boorgat te bepalen. Met houtlijm zet je de deuvels vast.

We maken nog een eenvoudige aansluitdoos voor de stofzuiger. Eerst tekenen we de ronde vorm van de aansluiting van onze stofzuiger af. Dat gat kan je uitzagen met je decoupeerzaag. Met drie plankjes vervolledig je de doos. Voorboren. Inlijmen. Vastschroeven. Je weet hoe het moet.

Boor twee gaten in de geleider, ter hoogte van de bouten in de ingefreesde profielen. Schuif dan de geleider over de bouten. Schuif vervolgens een sluitring over de bout. Met een vleugelmoer kan je de geleider nu vastzetten op de plaats die je wil. De sluitring zal beletten dat de vleugelmoer bij te hard aandraaien in het hout zakt.

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstukwerkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstukwerkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk