naar top
Menu
Logo Print

Kolomboortafel

Een kolomboor werkt perfect om gaten te boren op een bepaalde positie. Met een uitgebreide tafel kan je die voor heel wat meer gebruiken. Reeksen gaten boren, schuren, of zelfs schaven: het lukt vanaf nu perfect. Zo'n tafeluitbreiding maak je zelf, op maat van je kolomboor. We tonen hoe het kan.kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

1. De basis
2. Stofopvangbak
3. Fixeerpunten
4. Dubbel werkblad
5. Geleider
6. Lades

Bekijk de video hier

Download hier het bouwplan

1. De basis

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Stel de basisvorm samen. We maken onze tafel in OSB-platen, dat is het goedkoopst.Om de delen samen te stellen, werken we met een vaste methode. Trek een lijn op 9 mm van de rand (dat is de helft van de plaatdikte, 18 mm) Op verschillende plaatsen boor je een gat voor. Daarna maak je de verbinding: met houtlijm en schroeven. De basisvorm bestaat uit een plank met daaronder twee ladehouders.

2. Stofopvangbak

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Om boorstof makkelijk te kunnen verwijderen, zorgen we voor stofafzuiging. Daarom maken we eerst een opvangbak onder de tafel. Dat doen we op dezelfde manier, alleen gebruiken we een silicone lijmkit in plaats van klassieke houtlijm. Om het stof vervolgens uit die opvangbak te kunnen halen, maken we een uitsparing waarin we de stofzuiger kunnen aansluiten. Om die opening te maken, gebruiken we een gatenzaag, aangepast aan de doorsnede van de stofzuigerbuis.

3. Fixeerpunten

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichtenOm de tafeluitbreiding tijdens het werken vast te houden op de bestaande tafel, gaan we er enkele houten pinnen onder zetten. Die worden dan gefixeerd in de bestaande tafel. Teken, langs de onderzijde, de punten af waar de houten pinnen kunnen komen. Boor op die plaatsen in, uiteraard niet door de volledige plank. Breng wat houtlijm aan in de boorgaten en plaats een stuk deuvel.

4. Dubbel werkblad

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Er komt een dubbel werkblad op onze tafeluitbreiding. Maak de twee planken vast aan elkaar, met schroeven (zo kan het steeds weer los).

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Met een gatenzaag maak je nu een opening, door beide delen. Schroef het bovenste blad los. De ronde opening vergroten we naar een rechthoekige, zodat je plaats hebt voor verschillende inlegplankjes. Een handig extraatje: maak met de speedboor een opening net naast het uitgezaagde stuk, zo kan je de inlegplankjes er steeds makkelijk weer uit halen.

Maak nu enkele inlegplankjes; in elk plankje maak je met een klokboor een gat. Je kan dat aanpassen voor de verschillende schuurhulshouders.

5. Geleider

Frees twee lijnen in, op maat van een gordijnrail. Pas dus de diepte en de breedte van je freesgleuf aan. Desnoods werk je in twee keren. Gebruik bij het frezen zeker een geleider. Zaag de gordijnrail op maat en schroef die vast. Zorg dat de schroeven goed verzonken liggen, zo kan je bout passeren. Schuif de kop van een bout in de gordijnrail. Boor op de juiste plaats een gat in je geleider en zet je geleider over de bout. Gebruik een vleugelmoer om vast te zetten.

kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Maak een geleider van twee haaks op elkaar geplaatste latten. Zorg met een halfronde uitsparing dat je kolom plaats heeft. Verder zorg je voor een viertal steuntjes om de haakse vorm aan te houden. Voor je alles samenzet, frees je een geleider in. Die geleider zal het mogelijk maken om een positieblokje met een bout en een vleugelmoer op je geleider vast te zetten.

6. Lades

Als extraatje maken we nog twee lades. We stellen bakjes samen die in de tafeluitbreiding kunnen schuiven.In die lades kunnen we alle wisselstukken van ons systeem kwijt. Met een deuvel maken we een handvat voor de lades.

Download hier het bouwplan