naar top
Menu
Logo Print

Gereedschapsrek

rek werkplaats atelier doe het zelf

Een ordelijke werkplaats is essentieel om goed te kunnen klussen. Geef je materiaal een vaste plek. Dat lukt het best met een gereedschapsrek of een materiaalbord. Elk stuk heeft er zijn vaste plaats, je ziet meteen of er een stuk ontbreekt. Uiteraard maak je zo'n gereedschapsbord zelf, dan kun je het helemaal aanpassen aan je eigen collectie werkmateriaal. Koop je een nieuw stuk, dan maak je gewoon wat extra plaats.

1. Rooster
2. Basissysteem
3. Afzonderlijke stukken
4. Materiaal
4.1. Schroevendraaiers
4.2. Beitels en vijlen
4.3. Tangen
4.5. Zaag
4.6. Sleutels
5. Het principe
6. Aan de muur

Bekijk de video hier

Bestel hier het bouwplan

1. Rooster

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0002.jpg

Begin met het fabriceren van een rooster. Laat enkele planken op gelijke lengte en gelijke breedte zagen. Die horizontale planken verbind je onderling door tegen de achterzijde verticale planken te timmeren. Bij een beperkte lengte volstaan twee verticale planken. Heb je het gevoel dat er nog te veel speling is, voorzie dan ook een derde verticale plank. Let erop dat je verbindingen mooi haaks zijn.Tussen elk van de horizontale planken hou je een tussenafstand van tweemaal de dikte van je mdf-plank. Dat is ongeveer 36 mm. Meet niet af, maar gebruik een plankje dat zo breed is als maat, dat werkt snel en correct.

2. Basissysteem

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0017.jpg

Maak nu een lange basisdraagplank. Daarvoor neem je een plank van ongeveer 12 cm breed. Tegen die plank kleef je een strookje mdf van 18 mm breed en een strook mdf van 104 mm breed. De tussenruimte is dan dus opnieuw 18 mm, net de dikte van de horizontale planken. Opnieuw meet je die tussenafstand niet af, maar gebruik je een stukje resthout als afstandhouder, kwestie van vlot te werken.

3. Afzonderlijke stukken

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0007.jpg

Als de lange basisplank klaar is, kun je die gaan opdelen. Je groepeert het best je gereedschap en legt het uit op de plank. Zo kun je zien hoe de groep er zal uitzien, en hoeveel tussenruimte er noodzakelijk is. Als je alles gepast, getest en uitgeprobeerd hebt, dan kun je de maat aftekenen. Zaag netjes het nodige stuk af. Dat lukt vlotjes met een kapzaag (en nog vlotter met een afkortzaag.)

4. Materiaal

4.1. Schroevendraaiers

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0008.jpg

Je kunt op verschillende manieren dragers voor de diverse gereedschappen maken. Het eenvoudigste onderdeel is dat voor de schroevendraaiers. Het volstaat op regelmatige afstand van elkaar een gat te boren. Tip: pas de doormeter van het boorgat aan de doormeter van de schacht van je schroevendraaier aan. Dit zal helpen de schroevendraaiers steeds op de juiste plaats terug te steken.

4.2 Beitels en vijlen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0010.jpg

De drager voor de beitels en de vijlen is een variant op die voor de schroevendraaiers. Het verschil is dat je nu een opening moet boren met een grotere diameter. Je gebruikt dus geen gewone boor. Er zijn drie mogelijkheden voor het boren van grote gaten: slangenboor, potboor of speedboor.

4.3. Tangen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0012.jpg

De tangen zijn wat moeilijker op te hangen. Je hebt twee openingen nodig. Die boor je net als bij de de beitels en vijlen met een speedboor. De moeilijkheid bestaat erin de juiste tussenafstand in te schatten: soms zal de tang te diep wegzakken, soms zal hij niet diep genoeg zitten. Test de juiste tussenafstand eventueel uit op een extra plankje.

4.4. Hamers

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0013.jpg

Bij het ophangsysteem van de hamers werk je op nog een andere manier. Je gebruikt nu de gatenzaag, zo kun je de opening nog groter maken dan met een speedboor. Bij het boren zorg je ervoor dat het boorgat gedeeltelijk naast het hout valt. Je zaagt dus geen volle schijf uit maar slechts een gedeelte. Op die manier is er vooraan een opening. Je kunt de hamer dus langs daar in het rek schuiven.

4.5. Zaag

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0015.jpg

Om een ophangsysteem voor je zaag te maken, begin je met het inkorten van je ophangblokje. Daarna boor je in de voorzijde een gaatje. De doormeter van je boor pas je aan de doormeter aan van de deuvels die je beschikbaar hebt. Lijm de deuvel in het boorgat.

4.6. Sleutels

Heb je sleutels die aan een zijde helemaal dicht zijn, dan kun je die, net als de zagen, aan een deuvel ophangen. Hebben je sleutels aan beide zijden een open steek, dan kun je die ophangen door twee deuvels op gepaste afstand van elkaar in te boren. Boor de deuvels een ietsje schuin in, op die manier blijven je sleutels zeker hangen.

5. Het principe

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0018.jpg

We werken met een haaklat. Het principe is eenvoudig: zaag een lange lat onder een hoek van 45° in de lengte door. Een van de delen bevestig je aan de muur, een ander deel bevestig je aan het bord dat je wil ophangen. Haaklatten (of French Cleats) hebben het voordeel dat ze het bord helemaal tegen de muur trekken, zodat het steeds stabiel hangt. Er is bij dit systeem ook een relatief groot contactvlak tussen de twee delen, namelijk de volledige schuine zaagsnede; ook dit verhoogt de soliditeit.

6. Aan de muur

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1603/A08/160526PCH0019.jpg

Een van de delen komt dus aan de muur. Boor voor in het hout, met een houtboor. Zet die gaten over op de muur, en zorg er zeker voor dat je haaklat waterpas hangt. Boor (met een steenboor) gaten in de muur. Daar gaat de plug in en daarna kun je vastschroeven. Let erop dat de schroeven voldoende verzonken zitten.

Het andere deel bevestig je aan het rek zelf. In dit geval passen de stukken netjes tussen de verticale delen.Wel even opletten dat je de twee stukken allebei op dezelfde hoogte vastmaakt, en dat je mooi parallel werkt.

Bestel hier het bouwplan