naar top
Menu
Logo Print

JE EIGEN SCHRAGEN MAKEN

atelier schragen werkplaats doe het zelf

Een echte schrijnwerker maakt zijn eigen werkplek. En de basis van elke werkplek is een paar stevige schragen.

1. De draagbalk
2. De poten
3. Andere onderdelen
4. Montage

Bekijk het filmpje hier

Download het gratis bouwplan

1. De Draagbalk

schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

De draagbalk is het stuk waar je je werkvlak op laat rusten. De balk maak je stevig vast tussen de poten. Maak een uitsparing waar de poten straks in komen te liggen.

Eerst zaag je de uiteinden van het weg te beitelen stuk in, iets dieper dan de aangeduide lijn. Om vlot te kunnen beitelen, maak je nog een extra zaagsnede ongeveer in het midden, tussen de twee andere in.

Zet de beitel met de schuine kant naar onderen op het hout. Met een houten hamer beitel je dan de stukken uit. Beitel het hout weg naar de zaagsnedes toe. De zaagsnedes tonen hoeveel hout je mag wegnemen.

schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

Daarna moet je de uitsparing nog uitvlakken. Dit doe je door je beitel vlak te leggen. Vlak uit door in een slingerbeweging te werken.

schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

 

 

 

 

 

2. De Poten

schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

De poten moeten elkaars perfecte spiegelbeeld zijn. Om je straks niet te vergissen, kan je de poten tegen elkaar leggen en op elke zijde een ander paringsteken aanbrengen.

In zo'n poot moet je twee uitsparingen maken, een om de draagbalk in te plaatsen en een om de slikbalk onderaan in te monteren.

De poten kort je het best af met een handzaag. De hoek waaronder je moet afzagen, kan je gemakkelijk overzetten vanaf de tekening met eenzweihaak. De uitsparing zelf zaag je beter uit met een kapzaag. Die heeft een fijnere vertanding en geeft dus ook een nettere zaagsnede. Controleer regelmatig aan de voor- en achterkant of je nog op de potloodlijn zit.schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

Waar de slikbalk moet komen moet je opnieuw een uitsparing maken tussen twee zaagsnedes. Breng ook hier een zaagsnede aan in het midden, waar je naartoe kan beitelen. Zet de afgeschuinde kant tegen het hout en tik met een zachte hamer tegen de beitel. Het uitvlakken van de uitsparing doe je ook ditmaal door je beitel met de vlakke kant naar onderen te plaatsen en een slingerbeweging te maken.

 

 

3. Andere onderdelen

Slikbalk

De slikbalk zit onderaan, het is een dwarse verstevigingsbalk. Breng die aan in de uitsparing van de poten. Voor een mooi resultaat zaag je de slikbalk schuin af, gelijk met de poten.

Steunplank

Onder de draagbalk moet je een stukje resthout als versteviging aanbrengen. Teken het pas af als je schragen gemonteerd zijn.

Schoor

De schoor maak je uit een balkje van 3 cm op 3 cm. Maak hem op het einde, zodat hij zeker past.

4. Montage

schragen maken werkplaats inrichten hoe doe het zelf

Begin met de poten in elkaar te steken. Dit doe je door de slikbalk aan te brengen in de uitsparingen onderaan. Je maakt een stevige verbinding met houtlijm en schroeven. Boor gaatjes waar de schroeven moeten komen. Als je een verzinkboor hebt, dan kan je de schroeven mooi verzonken aanbrengen. Lijm daarna de verbinding in en schroef alles vast.

Als de twee poten gemaakt zijn, kan je de draagbalk bevestigen. Leg de draagbalk vlak op je werkbank en monteer de poten er ondersteboven op. De verbinding maak je op dezelfde manier, met schroeven en houtlijm.

 

Download het gratis bouwplan