naar top
Menu
Logo Print

BARBECUE: KOLEN OF BRIKETTEN ?

Kolen, of briketten. Elk heeft z'n eigen karakteristieken. Houtskool is doorgaans het goedkoopst, briketten branden wat langer. Wat past er het best voor jou? Bekijk hieronder alvast de kenmerken.

Houtskool

houtskool

Dé klassieker, houtskool. Het geeft die typisch rokerige smaak. Het gemak van houtskool is dat het vlug zijn grilltemperatuur bereikt. Bij opstart zijn er grote vlammen, en van zodra de vlam er ietwat uit is, en de houtskool er wit begint uit te zien, ben je klaar om te grillen. De opstarttijd is vlug, maar de houtskool brandt ook wel redelijk vlug op. Dat is omdat het nooit volledig tot in de kern opbrandt; na gebruik zijn er meestal nog grote, niet opgebrande stukken over. Voor langere braadsessies, giet je tijdens gebruik af en toe best nog wat kolen op. Marinades of vetten van het vlees zorgen bij houtskool snel voor een felle vlamontwikkeling. Leg dan gewoon even het vlees uit de vlammen. Houtskool bereikt snel zijn temperatuur maar brandt ook redelijk vlug op: een prima brandstof dus om te grillen in een open barbecue, en als je met een klein aantal snel wil tafelen.

Briketten

brikettenHoutskool brandt niet zo goed in een bbq-toestel met deksel. Om dat op te lossen, kwamen briketten op de markt. Die zijn gemaakt van geperst materiaal, wat ze een grotere hardheid geeft. Ze geven minder vlammen, rook en gensters, en branden dieper tot in de kern door. Briketten leg je best niet op een hoopje, maar in een laagje naast elkaar. Je vergroot er zo het braadoppervlak mee, terwijl ze overal gelijkmatig hun hitte verspreiden. Briketten kan je nog eens onderverdelen in verschillende types.

Houtskoolbriketten

Gemaakt van geperst houtskoolstof en restanten van houtskool. Er is een langere brandtijd dan bij houtskool, maar door de onregelmatige substantie is de hitteverdeling van houtskoolbriketten niet altijd even gelijkmatig. Produceert minder rook en gensters dan klassieke houtskool.

Kokosbriketten

Gemaakt van geperste schillen van kokosnoten en andere restproducten. Veel minder vlammen tijdens het grillen dan bij traditionele houtskool. Na het grillen, blijven er nog restanten over die niet volledig zijn opgebrand. Duurzame brandtijd tot wel 3 uur.

Briketten van zuiver koolstofconcentraat

Brandt niet alleen langs de buitenschil, maar ook tot in de kern. Geeft een brandtijd tot wel 4 uur, met een gelijkmatige warmteverdeling aan een constant hoge temperatuur.

Mengen: het beste van de twee?

Briketten mengen met houtskool? Nog geen zo'n slecht gedacht. De houtskool schiet het vlugst in gang en bereikt snel z'n grilltemperatuur, waardoor je de briketten versneld kan doen ontbranden. De briketten leveren dan weer een langere grilltijd. Slim idee dus, tenzij je met een brikettenstarter werkt. Wat niet weg neemt dat je altijd wat houtskool achter de hand houdt. Sommige vleessoorten of gerechten vragen eerst een trage gaartijd, waarna je ze vlug moet dichtschroeien. Begin dan eerst met de briketten, om alles rustig te garen, en smijt er dan wat houtskool bij voor extra hitte om alles dicht te schroeien.