naar top
Menu
Logo Print

GROTE GATEN IN GIPSKARTON HERSTELLEN

Kleine gaatjes of schuurtjes in een muur zijn niet altijd zo opvallend, maar een gat in je gipskartonwand is wel wat anders. Ook hier bestaan gelukkig oplossingen voor. Welke methode je hanteert, hangt af van de vorm; met name of die regelmatig of onregelmatig is.

Regelmatige vorm

Gat gipskarton herstellen

Een gat met een regelmatige vorm valt te dichten met een stuk hout van precies dezelfde afmetingen, of met het reststuk dat je zelf uit de muur hebt gehaald indien dat nog intact is. Snijd eerst de rand van het gat schuin af met een breekmes, zodat het vulmiddel straks goed hecht en er geen losse stukjes oud behangpapier of oud pleister in terechtkomen.

Gat gipskarton herstellen

Maak dan een houten plankje dat langer is dan de breedte of de diameter van het gat en draai er een schroef in.

Gat gipskarton herstellen

Plaats het plankje achter de opening; de schroef zorgt ervoor dat je het kunt blijven vasthouden. Boor het plankje nu vast in de wand.

Gat gipskarton herstellen

Daarna kun je er het reststuk (of houten vorm met dezelfde afmetingen als het gat) tegen bevestigen. Zo heb je een oppervlak om pleister op aan te brengen. Let erop dat de schroeven diep genoeg zitten, zodat je alles mooi vlak kunt afwerken.

Ontstof nog even en breng dan een aantal pleisterlagen aan, die je telkens ook uiteffent en afschuurt. Als je nadien nog een nieuw laagje verf aanbrengt, is er van de herstelling niets meer te zien.

Gat gipskarton herstellenGat gipskarton herstellen

Onregelmatige vorm

Een gat met een onregelmatige vorm herstel je, net zoals scheuren, door middel van glasvezelgaas. Verwijder ook hier eerst alle loszittende stukjes en snijd de randen schuin af. Ontstof en kleef er dan een patch glasvezelgaas over die het gat ruim bedekt. Druk de patch goed aan. Daarna kun je hem bepleisteren, uiteffenen en afschuren.

Gat gipskarton herstellenGat gipskarton herstellen

Tip: extra eindlaag

Afwerkplamuur

Voor een uiterst glad resultaat kun je na de hierboven beschreven stappen ook nog eens een extra afwerkplamuur toevoegen als eindlaag. Breng daarvoor een dunne laag aan en haal hem er weer volledig af; op die manier worden enkel de allerkleinste oneffenheden gevuld.