naar top
Menu
Logo Print

PLEISTER AANMAKEN

WELKE PLEISTER KIEZEN

Pleister bestaat in allerlei varianten; je hebt uiteraard het standaardpleister waarmee grotere oppervlaktes afgewerkt worden, maar er zijn ook lichtere renovatie- en vulmiddelen op de markt die speciaal dienen voor het opvullen van kleine of grote gaten en scheuren.

pleister

Daarnaast kan het pleister verschillen naargelang de ondergrond waarop je het zult aanbrengen, bijvoorbeeld baksteen of oud pleisterwerk.

Hoe vochtig de ruimte is waar je zult pleisteren, is eveneens een bepalende factor - sommige pleisters zijn beter geschikt voor badkamers of een zeer vochtige werkomgeving dan andere.

vervenTen slotte is het ook van belang om te weten of je later al dan niet gaat verven, want niet ieder pleister is overschilderbaar.

Welke soort pleister je kiest, hangt dus globaal gesproken van vier grote elementen af: de beschadiging die je wilt aanpakken, de ondergrond waarop je zult werken, de vochtigheidsgraad van de ruimte en de overschilderbaarheid van het pleister.

PLEISTER AANMAKEN

kant-en klare pleisterWil je snel aan het werk kunnen, dan kun je een kant-en-klaar middel nemen en direct beginnen.

pleister

Pleisters in poedervorm (die evenwel voor een net iets mooiere afwerking zorgen) hoor je daarentegen natuurlijk eerst nog te mengen met water. Let op: je voegt pleister toe aan het water en niet omgekeerd! Doe er geleidelijk aan pleister bij (volgens de juiste verhoudingen), laat het vijf minuutjes staan en roer er dan goed doorheen.

Zo krijg je een smeuïge pasta zonder klonters. Maak niet te veel in één keer aan, want na een dertigtal minuten is het pleister droog en niet meer bewerkbaar.