naar top
Menu
Logo Print

HOE WERKEN MET EEN HAAKSE SLIJPER

Bij de ruwere kluswerken, komt de haakse slijper van pas. Je kan ermee steen en metaal in stukken zagen of slijpen, metaalbramen en roest verwijderen, metaal polijsten, en zelfs metaal en steen gaan borstelen om ze wat op te kuisen.

MATEN
SOORTEN SCHIJVEN
TOEPASSING

MATEN

matenHaakse slijpers vind je terug in verschillende maten, gebaseerd op het formaat van slijpschijf: 115 mm, 125 mm of 230 mm.

De eerste twee zijn ietsje kleiner, dus beter te hanteren voor fijner werk en voldoen voor algemene klussen zoals betonnetten doorslijpen, een draadstang inkorten en afbramen, enzovoort. Massieve werkstukken pak je aan met het type 230 mm.

SOORTEN SCHIJVEN

soortenNaargelang het materiaal dat je wil aanpakken met je haakse slijper, zijn er diverse soorten slijpschijven voorhanden:

  • om steen of beton te slijpen,
  • om metaal te slijpen,
  • diamantschijven (tegels),
  • lamellenschijven om te polijsten,
  • ook de korreldikte speelt een rol: hoe ruwer, hoe grover je te werk gaat …

Je kan op de haakse slijper ook nog borstels monteren, zodat je een krachtige schuurmachine in handen hebt om lakken of verf van metaal te verwijderen.

TOEPASSING

toepassingKijk dus voor een haakse slijper die past voor je arbeid, met de juiste accessoires. Een licht machientje volstaat om faience of leidingwerk op maat te slijpen. Een ganse hoop stenen slijpen, sleuven in de ruwbouw maken? Dan heb je een steviger formaat van haakse slijper nodig.

Omgekeerd gaat moeilijker. Ga er niet van uit dat je met een model met veel power voor intensief gebruik, wat fijn werk kan doen. Haakse slijpmachines die erop gemaakt zijn om stenen door te slijpen, zijn ongeschikt voor het afbramen van een lasnaad of het ontroesten van een tuinhek. De tool is zo krachtig dat je dreigt door je werk heen te schieten.

toepassingOmdat de haakse slijper zoveel kracht in huis heeft, is hij optioneel ook voorzien van een toerentalbegrenzer. Zo verplicht je de machine een constante belasting aan te houden, waardoor je een gelijk resultaat krijgt. Bij het aanzetten van de machine, kan hij terugslaan als je niet voorzien bent op de kracht ervan.

Machines uitgerust met een soft start, zetten geleidelijk aan, waardoor je geen klap krijgt als je de haakse slijper aanzet. En uiteraard geldt, zonder snoer ben je flexibeler. Werken op accu doe je het best als je kan afwisselen van accu, terwijl je de lege batterij kan opladen, werk je met een volle batterij voort.