naar top
Menu
Logo Print

4 ELEKTRISCHE ZAAGMACHINES NADER BEKEKEN

Plaatmateriaal op maat zagen. Een plint in verstek zagen … Je kan niet alles met de handzaag aanpakken. Als klusser kan je niet zonder elektrisch zaaggereedschap. Dikke balken voor de dakconstructie, of dat vals wandje, op maat verzagen? Je raakt er vlotter door met de handcirkelzaag. Plinten in verstek zagen, of parket in serie op maat zagen? De afkortzaag biedt soelaas. En misschien een luxepaardje om bij je te hebben: een tafelzaag. Niet meer of niet minder dan een handcirkelzaag gemonteerd op een tafelblad. Je kan er lange balken en planken stabiel op maat mee verzagen. Een woordje uitleg bij elk type.

HANDCIRKELZAAG
PANEELZAAG
AFKORTZAAG
ZAAGTAFEL

HANDCIRKELZAAG

ALGEMEEN

cirkelzaag

Met een handcirkelzaag heb je veel power in handen om planken, panelen of houten werkstukken te verzagen. Wil je heel precies zagen? Dan gebruik je een zaagblad met veel tanden.

Voor grover werk voldoet een blad met minder tanden. Het zaagblad moet wel dieper kunnen zagen dan de dikte van het werkstuk. En met een geoefende hand, kan je ook invallend verzagen.

Een zaagblad verwisselen gaat bij de ene machine iets makkelijker. Het is handig als je de zaag-as kan vergrendelen, zodat het zaagblad niet meedraait. Op het zaagblad staat ook een pijl aangeduid, zodat je het zaagblad in de juiste richting op de machine monteert.

ZAAGDIEPTE EN MAATAFSTAND

zaagblad

Voor een goede zaagsnede moet het zaagblad uit het materiaal steken, maar ook niet te ver. Meet hiervoor de dikte van het materiaal en stel de zaagdiepte in op enkele millimeters extra. Een afstand op je werkstuk afgetekend? Een geoefende vrije hand slaagt er wel in om 'recht' te zagen, maar dat is nooit even goed als wanneer je met een geleider werkt. Klem daarvoor een rechte regel waarlangs je de handcirkelzaag kan geleiden. Let dan wel dat je op de nodige afstand ook de afstand van de voetplaat tot het zaagblad erbij telt.

Bij sommige modellen kan je die voetplaat ook nog eens in een andere hoek verstellen, zodat je onder een hoek kan verzagen.

PANEELZAAG

JE EIGEN PANEELZAAG MAKEN

Naar de doe-het-zelfzaak of groothandel voor enkele panelen? Dan kan je ze daar al op maat gaan verzagen. Dat scheelt al wat werk, maar wist je dat je perfect zelf zo'n paneelzaag kan maken om in je eigen atelier thuis te zetten? Bekijk het filmpje en ontdek hoe je dat zelf kan maken. 

Download bouwplan

AFKORTZAAG

ALGEMEEN

afkortzaag

Een afkortzaag fungeert als compacte zaagtafel, maar is dan wel kleiner en makkelijker te verplaatsen. Bij een zaagtafel is het zaagblad in de de tafel gemonteerd, terwijl bij afkortzagen het blad zich boven het te verzagen materiaal bevindt. Door het handvat naar beneden te trekken, kan je door het materiaal heen zagen.

Bij sommige modellen kan je als optie nog een onderstel erbij halen, zodat je de afkortzaag ook kan gaan monteren als flexibele zaagtafel.

Met uitschuifbare rails kan je dan de ietwat langere planken stabieler laten rusten, zodat ze niet gaan wiebelen tijdens het verzagen. Met een hoog vermogen heb je dan wel veel power in huis, maar dat betekent niet dat je daardoor 'dieper' gaat zagen. Dat lukt ook met een zaag met lager vermogen. Als je door harde houtsoorten wilt, dan combineer je een hoog toerental met een hoge wattage.

Het nauwkeurig afzagen van een balk of plint op lengte kan vaak lastig zijn. Een laser kan daarom een extra handig hulpmiddel zijn. Ga na of de afkortzaag een laser heeft. Deze is gemonteerd in het voorste gedeelte onder het zaagblad en geeft de zaaglijn weer. De nauwkeurigheid van een zaagsnede kan je altijd ook controleren door de zaag naar beneden te trekken wanneer die uit staat en het hout raakt, ook al heeft de afkortzaag geen laser.

ZAAGBLAD

zaagblad

De afkortzaag heeft een vaste maat van zaagblad omdat het ingewerkt zit in de handgreep, je kan er dus geen grotere diameters op gaan monteren. Kijk dus welk diameter de afkortzaag heeft. Het formaat bepaalt de maximale diepte van de zaagsnede. Kies een zaag die dus diep genoeg is door je materiaal te kunnen.

Wederom geldt, gebruik het juiste zaagblad voor het soort materiaal: hout, metaal of kunststof. En hoe meer tanden, hoe zuiver de zaagsnede. Hoe minder tanden, hoe grover de zaagsnede.

VERSTEK- OF TREKFUNCTIE

verstek

Afkortzagen heb je in een verstek, of trekfunctie. Bij een verstekfunctie kan je het zaagblad in een hoek verstellen, zodat je niet alleen haaks maar ook in een hoek tot 45° graden planken of balken kan zagen. Dit type van afkortzaag valt niet te gebruiken bij brede planken, daarvoor gebruik je beter een afkortzaag met trekfunctie. Hierbij kan je de zaag tot voorbij je werkstuk trekken, zodat je hem net wel kan doormidden zagen.

ZAAGTAFEL

ALGEMEEN

zaagtafel

De zaagtafel is niets anders dan een cirkelzaag, maar dan ingewerkt op een tafelblad. Je kan er dus makkelijker hout, aluminium profielen enzovoort op geleiden om te verzagen. Optioneel kan je het tafelblad nog vergroten met uitschuifbare rails. Als hulpstuk zijn er (parallel)geleiders waarmee je het te verzagen materiaal in een hoek, of haaks, kan fixeren.

Het zaagblad kan je overigens nog eens kantelen, met behulp van een draaiwiel, om in een andere hoek te verzagen. Verstek is dus ook mogelijk. Aansluiting op een stofzuiger is eveneens mogelijk.

Bij het verwisselen van zaagblad, moet je wel op de diameter van het asgat letten, opdat het andere zaagblad er ook op past. Indien nodig, kan je zaagbladen voorzien met reduceerring, zodat je de benodigde diameter behaald om te doen passen op het asgat.

ELEKTRISCH OF ACCU?

elektrische zaagtafel

Tafelzagen op accu, ze bestaan maar zijn misschien wel wat duurder in aankoop. Bij een afkortzaag zit het snoer nooit echt in de weg, en heb je een continue power nodig omdat je er planken in serie op maat wil zagen. Accu geeft je uiteraard weer bewegingsvrijheid als je je moet verplaatsen.

Een handcirkelzaag zonder snoer is best handig, hij ligt ergens in je aanbouw maar je hebt hem even op de zolder nodig. En daarna wacht nog een zaagklusje beneden bij het pakket plafondpanelen dat je in de kamer beneden hebt klaargelegd. Op accu haal je er dus wel je voordeel uit op het vlak van flexibiliteit.

HULPSTUK: ZAAGSLEDE

In alle veiligheid hout op maat zagen met een tafelzaagmachine?Als hulpstuk kan je een zaagslede bouwen! In de video hiernaast kan je zien hoe je deze maakt.

Download bouwplan