naar top
Menu
Logo Print

DECOUPEERZAAG

Een decoupeerzaag, of wipzaag, is zeker geen overbodige luxe om in je atelier te stallen. Cirkels of decoratieve uitsparingen uitzagen in MDF. Hoeken afronden. Een opening voor de spoelbak in het keukenblad invallend verzagen. De decoupeerzaag is dankzij zijn wendbaarheid perfect voor die zaagklussen waar je heel precies en fijn te werk wil gaan.

En denk verder dan alleen maar hout. Mits het juiste zaagblad, breng je er vlot een metalen blad op maat, of kort je die PVC buis even vlug in …

SNOERLOOS OF ACCU?

decoupeerzaagKies je nu een model met of zonder kabel? Beide zijn uiteraard valabele opties, dus moet je kijken naar waarvoor het het gaat gebruiken. Ben je van plan om veel hardhout of metaalplaten te zagen? Voor dergelijke zware klussen, kijk je best naar een decoupeerzaag met hoog vermogen, en is een model met snoer zeker een goede optie.

Lichtere modellen zijn voldoende voor de meest gangbare zaagarbeid in hout. Zonder kabel loop je niet het risico dat je de elektrische kabel doorzaagt. 

HANDIGE FEATURES

ZAAGBLAD

zagen

Voor een nette zaagsnede, kies je in de eerste plaats het gepaste zaagblad. Universele zaagbladen hebben het voordeel dat ze meerdere materialen aankunnen, maar dan weer niet alle eigenschappen hebben om bijvoorbeeld continu en adequaat metaal te gaan verzagen in vergelijking met een zaagblad specifiek voor metaal.

Op het zaagblad zelf staat trouwens vermeld voor welk materiaal je hem kunt gebruiken.

Aantal tanden

Ook het aantal tanden van het zaagblad is relevant. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Voor harde materialen kun je het beste een zaagblad met veel tanden gebruiken. Hoe lager het aantal tanden, hoe beter het zaagresultaat is in zachte materialen. Tijdens het zagen, moeten er bovendien steeds minimaal 3 tanden in het te verzagen materiaal zitten.

De schacht

De schacht van het zaagblad komt in een T-uitvoering of U-uitvoering. De T-schacht is het meest voorkomende type, maar een groot deel van de decoupeerzagen is geschikt voor beide varianten. Check dit voor de zekerheid, zodat je zeker weet dat het zaagblad gaat passen. Bij oudere toestellen diende je het zaagblad nog met een inbus- of moersleutel te bevestigen, nu is dat allemaal met een handig kliksysteem.

Kracht

Zet ook nooit te veel kracht op het zaagblad door de machine zelf extra te gaan verduwen, anders verbuigt het zaagblad. Probeer scherpe hoeken ook niet in één keer uit te zagen, maar werk in stapjes. Vervang het zaagblad ook tijdig, anders moet hij meer moeite doen om door het materiaal te kunnen, en loop je kans op verhitting of verbranding van zaagblad én werkstuk.

PENDELSLAG

pendelslag

De meeste decoupeerzagen zijn uitgerust met een 'pendelslag'. Deze functie doet het zaagblad niet alleen op en neer springen, maar ook naar voor en achter. Het zaagblad bijt zich zo sneller in het materiaal, waardoor je sneller en lichter kan zagen. Dit is dan wel enkel te gebruiken wanneer je snel iets wilt verzagen wanneer een fijne, afgewerkte zaagsnede niet van tel is.

SLAGEN PER MINUUT

decoupeer

Ook de snelheid van zagen is meestal aanpasbaar. Zo kan je het aantal slagen per minuut onder controle houden. Hoe langzamer je zaagt, hoe nauwkeuriger de zaagsnede is. Ook in hard materiaal ga je te werk op lage snelheid. Het zaagblad gaat dan minder zwiepen, en hapt zich gestaag in het materiaal.

De hoogste snelheid gebruik je voor plaatmateriaal, hout en zachte materialen. Materialen die kunnen smelten, zoals kunststof, pak je ook aan op lage snelheid om verhitting te vermijden. Los van het materiaal is het raadzaam om langzaam te beginnen met zagen, en de snelheid op te voeren zodra je op de juiste zaaglijn zit.

ZAGEN ONDER EEN HOEKslagen

Van sommige wipzagen kan je de voetplaat verdraaien, zodat je ook in een hoek kan zagen. De plaat moet je dan wel stevig kunnen fixeren.

ZIE JE DE POTLOODLIJN NOG?

pendel

Op je werkstuk heb je een potloodlijn afgetekend waarlangs je wilt zagen. Alleen, het stof dat je maakt en op je werkstuk ziet dwarrelen, hindert het zicht. En tijdens het werken kan je het niet wegblazen want je stofmasker moet op.

Sommige toestellen zijn hierop voorzien met een automatische 'blaasfunctie', zodat het zaagsel van de zaaglijn wordt weggeblazen. Indien er een stofafzuiging is, kan je een stofzuiger op de decoupeerzaag aansluiten, zodat het zaagsel meteen is opgeruimd. Ingebouwde led-verlichting is ook een handig hulpje om goed te zien waar de zaagsnede komt.