naar top
Menu
Logo Print

5 ELEKTRISCHE ZAAGMACHINES NADER BEKEKEN

Plaatmateriaal op maat zagen. Een plint in verstek zagen … Je kan niet alles met de handzaag aanpakken. Als klusser kan je niet zonder elektrisch zaaggereedschap. Dikke balken voor de dakconstructie, of dat vals wandje, op maat verzagen? Je raakt er vlotter door met de handcirkelzaag. Plinten in verstek zagen, of parket in serie op maat zagen? De afkortzaag biedt soelaas. En misschien een luxepaardje om bij je te hebben: een tafelzaag. Niet meer of niet minder dan een handcirkelzaag gemonteerd op een tafelblad. Je kan er lange balken en planken stabiel op maat mee verzagen. Een woordje uitleg bij elk type.

DECOUPEERZAAG
HANDCIRKELZAAG

PANEELZAAG
AFKORTZAAG
ZAAGTAFEL

DECOUPEERZAAG

Een decoupeerzaag, of wipzaag, is zeker geen overbodige luxe om in je atelier te stallen. Cirkels of decoratieve uitsparingen uitzagen in MDF. Hoeken afronden. Een opening voor de spoelbak in het keukenblad invallend verzagen. De decoupeerzaag is dankzij zijn wendbaarheid perfect voor die zaagklussen waar je heel precies en fijn te werk wil gaan.

SNOER OF ACCU?

snoerKies je nu een model met of zonder kabel? Beide zijn uiteraard valabele opties, dus moet je kijken naar waarvoor het het gaat gebruiken. Ben je van plan om veel hardhout of metaalplaten te zagen? Voor dergelijke zware klussen, kijk je best naar een decoupeerzaag met hoog vermogen, en is een model met snoer zeker een goede optie.

Lichtere modellen zijn voldoende voor de meest gangbare zaagarbeid in hout. Zonder kabel loop je niet het risico dat je de elektrische kabel doorzaagt. 

ZAAGBLAD

zaagbladVoor een nette zaagsnede, kies je in de eerste plaats het gepaste zaagblad. Universele zaagbladen hebben het voordeel dat ze meerdere materialen aankunnen, maar dan weer niet alle eigenschappen hebben om bijvoorbeeld continu en adequaat metaal te gaan verzagen in vergelijking met een zaagblad specifiek voor metaal.

Op het zaagblad zelf staat trouwens vermeld voor welk materiaal je hem kunt gebruiken.

AANTAL TANDEN

tandedn

Ook het aantal tanden van het zaagblad is relevant. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Voor harde materialen kun je het beste een zaagblad met veel tanden gebruiken.

Hoe lager het aantal tanden, hoe beter het zaagresultaat is in zachte materialen. Tijdens het zagen, moeten er bovendien steeds minimaal 3 tanden in het te verzagen materiaal zitten.

DE SCHACHT

schacht

De schacht van het zaagblad komt in een T-uitvoering of U-uitvoering. De T-schacht is het meest voorkomende type, maar een groot deel van de decoupeerzagen is geschikt voor beide varianten.

Check dit voor de zekerheid, zodat je zeker weet dat het zaagblad gaat passen. Bij oudere toestellen diende je het zaagblad nog met een inbus- of moersleutel te bevestigen, nu is dat allemaal met een handig kliksysteem.

KRACHT

kracht

Zet ook nooit te veel kracht op het zaagblad door de machine zelf extra te gaan verduwen, anders verbuigt het zaagblad. Probeer scherpe hoeken ook niet in één keer uit te zagen, maar werk in stapjes.

Vervang het zaagblad ook tijdig, anders moet hij meer moeite doen om door het materiaal te kunnen, en loop je kans op verhitting of verbranding van zaagblad én werkstuk.

PENDELSLAG

pendelslag

De meeste decoupeerzagen zijn uitgerust met een 'pendelslag'. Deze functie doet het zaagblad niet alleen op en neer springen, maar ook naar voor en achter.

Het zaagblad bijt zich zo sneller in het materiaal, waardoor je sneller en lichter kan zagen. Dit is dan wel enkel te gebruiken wanneer je snel iets wilt verzagen wanneer een fijne, afgewerkte zaagsnede niet van tel is.

SLAGEN PER MINUUT

slagen per minuut

Ook de snelheid van zagen is meestal aanpasbaar. Zo kan je het aantal slagen per minuut onder controle houden. Hoe langzamer je zaagt, hoe nauwkeuriger de zaagsnede is. Ook in hard materiaal ga je te werk op lage snelheid. Het zaagblad gaat dan minder zwiepen, en hapt zich gestaag in het materiaal.

De hoogste snelheid gebruik je voor plaatmateriaal, hout en zachte materialen. Materialen die kunnen smelten, zoals kunststof, pak je ook aan op lage snelheid om verhitting te vermijden. Los van het materiaal is het raadzaam om langzaam te beginnen met zagen, en de snelheid op te voeren zodra je op de juiste zaaglijn zit.

ZAGEN ONDER EEN HOEK

zagen onder hoek

Van sommige wipzagen kan je de voetplaat verdraaien, zodat je ook in een hoek kan zagen. De plaat moet je dan wel stevig kunnen fixeren.

ZIE JE DE POTLOODLIJN NOG?

potloodlijn

Op je werkstuk heb je een potloodlijn afgetekend waarlangs je wilt zagen. Alleen, het stof dat je maakt en op je werkstuk ziet dwarrelen, hindert het zicht. En tijdens het werken kan je het niet wegblazen want je stofmasker moet op.

Sommige toestellen zijn hierop voorzien met een automatische 'blaasfunctie', zodat het zaagsel van de zaaglijn wordt weggeblazen. Indien er een stofafzuiging is, kan je een stofzuiger op de decoupeerzaag aansluiten, zodat het zaagsel meteen is opgeruimd. Ingebouwde led-verlichting is ook een handig hulpje om goed te zien waar de zaagsnede komt.

HANDCIRKELZAAG

ALGEMEEN

cirkelzaag

Met een handcirkelzaag heb je veel power in handen om planken, panelen of houten werkstukken te verzagen. Wil je heel precies zagen? Dan gebruik je een zaagblad met veel tanden.

Voor grover werk voldoet een blad met minder tanden. Het zaagblad moet wel dieper kunnen zagen dan de dikte van het werkstuk. En met een geoefende hand, kan je ook invallend verzagen.

Een zaagblad verwisselen gaat bij de ene machine iets makkelijker. Het is handig als je de zaag-as kan vergrendelen, zodat het zaagblad niet meedraait. Op het zaagblad staat ook een pijl aangeduid, zodat je het zaagblad in de juiste richting op de machine monteert.

ZAAGDIEPTE EN MAATAFSTAND

zaagblad

Voor een goede zaagsnede moet het zaagblad uit het materiaal steken, maar ook niet te ver. Meet hiervoor de dikte van het materiaal en stel de zaagdiepte in op enkele millimeters extra. Een afstand op je werkstuk afgetekend? Een geoefende vrije hand slaagt er wel in om 'recht' te zagen, maar dat is nooit even goed als wanneer je met een geleider werkt. Klem daarvoor een rechte regel waarlangs je de handcirkelzaag kan geleiden. Let dan wel dat je op de nodige afstand ook de afstand van de voetplaat tot het zaagblad erbij telt.

Bij sommige modellen kan je die voetplaat ook nog eens in een andere hoek verstellen, zodat je onder een hoek kan verzagen.

EEN GELEIDER VOOR JE CIRKELZAAG

BENODIGDHEDEN EN AFMETEN

Naast je cirkelzaag, heb je nog multiplex, enkele kepers, metalen L-profielen en wat schroeven nodig. Beginnen doe je door de afmetingen over te zetten op de basisplaat. Eerst de lengte van de metalen lat, die later als geleidingsrail zal dienen. Een dwarslat leg je naast de markering, en teken je af. Op deze dwarslat komt later de geleidingsrail te liggen.

Meet nog eens de breedte van de lat extra af; gewoon als richtlijn voor later om te weten tot waar je kan schroeven. De eerste markering teken je nog eens volledig over met de winkelhaak: langs hier kort je dan de bodemplaat in.

ZAGEN

zagen

Leg de plaat verhoogd op wat balken, zodat je niet in de werktafel zaagt. Het is voldoende als je een drie- à viertal tanden langsonder laat uitsteken. De bodemplaat zaag je vervolgens snel op maat. Dan breng je de balken op maat. Bepaal de lengte volgens de afstand van de bodemplaat.

Om de balk af te korten, mogen in dit geval wat meer tanden van het zaagblad uitsteken, maar zeker niet meer dan de helft van de tanden. Hoe minder ver de tanden uitsteken, hoe mooier de zaagsnede.

zagenDe balk is niet zo breed, dus om te zien of je de markering netjes volgt, kijk je best langs de zool van de cirkelzaag. Eén balk klaar? Leg ze op de andere als mal, en kort zo dezelfde maat af.

De twee zijdelingse balken die de bodemplaat zullen ondersteunen zijn al klaar. Nu nog de ondersteunende balken voor de geleiders. Neem de lengte van de plaat als richtlijn. Teken af met de winkelhaak, en zaag twee balken in één beweging af. Dan hebben ze gegarandeerd dezelfde maat.

MONTAGE

montage

Eerst teken je de balken af zodat je weet waar je kan schroeven. Twee houten delen schroeven? In het eerste deel maak je een boorgat: dit zorgt ervoor dat de schroef beide delen beter naar elkaar toe trekt en dus een goeie verbinding oplevert.

Herhaal langs de overstaande zijde. Breng houtlijm aan op de balk, en breng de bodemplaat in positie. Schroef vast. Ook de andere zijde pak je op dezelfde manier aan.

montageDe opstaande randen zijn al gezaagd; ook hier teken je ze nog eens af als richtlijn voor het schroeven. Daarna breng je nog eens houtlijm aan. Gebruik schroeven die het multiplex en de keper verbinden zonder dat ze uitsteken, uiteraard.

Draai de bodemplaat om, zodat je langs de eerder gemaakte boorgaten kan beginnen schroeven. En vergeet de andere zijde uiteraard ook niet.

GELEIDERS

geleiders

Haal er de metalen L-profielen bij, en ondersteundende latten van dezelfde lengte. Het is de bedoeling dat de latten op die afstand liggen dat de zool van de cirkelzaag ertussen vlot kan passeren. Breng boorgaten aan in de L-profielen met een metaalboor. Aan elke geleider mag er geen schroefkop uitsteken: met een soevereinboor vergroot je de gaten. De conische kop maakt het boorgat ietwat groter.

Daarna kan je in het hout even priemen: dat vergemakkelijkt het schroeven doordat de schroef dan makkelijker grip vindt om zich in het hout vast te draaien.

geleidersDe L-profielen zijn aan de ondersteunende latten gefixeerd, nu nog alles vastschroeven aan de opstaande rand van de bodemplaat. Vandaar, ook hier nog even voorboren in het metaal. En uiteraard, ook hier nog even de gaten aanpakken met de soevereinboor.

Het vastschroeven zelf is een koud kunstje, maar zorg dat de lat mooi haaks bevestigd zit, corrigeer met de winkelhaak vooraleer je de overstaande schroef definitief vastzet.

geleider

Om de tweede lat te fixeren, haal je er de cirkelzaag bij. Gewoon om de zool erin te passen, zodat die nog vlot kan bewegen. Schroef de tweede lat vast. Eénmaal aan het begin, en dan nogmaals aan het uiteinde. Dankzij de verzonken schroeven, kan de zool van de machine vlot passeren. Om het glijden van de cirkelzaag nog te bevorderen, kan je alles nog eens opschuren met een schuurblad met fijne korrel.

Nog een kleine aanpassing: zaag de opstaande rand nog even door zodat je elk werkstuk kan aanzetten. Ook de bodemplaat krijgt nog een minimale groef mee: zo kan het zaagblad vrij passeren als het door het werkstuk hapt.

TOEPASSING

toepassing

Stel dat je een MDF-plaat in een aantal stroken wil verzagen. Eens alle markeringen zijn aangeduid, kan je het MDF in het hulpstuk leggen: de groef moet telkens overeenkomen met je potloodmarkering. Ligt alles goed? Dan kan je in serie uitzagen.

toepassingNog een voorbeeld aanhalen met een zwart MDF-paneel, maar nu niet om door te zagen maar om groefen in te zagen, precies alsof je met een bovenfrees te werk zou gaan. Door de zwarte kleur zullen potloodmarkeringen niet duidelijk te zien zijn, kleef dus wat schilderstape om afstanden over te zetten.

Stel de diepte zo in dat je slechts enkele millimeter diep zaagt. Schuif de plaat met zijn markering overeenkomstig de zaaggroef. Zet aan en maak de groef. Bij elke nieuwe groef die je wil maken, ga je volgens dezelfde manier aan het werk. Het resultaat zal telkens gelijk zijn.

PANEELZAAG

JE EIGEN PANEELZAAG MAKEN

Naar de doe-het-zelfzaak of groothandel voor enkele panelen? Dan kan je ze daar al op maat gaan verzagen. Dat scheelt al wat werk, maar wist je dat je perfect zelf zo'n paneelzaag kan maken om in je eigen atelier thuis te zetten? Bekijk het filmpje en ontdek hoe je dat doet, of lees hier verder.

Download bouwplan

AFKORTZAAG

ALGEMEEN

afkortzaag

Een afkortzaag fungeert als compacte zaagtafel, maar is dan wel kleiner en makkelijker te verplaatsen. Bij een zaagtafel is het zaagblad in de de tafel gemonteerd, terwijl bij afkortzagen het blad zich boven het te verzagen materiaal bevindt. Door het handvat naar beneden te trekken, kan je door het materiaal heen zagen.

Bij sommige modellen kan je als optie nog een onderstel erbij halen, zodat je de afkortzaag ook kan gaan monteren als flexibele zaagtafel.

afkortzaagMet uitschuifbare rails kan je dan de ietwat langere planken stabieler laten rusten, zodat ze niet gaan wiebelen tijdens het verzagen. Met een hoog vermogen heb je dan wel veel power in huis, maar dat betekent niet dat je daardoor 'dieper' gaat zagen. Dat lukt ook met een zaag met lager vermogen. Als je door harde houtsoorten wilt, dan combineer je een hoog toerental met een hoge wattage.

Het nauwkeurig afzagen van een balk of plint op lengte kan vaak lastig zijn. Een laser kan daarom een extra handig hulpmiddel zijn. Ga na of de afkortzaag een laser heeft. Deze is gemonteerd in het voorste gedeelte onder het zaagblad en geeft de zaaglijn weer. De nauwkeurigheid van een zaagsnede kan je altijd ook controleren door de zaag naar beneden te trekken wanneer die uit staat en het hout raakt, ook al heeft de afkortzaag geen laser.

ZAAGBLAD

zaagblad

De afkortzaag heeft een vaste maat van zaagblad omdat het ingewerkt zit in de handgreep, je kan er dus geen grotere diameters op gaan monteren. Kijk dus welk diameter de afkortzaag heeft. Het formaat bepaalt de maximale diepte van de zaagsnede. Kies een zaag die dus diep genoeg is door je materiaal te kunnen.

Wederom geldt, gebruik het juiste zaagblad voor het soort materiaal: hout, metaal of kunststof. En hoe meer tanden, hoe zuiver de zaagsnede. Hoe minder tanden, hoe grover de zaagsnede.

VERSTEK- OF TREKFUNCTIE

verstek

Afkortzagen heb je in een verstek, of trekfunctie. Bij een verstekfunctie kan je het zaagblad in een hoek verstellen, zodat je niet alleen haaks maar ook in een hoek tot 45° graden planken of balken kan zagen.

Dit type van afkortzaag valt niet te gebruiken bij brede planken, daarvoor gebruik je beter een afkortzaag met trekfunctie. Hierbij kan je de zaag tot voorbij je werkstuk trekken, zodat je hem net wel kan doormidden zagen.

ZAAGTAFEL

ALGEMEEN

zaagtafel

De zaagtafel is niets anders dan een cirkelzaag, maar dan ingewerkt op een tafelblad. Je kan er dus makkelijker hout, aluminium profielen enzovoort op geleiden om te verzagen. Optioneel kan je het tafelblad nog vergroten met uitschuifbare rails. Als hulpstuk zijn er (parallel)geleiders waarmee je het te verzagen materiaal in een hoek, of haaks, kan fixeren.

Het zaagblad kan je overigens nog eens kantelen, met behulp van een draaiwiel, om in een andere hoek te verzagen. Verstek is dus ook mogelijk. Aansluiting op een stofzuiger is eveneens mogelijk.

Bij het verwisselen van zaagblad, moet je wel op de diameter van het asgat letten, opdat het andere zaagblad er ook op past. Indien nodig, kan je zaagbladen voorzien met reduceerring, zodat je de benodigde diameter behaald om te doen passen op het asgat.

ELEKTRISCH OF ACCU?

elektrische zaagtafel

Tafelzagen op accu, ze bestaan maar zijn misschien wel wat duurder in aankoop. Bij een afkortzaag zit het snoer nooit echt in de weg, en heb je een continue power nodig omdat je er planken in serie op maat wil zagen. Accu geeft je uiteraard weer bewegingsvrijheid als je je moet verplaatsen.

Een handcirkelzaag zonder snoer is best handig, hij ligt ergens in je aanbouw maar je hebt hem even op de zolder nodig. En daarna wacht nog een zaagklusje beneden bij het pakket plafondpanelen dat je in de kamer beneden hebt klaargelegd. Op accu haal je er dus wel je voordeel uit op het vlak van flexibiliteit.

HULPSTUK: ZAAGSLEDE

In alle veiligheid hout op maat zagen met een tafelzaagmachine? Als hulpstuk kan je een zaagslede bouwen! In de video hiernaast kan je zien hoe je deze maakt.

Download bouwplan