naar top
Menu
Logo Print

ALLES OVER SCHUURMACHINES

Schuren. Een stofferig werkje. Indien nodig, best een stofmasker op. En dan valt af te wegen hoe je te werk gaat. Kleine, gelakte oppervlakken kan je gerust handmatig schuren. Van zodra het té arbeidsintensief wordt, kom je het best voor de dag met een schuurmachine. Welk type is geschikt voor jouw doeleind?

VLAKSCHUURMACHINE
DRIEHOEKS- OF DELTASCHUURMACHINE
MULTISCHUURMACHINE
EXCENTRISCHE SCHUURMACHINE
BANDSCHUURMACHINE
SCHUURROLLER

VLAKSCHUURMACHINE

vlakschuurmachineDeze schuurmachine heeft een rechthoekige schuurzool, en met de gepaste schuurkorrel krijg je een fijne afwerking tot resultaat. Wel minder handig bij decoratieve uitsparingen of hoekjes.

Sommige vlakschuurmachines hebben twee snelheden. Bij zachte materialen gebruik je de laagste stand, bij harde materialen wil je net dat er meer schuurbewegingen per minuut worden gemaakt en is de hoogste stand dus aangewezen.

Voor een gecontroleerde manier van werken, hou je de machine met twee handen vast. Ga niet zitten duwen op de machine, oefen slechts een lichte druk uit en schuur altijd met de houtnerf mee.

DRIEHOEK- OF DELTASCHUURMACHINE

deltaJe ideale partner bij het opschuren van hoeken en naden dankzij de driehoekige schuurzool. Deze machine dient dus meer voor het zeer fijn afwerken van je werkstuk.

MULTISCHUURMACHINE

multischuurmachineHet zoolblad van deze tool lijkt wat op de vorm van een hoefijzer. Het is een ware allrounder: geschikt voor grote oppervlakten, evenals hoeken.

Sommige multischuurmachines kunnen worden uitgebreid met extra hulpstukken, zodat je ze ook kunt gebruiken om profielen of moeilijk te bereiken plaatsen te schuren.

EXCENTRISCHE SCHUURMACHINE

excentrische machineMet een excenter, of excentrische schuurmachine, ben je het best uitgerust om grote rechte of gebogen oppervlakken te schuren.

Dankzij de excentrische bewegingen schuurt deze machine sneller dan een vlakschuurmachine. Aangezien het schuurblad rond is, is het niet mogelijk om er in hoeken mee te schuren.

BANDSCHUURMACHINE

Deze tool verwijdert snel verf- en laklagen op grote oppervlakken. Handig is dat je deze schuurmachine ook stationair kan laten draaien, mits het bouwen van een schuurstation.

Eenmaal je het onderstel dan hebt vastgeklemd, kan je de bandschuurmachine horizontaal of verticaal monteren waarop je dan werkstukken over het schuurblad kan trekken. Hoe je zelf zo'n schuurstation ineen steekt? Dat zie je in de video.

Download bouwplan

SCHUURROLLER

schuurrollerVeelzijdige schuurmachine: dient niet alleen om vlakke delen te schuren, maar je kan er ook diverse breedtes van schuurrollen op monteren, alsook lamellenschijven die je kan gebruiken om groeven, hoeken en bochten aan te pakken.

Meestal voorzien van verschillende schuursnelheden, zodat je de machine kan aanpassen aan de vorm en het materiaal van je werkstuk.

WAAROP LETTEN?

Ook in dit segment van elektrisch gereedschap maak je opnieuw de overweging of je beter af bent met een elektrisch model, of eentje op accu. Hier valt wel wat te zeggen voor een accu: buiten de raamkozijnen opschuren, de trap schuren tot in alle hoeken en kantjes … Als je er dan geen kabel voor moet bij halen, heb je er wel een voordeel bij.

Ergonomie is ook wel van belang. De machine trilt, hoe beter die dan in de hand ligt, hoe vlotter je er mee zal werken. En een soft grip op de handgrepen maakt het werk veel aangenamer.

En uiteraard geldt steeds: hoe meer vermogen het toestel aankan, hoe beter je gewapend bent voor intensief gebruik.

Kan je de tool aansluiten op een stofzuiger? Handig voor in je atelier. Voor schuurklusjes buiten heb je het minder nodig.

Met de toerentalregeling kan je telkens je schuurbewegingen afstemmen op het materiaal dat je bewerkt. Niet onbelangrijk, bij een lager toerental warmt het schuuroppervlak minder op en verbrand je de verf van je werkstuk niet, want dat is moeilijker te verwijderen.

Qua handigheid, is een lichter toestel beter te gebruiken bij bovenhandse werkzaamheden of krappe plekken. Je armen zullen er minder 'zwaar' van worden. Ben je linkshandig? Sommige toestellen zijn daar aan aangepast.