naar top
Menu
Logo Print

BOORMACHINE

Je moet al regelmatig eens iets gaan boren. Je mag er grotendeels van uit gaan dat de duurdere toestellen toch wel beter uitgerust zijn voor zwaardere klussen, en intensiever gebruik. Hoef je enkel een paar gaatjes in je muur te boren om een kader op te hangen, of om een kastje te monteren? Wees dan niet verlegen om een eenvoudig toestel aan te schaffen. En welke boormachine heb je nu precies nodig? Er zijn namelijk een aantal types.

1.ACCU- EN ELEKTRISCHE BOORMACHINE

Accu of elektrisch?

Gaatjes boren doe je in hout, kunststof, metaal en (zachte )accu steensoorten. Er valt wat te zeggen om een boormachine op accu te kiezen. Het is flexibel. Je hangt niet vast aan een snoer die je moet inpluggen om tot bij je werkstuk te komen. Bang dat de accu's vlug op geraken? Zorg dat je er twee hebt, alsook een oplader. Je kan dan steeds afwisselen met een volle batterij, waardoor je onafgebroken kunt verder werken. Een elektrische boormachine, of elektroboormachine, garandeert een continue voeding. Althans, zolang de stroom niet uitvalt, maar wanneer kom je dat echt tegen? Alleen de kabel kan soms wat storend zijn, zeker als je op hoogte moet werken. Moet je het meest schroeven, en minder boren, is een machine op accu aan te raden. Een boormachine is de dag van vandaag uitgerust met meerdere functies. Zo kan je niet alleen boren en schroeven, maar is er ook een degelijke klopfunctie voor lichtere werkjes, zoals een plug in een stenen muur bevestigen. Voor je veiligheid kan je boormachine ook nog uitgerust zijn met een slipkoppeling, die doet de boor stoppen als de boor vast slaat. Zo vermijd je dat je een slag krijgt in je polsen.

Zonder koolborstels?

Boormachines zijn ook te verkrijgen in koolborstelloze uitvoering. Dat is een hele technische boterham om uit te leggen. Onthou alleen dit. Bij een elektroboormachine zorgen koolborstels ervoor dat er spanning vloeit van het statische deel naar de bewegende delen van de boormachine. Bij motoren zónder koolborstels gaat de stroomvoorziening anders te werk, maar dan zonder die koolborstels en dat biedt enkele voordelen:

1. een energiezuinige motor

2. de motor wordt minder snel warm

3. een langere looptijd van de accu

Gebruik de juiste boren: materiaal en boorkophouder

boorkophouderSoep eet je met een lepel, taart met een vork. Als je moet boren, kies je ook het juiste gereedschap. Het type van boren is afhankelijk van het materiaal dat je moet boren. En dan check je ook nog met welk systeem je de boor bevestigt in de boorkophouder. Zeggen de termen tandkransboorhouder, snelspansysteem of SDS-plus je iets? Niet zeker welke boor je moet gebruiken?

Ontdek er alles over in volgend filmpje:

 

2. KLOPBOORMACHINE EN BOORHAMER

De ene klopt, de andere hamert

Het zit simpel ineen: een klopboormachine heeft een klopfunctie, en eenboorhamer boorhamer een hamerfunctie. Het verschil zit in de slagkracht die de boorkop uitoefent. Dankzij de hamerfunctie krijgt de kop van de boorhamer een tik. Dit is krachtiger dan de klopfunctie van de klopboormachine, waardoor de boorhamer door veel harder materiaal kan boren. Toch werkt een klopfunctie min of meer hetzelfde: de boor draait niet alleen rond, maar maakt ook een 'kloppende' beweging.

Aan de slag ermee

Onthou als volgt: de boorhamer gebruik je om in beton te boren. Gaten maken in hout, metaal of tegels? Kies dan de klopboormachine. Pas op, het zou ook wel lukken met de boorhamer, alleen heeft die zo'n grote kracht dat je meer kans hebt op het beschadigen van je materiaal omdat hij zo'n hoog toerental genereert. Nog een woordje over de instellingen. Een klopboormachine heeft over het algemeen 2 mechanische versnellingen en een regelbaar toerental, waardoor je hem altijd perfect instelt voor de klus. Vergeet alleen niet de klop- of hamerfunctie uit te zetten als je in hout of metaal gaat boren. De boorhamer heeft meestal geen versnellingen, waardoor je niet meer aan instellingen moet prutsen. De boorhamer kan wel nog voorzien zijn van een beitelfunctie, om bijvoorbeeld tegels te verwijderen of sleuven in muren te maken. De boren, of beitels, van de boorhamer bevestig je dan met een SDS-aansluiting. Hierbij klik je de boor vast. Dat zorgt voor een betere verankering in je boorkop, waardoor de kans klein is dat ze gaat slippen en losschieten. De klopboormachine heeft een snelspanboorkop, net als bij de meeste accuboormachines, waarbij je de boor in 1 beweging met de hand kan vastzetten. En om het nog wat diverser te maken, kan je ook een een snelspanboorhouder op de boorhamer monteren, waardoor ook die dan weer uitgerust kan worden met gewonere boren.

3. ACCUSLAGSCHROEVENDRAAIER

slagschroevendraaierIn sommige gevallen, ben je aan het schroeven en voel je dat je boormachine nét te weinig kracht levert om de schroef vlotjes, of volledig, in te draaien. En dan komt er te veel belasting op je boormachine, wat slecht is voor de accu, en moet je gaan tegen draaien met de pols om de schroef alsnog in te draaien. In dat geval, grijp je best naar een slagschroevendraaier. In plaats van constant power te geven om de schroef in te draaien, geeft de motor ervan korte tikjes, duidelijk te herkennen aan het ratelend geluid van de machine. Door die tikjes komt alle kracht telkens kort op de schroef, die op zijn beurt beetje bij beetje wordt ingedraaid. De slagkop ontlast zo de motor, zodat hij niet in toerental daalt. Dit geeft je net dat tikkeltje meer kracht, zodat je die schroef van daarnet, vlotter kan indraaien. Geniet de slagschroevendraaier de voorkeur op de gewone boormachine? Neen, elk type is handig naargelang de situatie. De schroefboormachine hanteer je alvast voor fijne, lichte schroeven. De slagschroevendraaier komt dan meer van pas bij houtconstructiewerken.

Wil je nog meer details weten? Kijk dan even naar volgend filmpje …