naar top
Menu
Logo Print

4. PLAFONDLIJSTEN PLAATSEN

maatOm de renovatie van je plafond compleet te maken, kun je nu nog plafondlijsten plaatsen die de naad tussen plafond en wanden zullen verbergen. Die zaag je op maat met een handzaag en bevestig je met montagekit.

Begin voor het plaatsen van plafondlijsten altijd in een hoek en werk van daaruit voort.

verstekHet is vooral van belang dat je de lijsten mooi in verstek zaagt. Dat gaat natuurlijk het gemakkelijkst met een verstekbakje, maar let er wel op dat je de lijsten er op de correcte manier in legt - namelijk net zoals je ze tegen het plafond zou bevestigen.

Ze mogen dus niet vlak of half schuin liggen, maar de beide korte randvlakjes moeten de verstekbak raken; alleen zo kun je ze onder exact de juiste hoek zagen.

moeilijke hoekenLaat je niet afschrikken door moeilijke hoeken, want ook daarvoor bestaan er natuurlijk oplossingen. Bij een standaard buitenhoek maak je het verstek natuurlijk naar buiten toe. De onderzijde van de lijst moet daarvoor gelijk liggen met de muur; teken dat punt dus af met een potlood.

Tel vanaf daar een hoek van 45 graden bij in je verstekbak (bij een binnenhoek zou je net 45 graden wegnemen).

Een buitenrand aan een inham in het plafond (bijvoorbeeld een lichtkoepel) kun je bedekken met lijsten die speciaal daarvoor dienen.inhamlichtkoepel

schrijnwerkBij een buitenhoek kan het ook gebeuren dat er schrijnwerk in de weg zit van je plafondlijst. Dat los je simpelweg op door de dikte van de lijst af te tekenen op het schrijnwerk en dat stuk uit te zagen met een multitool.

SIERLIJSTEN

Na het plaatsen van de plafondlijsten zit de renovatie van je plafond erop. Zou je graag een uitgebreidere stap-voor-stap-instructie zien, bekijk dan deze aflevering over het plaatsen van sierlijsten.

Voor een volledige make-over van je ruimte kun je natuurlijk nog heel wat verder gaan en ook de wanden of vloer aanpakken (bijvoorbeeld door een laminaat te leggen).