naar top
Menu
Logo Print

1. JE PLAFONDRENOVATIE VOORBEREIDEN

Of je je plafond nu gaat verven of behangen; geen van beide kun je beginnen zonder de ondergrond eerst voor te bereiden. Die moet namelijk volledig effen zijn.

OUD BEHANG VERWIJDEREN

verwijderenEen eerste belangrijke stap, na het weghalen van alle verlichtingselementen, is het verwijderen van oud behangpapier als dat er is. Dat duw je los door middel van een plamuurmes, dat je achter het behang steekt. Zo scheur je de vellen weg.

Houd het plamuurmes niet loodrecht tegen het plafond, maar zo horizontaal mogelijk om het behang te kunnen verwijderen.

plamuurDe randen snijd je door met een breekmes zodat je het pleisterwerk aan de muren niet per ongeluk meetrekt. Komt het behang moeilijk los, dan kan stoom of een beetje zeepsop helpen.

GATEN OPVULLEN

gatenWanneer er geen behang meer aan je plafond hangt, kun je eventuele gaatjes in het pleisterwerk nu gaan opvullen. Ga er eerst eens overheen met een ruwe borstel om te loszittende deeltjes te verwijderen, en begin daarna pas met het vullen. Dat doe je met een vulpasta (zijn er echter grote stukken pleister weg, dan opteer je beter voor een product in poedervorm).

Verstuif vóór het aanbrengen van de pasta eerst wat water op de gaatjes, zodat de pasta niet uitdroogt tijdens het aanbrengen.

OPSCHUREN

gatenvuller

Ook als je geen gatenvuller hebt gebruikt, is het belangrijk dat je het plafond vóór het primeren nog wat opschuurt. Dat kan met gewoon schuurpapier, maar een snellere oplossing is natuurlijk een schuurmachine of een multitool met schuurblad. Draag in dat geval wel zeker een mondmasker.

sponsDoor je plafond op te schuren, zal de primer zometeen beter hechten. Nadat je het hele plafond afgeschuurd hebt, ga je er ook nog eens overheen met een licht vochtige spons om het achtergebleven stof weg te halen. Je kunt eventueel ook wat ontvettingsproduct aan het water toevoegen.

PRIMEREN

primerEen primer vormt een licht egaliserende grondlaag en zorgt er ook voor dat de verf of lijm die je straks zult gebruiken, niet te snel doordringt; daardoor heb je dus ook minder product nodig. Ook als je niet van plan bent om te schilderen maar wel zult behangen, is een primer van belang, want die zal de lijm voor je behang scheiden van de ondergrond.

Als die uit verschillende oude lagen bestaat, dan zou de lijm op de ene plaats anders namelijk meer hechten dan op de andere. Een primer voorkomt dat. 

rolBeginnen doe je met de randen van het plafond te primeren door middel van een kwastje.

Voor het grote vlak gebruik je een rolborstel met korte haren - een langharige verfrol is meer geschikt voor verven, aangezien langere haren meer product opnemen en voor een dikkere laag op de muur zorgen. Een dunne laag primer volstaat echter.

ONEFFENHEDEN WEGWERKEN

pleisterenAls je klaar bent, laat dan de primer uitdrogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je wilt kun je het plafond daarna nog eens heel lichtjes opschuren. 

Zijn er nog altijd oneffenheden op het plafond te zien, dan is het misschien goed om het oppervlak te herbepleisteren, ook al heb je nu al primer aangebracht. De primer zal dan als grondlaag dienen voor het pleister.

primerAls je je plafond opnieuw bepleistert, houd er dan wel rekening mee dat je hierna opnieuw zult moeten schuren en stofvrij maken, en dat er dan ook een nieuwe laag primer moet komen.

Na deze stappen kun je beginnen met verven of behangen.