naar top
Menu
Logo Print

PLATDAKVENSTERS  

Dakvenster

Om aan de huidige en steeds strenger wordende EPB-regels te voldoen, wordt vandaag steeds vaker in volle, regelmatige volumes gebouwd. Zo kan met een beperkte buitengeveloppervlakte namelijk toch een relatief grote grondoppervlakte worden gerealiseerd. Het gevolg is echter dat niet elke ruimte via de gevel (voldoende) daglicht kan trekken en dat er dus andere oplossingen moeten worden gezocht. Platdakvensters bieden in dit opzicht een waaier aan mogelijkheden. Steeds meer mensen opteren vandaag voor een daglichtoplossing in het plat dak. Naast de klassieke koepels uit acrylaat of polycarbonaat heeft de bouwheer vandaag ook de keuze uit beglaasde alternatieven.

Met lichtstraten kunnen bijvoorbeeld grote glasoppervlakken worden gerealiseerd,
maar het zijn vooral de platdakvensters die aan een opmars bezig zijn.
Zij bieden een beglaasd alternatief voor de gekende koepels. 

1. Platdakvenster met koepel
2. Vast of opengaand
3. Speciale uitvoering

 

 

1. PLATDAKVENSTER MET KOEPEL 

Koepel

Bij een platdakvenster met koepel wordt er over de vleugel een afdekschelp uit acrylaat of polycarbonaat geplaatst. De koepel vervangt op die manier de derde laag glas. Een platdakvenster zonder koepel beschikt over een extra glasplaat over de vleugel heen. Deze soort wordt afgewerkt met een aluminium profiel. Bovendien biedt de vlakke uitvoering vooral een esthetische oplossing, maar wel net iets duurder door de grotere hoeveelheid glas. Het belangrijkste functionele voordeel is dat ze, in tegenstelling tot de platdakvensters met koepel, wel op maat gemaakt worden. 

2. VAST OF OPENGAAND 

Zowel de vlakke platdakvensters als deze met koepel zijn verkrijgbaar in vaste en opengaande varianten. Voor ruimtes die naast het platdakvenster over nog andere, opengaande, vensters beschikken, volstaat over het algemeen de vaste uitvoering. Enkel wanneer er een extra ventilatienood is, wordt de opengaande uitvoering aangeraden. Deze scharniert open tot een opening van circa 15 cm en bestaat zowel in een manuele als in een automatische variant. De eerste wordt met een spindel geopend en gesloten; de tweede
wordt aangedreven via een kettingmotor in de vleugel. Bij de elektrische versie wordt quasi
altijd een regensensor voorzien, zodat het platdakvenster automatisch sluit bij regen.

VasteOpengaand

3. SPECIALE UITVOERINGEN  

Naast de standaardfunctionaliteiten bestaan er ook een aantal speciale uitvoeringen, die extra functionele of esthetische mogelijkheden bieden. 

1. Bewandelbaar platdakvenster:bewandelbaar

Een platdakvenster waarover men kan wandelen bestaat nog niet zo lang. Bij deze uitvoering is de buitenste glasplaat extra sterk, 3 glasplaten van 8mm met telkens vier PVB-folies tussen, en is voorzien van een antisliplaag. De uitvoering is vooral interessant voor platte daken die ook als terras worden gebruikt. Door de terrasafwerking aan de hoogte van de platdakvensters aan te passen en die tot aan het venster door te trekken, ontstaat er namelijk een doorlopend oppervlak zonder onderbrekingen. 

2. Platdakvenster met daktoegang

Sommige platdakvensters voorzien de mogelijkheid om geopend te worden tot een hoek van 60° à 80°. Dit is vooral handig als het dak via geen enkele andere weg bereikbaar is. Net als bij de klassieke opengaande platdakvensters wordt het openingsmechanisme hier in het kader geïntegreerd, terwijl gasdrukveren ervoor zorgen dat de vleugel in open positie kan blijven staan. Om het gewicht van de opengaande vleugel te beperken, worden ze enkel met twee- of drielagig glas uitgevoerd. 

3. RWA-platdakvenster

Deze platdakvensters zijn specifiek ontworpen voor rook- en warmteafvoer. Ook zij kunnen zowel vlak als met een koepel worden afgewerkt. Maar in plaats ze via een een scharnier te openen, worden ze met vier scharen opgeduwd, om zo een vrije luchtcirculatie te creëren. Maar de RWA-platdakvensters moeten wel aan strengere normen voldoen en zijn vooral gericht op grotere projecten en appartementsgebouwen.