naar top
Menu
Logo Print

HELLEND DAK

Zadeldak

Een traditioneel hellend dak bestaat uit de dakbedekking,
het dakbeschot waarop de panlatten zijn aangebracht en de onderliggende dakconstructie bestaande uit spanten en gordingen. Onderaan kunt u de drie soorten isolatiemethoden vinden voor een hellend dak.

Spantendak

Gordingendak

Sarkingdak

 

 

 

Er bestaan verschillende types hellende daken. De meest voorkomende is het klassieke zadeldak, waarbij twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden elkaar in de nok snijden. Dit hellend dak is ideaal om regenwater vlot te laten weglopen. Daarnaast is het ook uitstekend bestand tegen harde windstoten. Als extra voordeel biedt het een extra ruimte om in te wonen of om spullen op te bergen.

Andere voorkomende hellende daken zijn de lessenaarsdaken, mansardedaken en schilddaken. Een lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak, dus één schuine zijde. Bij een mansardedak, die je vaak tegen komt bij de klassieke woningen, zijn beide dakvlakken nog eens geknikt. Een piramidedak heeft dan weer vier gelijke schuin oplopende dakvlakken.

Lessenaarsdak

Daarnaast zijn er ook heel wat variaties op het klassieke vlak. Bij een kameeldak is een deel van het dak hoger dan het andere, maar de daklijn loopt hier wel door. Daarnaast heb je nog een kegeldak, waarbij het ronde dak in de vorm van een kegel is. Deze kun je vaak terugvinden op torentjes. Of een knikdak, waarbij het dak op een bepaald punt een knik maakt, waardoor de daklijn verandert.

 

 

 

SOORTEN ISOLATIEMETHODEN

 

1. SPANTENDAK

spantendakBij deze methode lopen spanten verticaal langs het dak en vertrekken ze vanuit de nok. Meestal gaat men hierbij glaswol gebruiken. Deze rollen laten zich gemakkelijk op maat snijden en zijn zo ook gemakkelijk te plaatsen. Ze klemmen zich ook optimaal tussen de kepers, waardoor de ontsnappingsruimtes voor koude of warmte vermeden worden. Je plaats boven de glaswal nog een dampscherm dat met tape afgedicht moet worden.

 

 

gordingendak

2. GORDINGENDAK

Bij oudere woningen zijn de daken vaak gemaakt uit kepers en gordingen. Bij een dak met gordingen plaats je een eerste laag isolatie tussen de kepers. Maar, deze laag alleen is niet voldoende. Daarom breng je nog een tweede laag aan. Je doet dit geschrankt, zodat de naden en kieren van de tweede laag nog eens bedekt worden. Om nog wat meer zekerheid te hebben kun je extra latten bevestigen tussen de gordingen. Je creëert een kaderwerk, die het isolatiemateriaal beter op zijn plaats houdt. Nadien komt er een dampscherm bovenop. Uiteindelijk komt daarboven de binnenafwerking van het dak. Je kunt de isolatie van een gordingendak zelf gemakkelijk plaatsen. De warmtebesparing is meteen voelbaar en er kan eventueel geopteerd worden om deze ruimte als leefruimte in te schakelen.

Sarkingdak3. SARKINGDAK

Een sarkingdak is een methode waarbij er isolatie bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur wordt aangebracht. De methode wordt vaak gebruikt om een bestaande constructie nog beter te gaan isoleren. Bij de plaatsing wordt de isolatie rechtstreeks op het onderdak aangebracht, van buitenaf. Sarking maakt ook gebruik van harde isolatieplaten om een isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen te vormen. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat het enorm praktisch is wanneer de dakconstructie langs de binnenzijde is afgewerkt. Of als het huis al bewoond wordt.