naar top
Menu
Logo Print

GEVEL OPNIEUW VOEGEN

Oude, kapotte voegen kunnen je gevel sterk ontsieren en dus loont het de moeite om die ook aan te pakken door ze opnieuw te vullen. Deze klus voer je uit wanneer de temperatuur buiten hoger ligt dan 5 graden; je zult immers met een cementgebaseerd product werken.

OUDE VOEGEN VERWIJDEREN
MORTEL AANMAKEN
VOEGEN

OUDE VOEGEN VERWIJDEREN

oude voegen wegEen vanzelfsprekende eerste stap is het verwijderen van de oude voegen. Dat doe je met een haakse slijper met diamantblad. Je slijpt ermee langs de boven- en onderrand van de voeg. Ga zeker 1 à 1,5 centimeter diep, zodat je zo meteen voldoende voegmiddel kunt plaatsen.

Na het uitslijpen kun je de reststukken nog verwijderen met hamer en beitel. Ontstof de voegen nadien nog met een borstel.

MORTEL AANMAKEN

mortel aanmakenVoor de mortel maak je het best gebruik van een kant-en-klaar product, dat je enkel nog hoeft te mengen met water. De verhoudingen lees je af op de verpakking. Begin met de helft van de voegmortel in een mengkuip te gieten en door te mengen met het water. Daarna pas voeg je er de andere helft aan toe, zodat je een stevigere substantie krijgt. 

Om te controleren of het voegmiddel vochtig genoeg is, knijp je er een bal van in je hand. Blijft het mengsel mooi samenhangen en kleeft het ook zonder problemen vast aan je voegijzer, dan is het oké. Valt het uit elkaar, dan moet je nog wat water toevoegen.

VOEGEN

voegenMaak, voor je begint met het voegen, eerst de gevel nog lichtjes vochtig. Dit zal voorkomen dat het water in de mortel meteen opgezogen wordt door de stenen. 

Om te voegen ga je als volgt te werk: neem het voegmiddel in de hand en strijk het voegijzer tussen je duim en wijsvinger. Zo duw je het voegmiddel er in een mooie lijn op.

voegen

Dan breng je het stevig aan in de voegen. Ben je rechtshandig, werk dan van links naar rechts. Als je bij de hoeken van de muur komt, duw je de voegmortel naar binnen toe en niet naar buiten. Zo krijg je niet te veel verlies.

Je kunt vanuit de vrije hand werken, maar ook met een voegbord. Er bestaan trouwens voegborden met een gleuf in, waarmee je de verticale voegen - ook wel stootvoegen genoemd - gemakkelijker kunt vullen. Heb je geen voegbord, dan kun je er ook zelf eentje maken. Een Dobbit-kijker demonstreerde ons eerder al hoe je dat doet.

voegenOf je nu met de stootvoegen of met de lintvoegen (de horizontale) begint, is in feite eender. Het vullen van de stootvoegen gaat gemakkelijker als je eerst de lintvoegen doet, aangezien het voegmiddel dan niet meer kan vallen, maar dan moet je nadien ook telkens wel weer de markering wegvegen die je gemaakt hebt in de lintvoeg.

Let erop dat je steeds van boven naar beneden werkt, en ongeveer per vierkante meter. Doe dus niet eerst alle stootvoegen of alle lintvoegen, maar werk zone per zone af. Als je alle voegen gedaan hebt, ga je er nog eens diagonaal overheen met een handborstel.