naar top
Menu
Logo Print

GEVEL GRONDIG REINIGEN

Een evidente oplossing voor een gevel die niet aan vervanging toe is, is natuurlijk een goede reiniging. Reinigen is echter enkel efficiënt als je weet welke middelen je hoort te gebruiken en op welke manier je ze toepast.

SPOELEN
ONTVETTEN
OPPERVLAKTEBEHANDELING
VENSTERBANKEN EN CEMENTPLINT ONTMOSSEN

SPOELEN

Hogedrukreiniger gevel

Eerst en vooral geef je de gevel een spoeling met behulp van een hogedrukreiniger waarin je een gewoon gevelreinigingsproduct doet.

Bij een verouderde gevel test je de druk eerst even uit op een klein stuk van de gevel om te zien of die sterk genoeg is. Indien niet, gebruik je een product dat daarvoor geschikt is en waarvoor je geen hogedrukreiniger nodig hebt.

ONTVETTEN

Ontvetten gevel

Wanneer dat gebeurd is, moet je de gevel gaan ontvetten. Dat doe je met een vernevelaar, zodat het product fijn verdeeld wordt. Draag hierbij zeker een mondmasker en lees ook de gebruiksaanwijzingen goed na.

Let er bij het aanbrengen van de ontvetter op dat je die niet in contact brengt met glas of metaal, want deze zouden anders een waas kunnen krijgen. Is er dus toch wat product op je ramen terechtgekomen, veeg het dan weer weg met water.

Gevel reinigen

Laat het ontvettingsmiddel inwerken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hierna reinig je de gevel met water via de hogedrukreiniger. Werk daarbij van onderen naar boven, zodat je ziet waar je al gesproeid hebt.

Hierna ga je met de tuinslang over de gevel, zodat loszittende vuildeeltjes en productresten weggespoeld worden.

OPPERVLAKTEBEHANDELING

Hydrofobeerproduct oppervlaktebehandeling gevel

Wil je nu voor een complete reiniging gaan, dan kun je nog een oppervlaktebehandeling aanbrengen - een hydrofobeermiddel dus. Zo'n product zal ervoor zorgen dat de gevel minder poreus is, zodat vuil en water er niet in kunnen dringen, en zal in sommige gevallen zelfs actief het vuil doen oplossen.

Lees goed de gebruiksaanwijzingen, want over het algemeen moet je een soortgelijk product aanbrengen wanneer het de eerstkomende uren niet regent.

Breng het hydrofobeermiddel aan met een gewone plantenspuit, of met een druktoestel dat je huurt en waarop je een compressor aansluit. Na deze oppervlaktebehandeling is je gevel voor langere tijd gereinigd en beschermd.

VENSTERBANKEN EN CEMENTPLINT ONTMOSSEN

ontmossenNiet alleen de gevel zelf, maar ook vensterbanken en de cementplint zijn vaak aan een opfrisbeurt toe, dus neem zeker ook de tijd om deze te ontmossen.

Scherm eerst en vooral alle metalen, glazen of kunststoffen oppervlakken af. Haal dan met een grove borstel het grootste vuil weg. Opgelet: doe dit zonder water, want ontmossingsproduct breng je steeds aan op een droge ondergrond.

vensterbankJe kunt het product op de vensterbanken en cementplint aanbrengen met een verfborstel of een rol, net zoals je zou verven. Daarna laat je het 24 uur intrekken en spuit je het ondertussen losgekomen vuil af met een hogedrukreiniger. Op de cementplint werk daarmee van beneden naar boven. Nadien spoel je alles nog eens af met een tuinslang.

Nu die groenbruine moskleur van je gevel verdwenen is, oogt hij al helemaal anders. Wanneer enkel een reiniging echter niet meer volstaat, zijn er nog andere manieren om je gevel onder handen te nemen.