naar top
Menu
Logo Print
05/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE BADKAMERWANDEN BEKLEDEN

In je badkamer kies je, zeker in de buurt van douche, bad en lavabo het best voor een waterdichte en makkelijk reinigbare wandbekleding. Tegels zijn misschien het eerste waar je aan denkt, de keuze is echter ruimer.

VOORAF
TEGELS
PANELEN
BEHANG

VOORAF

Voor je je badkamerwanden bekleedt, werk je die – niet enkel rond het bad of de douche – volledig af met waterdichte panelen. Meestal zijn dat waterdichte gipskartonplaten. Hiernaast kan je zien hoe je dat aanpakt.

TEGELS

Er zijn heel wat soorten tegels die je op de wanden van je badkamer kan gebruiken. De verschillen zitten in het materiaal (natuursteen, keramiek, acryl, ...), het formaat en de kleur. Je gaat natuurlijk voor die tegel die jou het meeste aanspreekt, maar je moet toch met een aantal zaken rekening houden.

Grote tegels vragen heel wat planning. Bepaal vooraf de ideale positie van de tegels, waarbij je zo weinig mogelijk tegels moet doormidden snijden, zodat er weinig valse voegen ontstaan.

tegelsKleinere tegels vragen meer tijd om te plaatsen, en kunnen dus iets duurder uitvallen bij het plaatsen. Bij een groot contrast tussen tegel- en voegkleur kan je een druk effect hebben. Mozaïektegels vragen nog meer plaatsingstijd, vandaar dat ze vaak enkel als accent worden aangebracht.

Hou er ook rekening mee: hoe kleiner de tegel, hoe meer voegen. Voegen in de badkamer zijn het moeilijkst te onderhouden. Zorg dat er kwalitatief voegmiddel gebruikt wordt. Rechthoekige tegels die je horizontaal plaatst kunnen de ruimte verlengen, plaats je ze verticaal dan oogt je badkamer groter.

tegelsKies je voor tegels met een opvallende tekening of een felle kleur of ga je voor een gewaagd patroon, weet dan dat tegels vervangen niet zo eenvoudig is als een muur herschilderen of een behangpapier vernieuwen.

In een kleinere badkamer kies je sowieso beter voor lichtgekleurde tegels.

PANELEN

Er is ook allerlei plaatmateriaal beschikbaar om de badkamerwand aan te pakken. Denk daarbij aan kunststof tegels of planken die via een tand-en-groefsysteem geplaatst kunnen worden. In de hogere prijsklasse zitten naadloze platen.

Die zijn vervaardigd uit (gelakt) veiligheidsglas of uit kunststof. Doordat ze naadloos zijn geven ze een strak eindresultaat en zijn ze makkelijk te onderhouden.

BEHANG

behang

Behangpapier is de methode bij uitstek om kleur, sfeer en persoonlijkheid in je badkamer te integreren. Je kiest uiteraard het best voor een waterafstotend behang met een vinyllaag. Je kan, vanzelfsprekend, geen behang hangen aan de douchemuur, dat zou afweken, maar voor alle andere muren van de badkamer kan behang een goed alternatief zijn.

In je douche zelf kan je dan weer een spatwand voorzien. Kiezen voor behangpapier in plaats van tegels kan de prijs van de badkamer ook drukken.