naar top
Menu
Logo Print
05/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE DOUCHE KIEZEN

Wie een badkamer inricht of renoveert kiest er bijna altijd voor om een douche te plaatsen. De juiste douche kiezen hangt af van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Serenades brengen of aan existentiële overpeinzingen doen, dat doe je immers het liefst op een plek waar je comfortabel staat. We overlopen in dit artikel uit welke soorten douches je allemaal kan kiezen om bij te dragen aan dat comfort. Douches heb je in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de mate waarin je de douche wenst in te sluiten, de keuze voor een douchebak of een douchevloer, en de keuze om een deur te plaatsen. We kijken ook naar de bijbehorende wanden en - niet onbelangrijk - de juiste douchekop.

INLOOPDOUCHE
DOUCHEBAK
DOUCHECABINE
DOUCHEVLOER
DOUCHEWANDEN EN -DEUREN
DOUCHEKOP

INLOOPDOUCHE

inloopdoucheWil je je badkamer van kop tot teen vernieuwen? Dan is een inloopdouche een geknipte, moderne – en esthetisch tevens vaak de mooiste – oplossing.

Het is niet enkel gemakkelijk te plaatsen, maar er zijn ook geen of slechts geringe drempels en weinig in het oog springende randen.

AFMETINGEN

inloopdouche

Een inloopdouche kan je aanpassen naargelang de beschikbare ruimte in je badkamer, maar je hebt wel voldoende ruimte nodig.

Reken zeker op 180 cm inloopruimte. Verder vereisen ze een minimumbreedte van 90 cm en een diepte vanaf 120 cm. Anders zijn ze te klein om comfortabel in te kunnen douchen. Het nadeel is dat de waterdichtheid niet gegarandeerd wordt door het spatwater op de badkamervloer.

DOUCHEVLOER OF DOUCHEBAK?

inloopdouche

Geen drempels bij een inloopdouche betekent vaak dat de badkamervloer gewoon doorloopt in de douche. Het stuk in de douche wordt dan aangeduid als douchevloer.

Wanneer je een inloopdouche wil plaatsen moet je er dus rekening mee houden dat de afvoer onder het vloerniveau verwerkt zit, en er dus breekwerken aan te pas komen. Daarom is dit ook meer een oplossing bij volledige renovaties. Soms zal je de badkamervloer helemaal moeten ophogen.

inloopdoucheJe kan ook kiezen voor een inloopdouche met een douchebak. Die bak kan je volledig inwerken in de vloer, of je kan ze op de vloer monteren (geen breekwerken). Dan heb je natuurlijk wel een opstap. Het grote voordeel van een douchebak is dat ze meer garantie geeft tegen lekken. Je hebt ook minder problemen met het proper houden van de voegen.

Of je een douchebak plaatst of niet, hangt ook af van de diepte van de dekvloer. Met name waar de afvoergoot komt, moet de vloer aflopend zijn. Controleer bij een volledige renovatie van je badkamer steeds de dikte van de chape; die bepaalt welk afvoersysteem er kan worden ingebouwd. Bij onvoldoende diepte wordt er bij voorkeur een douchebak geplaatst.

WATERDICHTHEID

waterdichtheid inloopdouche

Met het oog op de waterdichtheid, is het – douchebak of niet – sowieso belangrijk dat er bij een inloopdouche gedetailleerd wordt afgekit in de kieren van de inloopdouche zodat er geen lekken of schimmel ontstaan.

Dat gebeurt met sanitaire siliconen. Ook een vochtbestendige ondervloermat is een must.

 VOORDELEN

 • Zonder douchebak
  • Geen randen waar je je aan kan bezeren
  • Een moderne, esthetisch mooi ogende look
  • De grootte is relatief vrij te bepalen
  • Interessant voor mensen die slecht te been zijn.
 • Met douchebak
  • Beter bestand tegen lekken
  • Gemakkelijker proper te houden
  • Geen breekwerken nodig wanneer je deze op de vloer monteert

 NADELEN

 • Er zijn breekwerken nodig (behalve wanneer je een douchebak op de vloer monteert).
 • Je kan spatwater in de rest van de badkamer moeilijker vermijden.
 • De douche is niet afgesloten, dus je hebt warmteverlies.

DOUCHEBAK

We gaven het al aan als oplossing om breekwerken te vermijden bij inloopdouches: een douchebak monteren op de vloer. Dan is het in strikte zin geen inloopdouche meer, maar het verschil is tegenwoordig zeer klein.

Douchebakken zijn tegenwoordig steeds platter en lager, waardoor ze qua look steeds dichter aanleunen bij inloopdouches. Ze vormen dus een goed alternatief voor wie een echte inloopdouche niet meteen haalbaar is. Het grote voordeel van douchebakken is dat ze een betere garantie bieden op een spatvrije badkamer.

INBOUW OF OPBOUW?

opbouwbak

Douchebakken heb je zowel in inbouw- als in opbouwuitvoeringen. Bij een ingebouwde douchebak is de bak volledig in de vloer verwerkt en heb je eigenlijk een inloopdouche.

Een opbouwdouchebak wordt op de vloer geïnstalleerd en niet erin. Ingebouwde bakken zijn ideaal voor andersvaliden, waar opbouwbakken dan weer beter zijn voor het onderhoud én je hoeft geen vloer uit te breken.

VORMEN EN AFMETINGEN

douchebak

Douchebakken zijn verkrijgbaar in vierkante, rechthoekige of kwartronde vorm. Rechthoekige bakken zijn in trek, aangezien ze de meeste gelijkenissen vertonen met inloopdouches.

De populairste afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. We zien ook breedtes van 80 cm, en de diepte kan oplopen tot 180 cm.

MATERIALEN

douchebak

Acryl is het meest courante materiaal: sterk, licht en prijsvoordelig. Ideaal voor doe-het-zelvers. Daarnaast zijn er douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet.

Ook douchebakken in gietijzer, kwarts, (imitatie)natuursteen, porselein en polybeton komen voor. Deze producten worden meer door professionals geplaatst.

 VOORDELEN

 • Geen breekwerken nodig
 • Quasi spatvrije badkamer
 • Breekwerken zijn gemakkelijk te vermijden
 • Onderhoudsvriendelijk

 NADELEN

 • Indien niet verwerkt in de vloer: opstaande randen

DOUCHECABINE

douchecabineEen douchecabine klinkt misschien wat minder trendy, toch bestaan er zeker ook hedendaagse en strakke varianten. Bovendien heeft een gesloten cabine ook heel wat voordelen. Om te beginnen verspil je heel wat minder ruimte. 110 cm volstaat om comfortabel te douchen, als ruimte echt een probleem is dan lukt het zelfs met 90 cm.

Je zal met een douchecabine geen spatwater in je badkamer hebben tijdens het douchen. Door de aanwezigheid van deuren houd je naast het water ook de warmte binnen. Een douchecabine kan ook zowel in in- als opbouw geplaatst worden, je hoeft dus niet meteen de volledige vloer uit te breken.

Ook wie van wellness houdt kijkt best eens bij het gamma douchecabines: bepaalde modellen hebben heel wat aangename snufjes als extra sproei- en stoomkoppen, kleurrijke ledverlichting, uv-stralers, ingebouwde radio …

PLAATSING

douchecabine

Een douchecabine kan je vrijstaand plaatsen, maar ook tegen een wand of in de hoek van je badkamer. Standaard zit hierin een douchebak verwerkt (in- of opbouw), maar je kan ook een cabine plaatsen zonder bak.

De wanden en de schuif-, draai- of vouwdeur(en) worden dan op de grond en tegen de muren geplaatst, en een douchegoot wordt in de badkamervloer verwerkt.

 VOORDELEN

 • Behoud van warmte in de douche
 • Geen spatwater in de badkamer
 • Heel wat mogelijkheden voor een meer verwennende douche

 NADELEN

 • Meestal de duurste optie.

DOUCHEVLOER

douchevloer

Bij een inloopdouche – of een douchecabine zonder bak – zal je nog een passende vloerafwerking nodig hebben. Je kan zo de vloer die in de rest van de badkamer ligt, laten doorlopen in de douche. Als er niet met een douchebak gewerkt wordt, is er tussen de vloerafwerking een douchegoot nodig die aan de afloop aangesloten wordt. Voor een goede afwatering moet de vloer ook altijd onder een lichte helling worden geplaatst.

Wat materialen betreft, zijn vooral tegels (zowel keramisch als natuursteen) gangbaar, maar je kan ook gaan voor tropisch hardhout of steenstrips. In elk geval is het wijs om de vloer af te werken met een anti-slipcoating om nare ongevallen te vermijden.

DOUCHEWANDEN EN -DEUREN

douchewand

Douchewanden- en deuren dienen om de badkamer tegen spatwater te beschermen en de warmte binnen te houden wanneer je doucht. Zijn je badkamermuren om één of andere reden niet volledig waterdicht? Dan plaats je er aangepaste wanden tegenuit een waterwerend materiaal zoals waterdicht gipskarton.

Om je douche meer te accentueren kan je die nog gaan afwerken met waterdichte acryl-, composiet- of pvc-panelen. 

glazen douchewandVoor douchewanden- en deuren wordt vaak met glas gewerkt, zowel als vrijstaande wand (voor inloopdouches) als tegen bestaande badkamermuren. Glazen wanden voor douches worden uit veiligheidsglas gemaakt en bestaan zowel in heldere als matte uitvoering. 

Je kan verder ook kiezen om je muren te bekleden met keramische of natuursteentegels voor een luxueuze look.

DOUCHEKOP

De keuze van de juiste douchekop is belangrijk voor de perfecte douche-ervaring. Ook hier spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Sta je graag lang te ontspannen onder de douche of kies je ervoor om snel alle vuil weg te spuiten?

Kies het best een douchekop met verschillende standen, zo kan je wisselen tussen een harde massagestraal en een zachte ontspannende regenbui. Voor kinderen is een zachtere straal erg belangrijk.

douchekop

Hou ook het debiet in de gaten. Hoeveel water zal er door je douchekop stromen? Enerzijds moet dit overeenstemmen met de aanvoer (hoeveel warm water stroomt er uit je boiler, hoeveel water moet je verbruiken voor de boiler in werking treedt?). Anderzijds wil je misschien een zo laag mogelijk verbruik uit ecologische of economische overwegingen.

Hou bij je keuze ook rekening met veiligheid: een doucheslang en -kop mag niet te heet worden. Kies ten slotte, zeker als je last hebt van hard water, voor een douchekop die makkelijk te ontkalken is.