naar top
Menu
Logo Print
18/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WAAROM EEN SERRE MET GLAS KIEZEN

Een serre uit glas is in het begin – de prijs, de installatie – even door een zure appel bijten in vergelijking met een tunnelserre, maar je zal er later ook meer vruchten van plukken. Aan een aluminium serre is er ook op tijd en stond onderhoud nodig, maar niet in dezelfde mate als bij een tunnelserre. Het is daarnaast gewoon ook een veel duurzamere optie.

FRAMEWERK
GLAS
WAT KAN JE PLANTEN IN EEN GLAZEN SERRE?

FRAMEWERK

HOUT

hout

Vroeger werden serres vooral uit hout gemaakt – meestal Canadees cederhout, daar dit goed bestand is tegen vocht en niet snel zal uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen.

De gezellige look van zo’n houten serre biedt ook een esthetisch voordeel. Dat komt tegenwoordig echter met een stevig prijskaartje, zéker in vergelijking met aluminium serres. Ook qua onderhoud biedt aluminium tegenwoordig een aantrekkelijker alternatief. Of je moet écht een fan zijn van de houtlook.

ALUMINIUM

aluminium

Vandaag de dag wordt er vaker gekozen voor serres uit aluminium. Het grootste voordeel is dat ze licht en duurzaam zijn, en weinig onderhoud vergen. Aluminium is tevens gemakkelijk te bewerken, wat goed nieuws is voor de fabrikanten, want er kan ook gemakkelijker op maat gewerkt worden.

Bij een aluminium serre is er ook meer lichtinval dan in een houten serre dankzij de smalle glasroeden en de sterke draagkracht van het materiaal - niet onbelangrijk als het op glas aankomt. Een aluminium serre moet je enkel steviger verankeren in de fundering dan een houten serre.

GLAS

TUINDERSGLAS

tuindersglas

Voor serres wordt het meest gebruikgemaakt van uv-bestendig tuindersglas. Dit glas is 3 tot 4 mm dik en je hebt het in twee uitvoeringen: helder of ‘gehamerd’ met een bepaald reliëf. In sommige gevallen wordt zowel helder als gehamerd glas gebruikt: helder voor de rechte wanden en gehamerd glas op het dak. Dat biedt voordelen voor de lichtverdeling.

Helder tuindersglas laat tot 90% van het zonlicht door. Bij gehamerd of mat glas is dat al een stuk minder, waardoor je planten ook minder risico lopen op verbranden. 

Veiligheidsglas

veiligheidsglas

Veiligheidsglas is in feite hetzelfde als tuinders- of tuinbouwglas, maar dan een stuk steviger. Waar tuindersglas breekt in grote en scherpe stukken, is dat bij veiligheidsglas quasi onmogelijk.

Mocht het toch breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes. Daar dit soort glas sterker is, is dit ook iets duurder.

POLYCARBONAAT

polycarbonaat

Op serres worden ook vaak dubbele platen van uv-bestendig polycarbonaat gebruikt. Dat heeft doorgaans een dikte tot 8 mm. Dit is eveneens een sterk glas dat niet gemakkelijk breekt en goed isoleert (tot 40% beter dan enkel glas), waardoor de temperatuur constant blijft - niet onbelangrijk wanneer je je serre heel het jaar door wilt blijven gebruiken.

De kunststof zal de zonnestralen daarbij ook filteren en laat tot 74% van het zonlicht door. Polycarbonaat is bovendien erg weerbestendig en kan met gemak hagelstenen aan.

WAT KAN JE PLANTEN IN EEN GLAZEN SERRE?

tuinkamerIn een glazen serre kan je wat meer experimenteren dan bij een tunnelserre.

Afhankelijk van de dikte van je beglazing kan je een glazen serre inrichten als een soort living in je tuin, of gebruiken om tropische planten te kweken. Dan opteer je het best voor polycarbonaatplaten met een dikte van 16 mm.