naar top
Menu
Logo Print
23/03/2019 - ANDY CAMPE

HET FILTERSYSTEEM VAN JE WERKSTOFZUIGER

werkstofzuiger multizuiger alleszuiger bouwstofzuigerWerkstofzuigers zijn robuust en daarmee geschikt voor het grovere werk. Ze worden ook wel bouwzuigers, multizuigers, alleszuigers of nat- en droogzuigers genoemd. De reden waarom ze precies geschikt zijn voor het grovere werk, is vooral vanbinnen te vinden. Het filtersysteem en de opvangbak zijn bepalend voor de prestatie van je stofzuiger. Daarnaast moet je ook gaan kijken naar of je voor een droog of een nat- en droogmodel zal kiezen.

1. FILTERSYSTEEM
   FILTERTYPES
   STOFKLASSE
   FILTER REINIGEN
2. HET OPVANGSYSTEEM

1. FILTERSYSTEEM

FILTERTYPES

 • werkstofzuiger bouwstofzuiger alleszuiger harmonicafilter filterVOOR- OF MOTORFILTER:
  Bij het droog zuigen zorgt een voorfilter, eventueel in combinatie met een schuimfilter, voor een eerste filtering. De voorfilter is geribbeld, wat een oppervlaktevergroting oplevert, en zo een grotere filtercapaciteit oplevert. Bij een ronde uitvoering van voorfilter heb je te maken met een zogeheten harmonicafilter. Vaak is dit een HEPAfilter, wat staat voor High Efficiency particulate air. Deze filter vangt meer en fijnere stofdeeltjes op dan een standaard filter. Bij dit soort filters staat er vaak een code. Hoe hoger het getal, hoe fijner de filter.
 • uitblaasfilterUITBLAASFILTER:
  De uitblaasfilter houdt de laatste stofdeeltjes tegen zodat ze niet terug in de ruimte worden geblazen. 
 • werkstofzuiger alleszuiger bouwstofzuiger multizuiger continufilterCONTINUFILTER:
  Wie beschikt over een continufilter uit textiel, kan de stofzuiger tegelijk gebruiken voor droog én nat opzuigen. Je hoeft dan niet de filter uit het toestel te halen wanneer je nat vuil wil opzuigen.
 • multizuiger werkstofzuiger bouwstofzuiger allszuiger filtertypeVLOEISTOFFEN: 
  Vloeistoffen opzuigen doe je bij alleszuigers doorgaans rechtstreeks in de opvangcontainer. Een vlotter binnen in de opvangbak stijgt met het waterniveau en sluit de interne componenten af indien het waterniveau te hoog komt. Dan is het tijd om de tank alvast te legen.

STOFKLASSE

Een filter bepaalt mee de efficiëntie van het model. Je hebt daarbij een verschil in filtering; 'laag', 'midden' en 'hoog'. Deze onderverdeling duidt aan in welke mate fijn tot zeer fijn stof wordt opgenomen. Aan werkstofzuigers is ook een zogeheten MAC-waarde gekoppeld; wat wijst op de maximaal aanvaarde stofconcentratie op de werkplek.

 LAAG (L)

Dit filtertype laat max. 5% stof door. Geschikt voor eenvoudige en onschadelijke stoffen; geschikt voor afzuiging bij de meeste elektrische gereedschappen.

 = MAC-waarde van 1 mg/m³

 MIDDEN (M)

Deze filtering laat max. 0,5% stof door. Minimaal vereist voor het opzuigen van bouwstof en kwartsstof. Toepasbaar voor afzuiging bij alle elektrische gereedschappen, zoals een cirkelzaag of muurgroeffrees.

 = MAC-waarde van 0,1 mg/m³

 HOOG (H)

De hoogste klasse qua filtering: laat nog 0,005% door en maakt deze filtering geschikt voor schadelijke stoffen zoals asbest.

 = MAC-waarde minder dan 0,1 mg/m³

Besluit: Het hangt er natuurlijk van af hoeveel je wilt spenderen, maar eigenlijk is filtertype L al voldoende voor gebruik als DHZ'er. Ga je echt voor specifiekere taken met veel stofontwikkeling? Dan valt het te overwegen om te kiezen voor filtertype M. 

FILTER REINIGEN

Om een optimale zuigkracht te behouden, moeten de interne filters regelmatig gereinigd worden. Er zijn enkele methodes:

 • multizuiger bouwstofzuiger werkstofzuiger alleszuiger harmonicafilterAFKLOPPEN:
  Je opent de filterhouder, meestal met een simpele druk op een knop of door het opvangbakje uit de alleszuiger te schuiven, en dan hoef je de filter alleen maar eens stevig af te kloppen, zodat alle stofresten zich verwijderen. Doe dit liefst buiten. Je longen zullen je dankbaar zijn: er komt namelijk veel stof vrij.
 • filter afspoelen werkstofzuiger alleszuiger multizuiger bouwstofzuigerAFSPOELEN:
  Hierbij hoef je alleen de (voor)filter te verwijderen en af te spoelen onder de kraan om die weer proper te krijgen.
 • alleszuiger multizuiger werkstofzuiger bouwstofzuiger automatische reinigingAUTOMATISCHE REINIGING
  Via een bedieningsknop stel je de machine in om trillingen te genereren, waardoor het vuiligheid stelselmatig uit de filter wordt verwijderd.
  Reiniging via trillingen. Tenzij de stofzuiger is voorzien van een automatische reiniging: eenmaal ingeschakeld, kiest de stofzuiger zelf om in tijdsgebonden intervallen, of permanent, de filter te reinigen tijdens gebruik.

2. HET OPVANGSYSTEEM

Bij het kiezen van je stofzuiger is de filter een bepalende keuze maar ook de opvangbak of het opvangsysteem kan een belangrijke factor zijn in het kiezen van je werkstofzuiger. 

 • werkstofzuiger alleszuiger bouwstofzuiger stofzakSTOFZAK:
  Binnen in de opvangbank wordt al het materiaal verzameld in de geplaatste stofzak. 
 • foliezakFOLIEZAK: 
  Er bestaan ook foliezakken waarmee je zowel nat als droog kan stofzuigen. Deze foliezak kan meestal ook iets groter worden in capaciteit.
 • plastiek zakPLASTIEK ZAK:
  Soms heb je ook de mogelijkheid om een plastic zak in de tank aan te brengen waarin al het vuiligheid wordt vergaard. Zo hoef je je handen niet vuil te maken om de opvangbak te legen en hoef je in dit geval ook de zak niet altijd te wisselen wanneer je van droog naar nat vuil gaat.
 • werkstofzuiger alleszuiger multizuiger bouwstofzuiger opvangbakOPVANGBAK:
  Bij sommige modellen kan je alle vuiligheid ook rechtstreeks in de opvangbak laten verzamelen. Ook bij vloeistoffen zal dit de manier van werken zijn. Zorg bij droog opkuiswerk er dan wel voor dat de tank op voorhand droog is. Bij een natte opvangbak zal al het stof dat je opzuigt, gaan aankoeken aan de wanden. Wat moeilijker, en minder plezant, is om te verwijderen. 

Besluit: Bij de meeste modellen kan je zowel met als zonder stofzak werken. Het voordeel van stof- of foliezakken is dat je de opvangbak snel en gemakkelijk terug proper krijgt. Een nadeel is dan weer de kostprijs van de zakken.