naar top
Menu
Logo Print
13/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

SOORTEN LADDERS

Een ladder wordt voornamelijk gebruikt als toegangsmiddel en niet als middel om hoogtewerken uit te voeren. Wanneer je slechts iets kleins wil uitvoeren, is een ladder natuurlijk wel vlugger opgesteld dan een steiger. Op basis van waar je moet werken, zijn er verschillende soorten ladders voorhanden.

MATERIALEN
SOORTEN

MATERIALEN

Traditioneel zijn ladders van hout, al moet die traditie vandaag wijken voor aluminium.

HOUT

houten ladder

Houten ladders zijn redelijk zwaar, en hebben vaak te lijden onder weer en wind. Het hout kan (onopgemerkt) rotten. Om die reden mag je een houten ladder ook nooit schilderen: de verf kan de staat van het hout verbergen.

Gebruik lijnzaadolie of een kleurloze vernis om het hout te behandelen. En als de ladder ten prooi is gevallen aan houtworm, mag je hem al helemaal niet meer gebruiken omdat de structuur van het hout volledig verzwakt is.

ALUMINIUM

aluminium

Aluminium koppelt een licht gewicht aan een hoge breukweerstand, maar voelt wel kouder aan dan hout. Aluminium is corrosiebestendig en duurzaam.

Afhankelijk van de aluminiumlegering zal de ladder meer of minder oxideren en afgeven. Daarom wordt er vaak een coating aangebracht. Ladders of steigers van gecoat aluminium zijn iets duurder.

Om het schuiven van een aluminium ladder te voorkomen, hebben de meeste ladders onderaan - en eventueel ook bovenaan - antislipschoenen.

Let op: een aluminium ladder of steiger geleidt elektriciteit, en daarom moet je dus goed oppassen waar je de ladder plaatst bij elektriciteitswerken.

STAAL

staal

Door de opkomst van aluminium zijn ladders van staal zeldzaam geworden. Voor werken op grote hoogte zijn ladders met heel wat draagkracht noodzakelijk. In dat geval worden er wel nog stalen exemplaren gebruikt.

SOORTEN

RECHTE LADDER

recht

De meest klassieke vorm van de ladder is de gewone rechte ladder die je niet kan uitschuiven, ook wel dienstladder genoemd. Een enkele rechte ladder heeft een vaste werkhoogte, is niet vouwbaar en is niet vrijstaand te gebruiken.

SCHUIFLADDER

schuifladder

Schuifladders gebruik je om plaatsen te bereiken die zo hoog zijn dat je er met een enkele ladder niet bij kan. Deze kan namelijk worden uitgeschoven voor extra werkhoogte. Een dubbele ladder kan je in sommige gevallen ook zelfstandig laten staan.

TELESCOOPLADDER

telescoop

Een telescoopladder is een gespecialiseerde versie van een schuifladder. Deze kan namelijk niet enkel uit-, maar ook ingeschoven worden tot een kleiner formaat. De ingeschoven ladder is dan vaak maar een meter lang, waardoor je deze zeer gemakkelijk kan opbergen.

VOUWLADDER

a-ladder

Een vouwladder is, zoals de naam zegt, een ladder die je simpel kan openvouwen met behulp van scharnieren aan de bovenkant. Als je die uitvouwt, bekom je dan de vorm van een letter 'A', vandaar dat deze ook A-ladder wordt genoemd. Een vouwladder is vaak uitgerust met een bordes, waardoor je er stabiel op kan werken.

MULTIFUNCTIONELE LADDER

multifunctionele ladder

Een multifunctionele of plooibare ladder biedt heel wat mogelijkheden omdat je hem op verschillende manieren kan scharnieren. Je vormt ze om van een rechte ladder naar een vrijstaande A-ladder of eventueel zelfs als steiger. Sommige vouwladders zijn uitgerust met een platform, waardoor je er gemakkelijk mee kan werken volgens het principe van een steiger.

REFORMLADDER

reformladder

Voor hoge werkzaamheden is een reformladder de beste keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze ladder in verschillende standen worden geplaatst. Het is eigenlijk een grotere versie van een vouwladder. Ook deze kan zowel op een rechte als op een vrijstaande manier worden gebruikt.

Wanneer de reformladder op een trap of een hellend oppervlak staat, moeten er aangepaste, uitschuifbare verlengstukken worden gebruikt. Die verlengstukken moeten aan elke kant op minstens twee plaatsen worden vastgemaakt.

Lees hier hoe je veilig een ladder gebruikt.