naar top
Menu
Logo Print
06/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

DAKVENSTERS

Met lichtstraten kunnen bijvoorbeeld grote glasoppervlakken worden gerealiseerd, maar het zijn vooral de platdakvensters die aan een opmars bezig zijn. Zij bieden een beglaasd alternatief voor de gekende koepels. We bekijken ook de opties voor hellende daken.

PLATDAKVENSTERS
VENSTERS VOOR HELLENDE DAKEN

PLATDAKVENSTERS

Prijs per m²: €720 – €1.250
Deze prijs is sterk afhankelijk van de beglazing (twee-, drie- of vierlagig?), het type (koepel of vlak?) en de manier waarop je het opent (manueel of elektrisch?).

platdakvenster

Om aan de huidige en steeds strenger wordende EPB-regels te voldoen, wordt vandaag steeds vaker in volle, regelmatige volumes gebouwd. Zo kan met een beperkte buitengeveloppervlakte namelijk toch een relatief grote grondoppervlakte worden gerealiseerd.

Het gevolg is echter dat niet elke ruimte via de gevel (voldoende) daglicht kan trekken en dat er dus andere oplossingen moeten worden gezocht.

Platdakvensters bieden in dit opzicht een waaier aan mogelijkheden. Steeds meer mensen opteren vandaag voor een daglichtoplossing in het plat dak. Naast de klassieke koepels uit acrylaat of polycarbonaat heeft de bouwheer vandaag ook de keuze uit beglaasde alternatieven.

PLATDAKVENSTER MET OF ZONDER KOEPEL

koepel

Bij een platdakvenster met koepel wordt er over de vleugel een afdekschelp uit acrylaat of polycarbonaat geplaatst. De koepel vervangt op die manier de derde laag glas. Een platdakvenster zonder koepel beschikt over een extra glasplaat over de vleugel heen. Deze soort wordt afgewerkt met een aluminium profiel.

Bovendien biedt de vlakke uitvoering vooral een esthetische oplossing, maar wel net iets duurder door de grotere hoeveelheid glas. Het belangrijkste functionele voordeel is dat ze, in tegenstelling tot de platdakvensters met koepel, wel op maat gemaakt worden.

VAST OF OPENGAAND DAKVENSTER

open twee keerZowel de vlakke platdakvensters als deze met koepel zijn verkrijgbaar in vaste en opengaande varianten. Voor ruimtes die naast het platdakvenster over nog andere, opengaande, vensters beschikken, volstaat over het algemeen de vaste uitvoering.

Enkel wanneer er een extra ventilatienood is, wordt de opengaande uitvoering aangeraden. Deze scharniert open tot een opening van circa 15 cm en bestaat zowel in een manuele als in een automatische variant.

De eerste wordt met een spindel geopend en gesloten; de tweede wordt aangedreven via een kettingmotor in de vleugel. Bij de elektrische versie wordt quasi altijd een regensensor voorzien, zodat het platdakvenster automatisch sluit bij regen.

SPECIALE UITVOERINGEN

Naast de standaardfunctionaliteiten bestaan er ook een aantal speciale uitvoeringen, die extra functionele of esthetische mogelijkheden bieden.

Bewandelbaar platdakvenster

bewandelbaar

Een platdakvenster waarover men kan wandelen, bestaat nog niet zo lang. Bij deze uitvoering is de buitenste glasplaat extra sterk, 3 glasplaten van 8 mm met telkens vier PVB-folies ertussen, en is voorzien van een antisliplaag.

De uitvoering is vooral interessant voor platte daken die ook als terras worden gebruikt. Door de terrasafwerking aan de hoogte van de platdakvensters aan te passen en die tot aan het venster door te trekken, ontstaat er namelijk een doorlopend oppervlak zonder onderbrekingen.

Platdakvenster met daktoegang

daktoegang

Sommige platdakvensters voorzien de mogelijkheid om geopend te worden tot een hoek van 60° à 80°. Dit is vooral handig als het dak via geen enkele andere weg bereikbaar is.

Net als bij de klassieke opengaande platdakvensters wordt het openingsmechanisme hier in het kader geïntegreerd, terwijl gasdrukveren ervoor zorgen dat de vleugel in open positie kan blijven staan.

Om het gewicht van de opengaande vleugel te beperken, worden ze enkel met twee- of drielagig glas uitgevoerd.

RWA-platdakvenster

rwa-venster

Deze platdakvensters zijn specifiek ontworpen voor rook- en warmteafvoer. Ook zij kunnen zowel vlak als met een koepel worden afgewerkt.

Maar in plaats van ze via een een scharnier te openen, worden ze met vier scharen opgeduwd, om zo een vrije luchtcirculatie te creëren.

De RWA-platdakvensters moeten wel aan strengere normen voldoen en zijn vooral gericht op grotere projecten en appartementsgebouwen.

VENSTERS VOOR HELLENDE DAKEN

Voor een standaarddakvenster op een hellend dak betaal je om en bij de € 400.
De uiteindelijke prijs hangt sterk af van de manier waarop het raam opent (wentel- of valraam?), het type beglazing (dubbelglas of geluiddempend glas?), de buiten- en binnenafwerking (hout, pvc, of aluminium?) en de manier waarop je het opent (manueel of elektrisch?).

TUIMELRAMEN

tuimelraam

Tuimelramen scharnieren om een centrale as, waardoor het raam 180° gedraaid kan worden. Je kunt deze plaatsen op daken met een helling tussen 15° en 90°.

Ze zijn bovendien voorzien van een ventilatieklep, zodat de kamer geventileerd wordt zonder dat daarbij het raam open hoeft.

Voordelen van dit soort raam zijn dat je makkelijk aan de buitenkant kunt reinigen en dat deze veilig is voor kinderen.

VALRAMEN

valraam

Een valraam scharniert niet om een centrale as. De scharnieren zijn aan de bovenkant bevestigd, waardoor het raam tot 45° naar buiten toe gedraaid wordt.

De bediening gebeurt langs onderen. Deze is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 55°.

VARIATIES

balkon

Naast bovenstaande opties kan je ook gaan voor vaste ramen die niet open kunnen. Deze worden vaak gebruikt in combinatie met een tuimelraam.

Bij tuimelramen kan je ook opteren voor een balkon. Zo heb je eigenlijk een klein terras bij het uitklappen van het raam.

Je kan je ramen ook aanpassen aan je dak, bijvoorbeeld een gebogen tuimelvenster voor een dak met een ronding, of een bepaalde afwerking die bij de dakbedekking past. Het glas in de ramen kan ook worden aangepast naargelang van de voorkeuren, zoals isolerend glas of uv-bestendig glas.

DAKKAPEL

Prijs per strekkende meter: €1.000 – €1.200

dakkapel

Met een dakraam heb je dan wel een kamer met meer licht, maar als je meer beweegruimte wil, is een dakkapel de beste optie. Voor je beslist om een dakkapel te (laten) plaatsen, moet je je wel goed informeren bij de gemeente.

Soms is het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Je moet rekening houden met gezondheid, veiligheid en eventuele overlast bij de buren.