naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE BUREAUVLOER LEGGEN

Nadat je eventueel de wanden van je bureau hebt aangepakt, kun je met de vloer beginnen. En waarom die als klusser niet gewoon zelf plaatsen?

MEEST GESCHIKTE VLOEREN VOOR EEN BUREAU
ZELF EEN BUREAUVLOER PLAATSEN: VOORBEREIDING
VLOEREN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR ZELFPLAATSING

MEEST GESCHIKTE VLOEREN VOOR EEN BUREAU

bureauHoewel een bureau thuis over het algemeen niet intensief bewandeld wordt, kan een rollende bureaustoel wel duidelijke krassen of sporen in je vloer achterlaten.

Het is dus belangrijk dat de vloer hiertegen bestand is, of je nu dus laminaat, tegels, vast tapijt of iets anders kiest. In het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Kwaliteitsklasse tegelsKeramische tegels: worden op slijtvastheid ingedeeld volgens de PEI-klasses. Alles vanaf klasse 4 is geschikt voor een bureauruimte.
  • Kwaliteitsklasse ACLaminaat, vinyl of parket: worden ingedeeld volgens de AC-klasses. AC4 is de meest gewenste klasse voor een bureauruimte. Opgepast: verwar de AC-klasse niet met de taber-waarde, die enkel op de hardheid van het materiaal duidt.
  • Vast tapijt: wordt ook volgens de AC-klasses ingedeeld. In bureaus is een laagpolig tapijt aan te raden, waarop je de bureaustoel goed kunt verplaatsen.
  • Kurkvloer: een kurkvloer is licht elastisch en dus indrukbaar, waardoor deze minder geschikt is voor een bureau. Wil je om esthetische redenen toch per se een kurkvloer, kies dan een variant voor professioneel gebruik, waar een verstevigende laklaag aan toegevoegd is die de slijtvastheid verbetert.
  • Gietvloer: een gietvloer is een modern ogende vloer die uit allerlei materialen kan bestaan (zoals epoxy, acrylaat en polyurethaan) en waarvan de slijtvastheid vooral afhangt van de toplaag. De troffelvloer is één van de meest krasbestendige varianten.

 

wieltjesGa bij de productinformatie ook zeker nog eens na of de vloer in kwestie geschikt geacht wordt voor ruimtes waar zitmeubelen met zwenkwielen gebruikt worden. Zul je de vloer niet vervangen of beschik je over een beperkt budget voor je nieuwe vloer, verminder dan alvast de kans op slijtage door: 

  • Een bureaustoelmat te leggen, die de vloer zal beschermen (zo'n mat bestaat in kleuren, maar ook in doorzichtige uitvoeringen).
  • Plastic bureaustoelwieltjes te vervangen door bv. een rubberen variant, die minder snel krassen maakt.
  • Een bureaustoel met grotere wielen of zonder wieltjes te gebruiken, zodat er minder druk op de vloer uitgeoefend wordt.

ZELF EEN BUREAUVLOER PLAATSEN: VOORBEREIDING

droogtijdEen degelijke vloer is niet goedkoop, maar wie een beetje handig is en de vloer zelf legt, bespaart in elk geval op plaatsingskosten.

Heb je je vloer uitgekozen, dan bepaal je - tenzij je een tegelvloer plaatst - in een volgende stap de ondervloer, die verschilt naargelang de ondergrond en de vloersoort die je zult plaatsen (laminaat, parket, tapijt...).

mortelSla de plaatsing van een ondervloer nooit over; deze vormt immers een beschermende tussenlaag, zorgt voor uitvlakking van de ondergrond en dempt ook het geluid.

Vergeet niet: hoewel de ondervloer de laatste minuscule oneffenheden van de ondergrond zal opvangen, moet je wel op een zo vlak mogelijke onderbodem werken. Indien nodig moet je die dus nog egaliseren.

VLOEREN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR ZELFPLAATSING

LAMINAAT

Kliklaminaat is voor doe-het-zelvers wellicht de meest evidente vloer om zelf te plaatsen. De laminaatpanelen kort je af op maat en klik je telkens door middel van het tand-en-groefsysteem in elkaar. Zelfs wie nog nooit eerder zelf laminaat gelegd heeft, krijgt deze methode gauw in de vingers. 

TEGELS

Ook een tegelvloer kun je zelf plaatsen. Dat gebeurt eveneens op een geëgaliseerde ondergrond. Je bepaalt het tegelpatroon en kleeft de tegels dan vast met lijm. Het op maat snijden gebeurt met een haakse slijper. In een laatste stap vul je dan de voegen op. 

Andere vloersoorten zijn misschien minder evident te plaatsen door doe-het-zelvers, maar daarom niet onmogelijk:

GIETVLOER

gietvloer

Voor wie zelf een gietvloer wil plaatsen, zijn er speciale gietvloerpakketten op de markt waarin zowel alle gereedschappen als de benodigdheden voor de primer- en schraplaag zitten, die onder je gietvloer komen.

In een kleine week kan de gietvloer al afgewerkt en beloopbaar zijn. Het gaat wel om een secuur werkje, dus een beginnende doe-het-zelver laat dit toch beter aan een professional over.

TAPIJT

tapîjt

Vast tapijt wordt ofwel in één volledig stuk, ofwel in tegelvorm geplaatst. Wil je het opspannen, dan moet je spanlatten plaatsen op de ondergrond. Hoewel bepaalde soorten vast tapijt in principe los geplaatst kunnen worden, is het toch aan te raden om vast tapijt steeds te verlijmen, zodat het niet opbolt of verschuift.

Hiervoor wordt vloerlijm, waterkit of dubbelzijdige tape gebruikt. Lees goed de verpakking om te zien welk middel geschikt is voor je tapijt

In het volgende hoofdstuk lees je hoe je een bureaumeubel maakt.