naar top
Menu
Logo Print

VEILIG BARBECUEEN

Eén gouden regel als je gaat barbecueën: gebruik je gezond verstand! Uiteindelijk werk je met vuur, dus de kok drinkt verstandig zijn glaasje mee, of al helemaal niet! Vergeet ook de volgende tips niet.

Stabiele ondergrond
Plaats je barbecuetoestel op een stabiele ondergrond. Je wilt niet staan prutsen om nog een goede plaats te zoeken als er al hete kolen in de barbecue liggen te gloeien. Verplaats een barbecue in gebruik dus ook niet.

Geen brandmateriaal materiaal
Zorg dat er geen brandbaar materiaal in de buurt van je toestel is. Een parasol die kan omwaaien. Een wapperend tafelkleed. Tuinmeubilair die kan smelten …

velig barbecueënHoud afstand
Maak de kinderen duidelijk dat ze uit de buurt van de barbecue blijven. Speelgoed laat je niet rondslingeren, en maak dat je geen hindernisparcours moet afleggen om tot bij je grill te geraken. Lekkere barbecuegeur in de lucht? Niet alleen de buren zullen jaloers zitten kijken! Eens poeslief of andere trouwe viervoeter de geur oppikken, dan heb je kapers op de kust! Hou dus altijd een oogje in het zeil, laat je barbecue niet onbewaakt achter.

Niet blazen
Blaas niet in het vuur om het te doen aanwakkeren. Vlammen zijn geen goede combinatie voor je ogen. Gebruik liever een blaasbalg.

Trek aangepaste kledij aan
Het is verleidelijk bij tropische temperaturen, maar sta niet te barbecueën in strandtenue. Gebruik een keukenshort en ovenhandschoenen. Ruime kledij vermijd je ook. Het is vlug gebeurd dat je met je mouw ergens aan hapert en er een foute boel ontstaat.

Blussen
Laat ons hopen dat je enkel je dorst moet blussen, maar houdt toch maar een emmer zand, branddeken of brandblusser in de buurt. En vergeet niet, eenmaal het vuur is gedoofd dat het barbecuetoestel nog steeds heet is.

Geen leeg rooster
Vermijd dat je een leeg grillrooster boven de gloeiende kolen legt. Door de enorme hitte kunnen de laspunten van je rooster breken. Als er vlees op ligt, absorbeert die de hitte en is er geen gevaar meer op een breuk.

POETSEN NA GEBRUIK

bbq kuisenIeder heeft zo zijn eigen trucje om de barbecue na gebruik schoon te maken. De grill in krantenpapier wikkelen en een nachtje laten inwerken in het natte gras? Achteraf rest je dan nog altijd wat deftig krabwerk. Een sopje met javel of sodakristallen? Werkt effectief, maar wel omslachtig.

Het makkelijkst is eigenlijk dit: na gebruik, krab je meteen de meeste etensresten af met een metalen borstel of aluminiumfolie van je afgekoelde grillrooster. De laatste vetresten krijg je er makkelijk af met een citroen. Wedden dat je rooster er al bijna als nieuw gaat uitzien? 

Een toestel op gas of elektriciteit? Dan bak je zo'n 10 minuten even door op de hoogste stand, en zo verbrand je alle achtergebleven etensresten. Indien voorzien van een opvangbak voor vetten, ledig je die na gebruik en kuis je op met een zachte detergent. Mocht je nog altijd in de problemen zitten, kan je hardnekkig vuil nog altijd aanpakken met een schoonmaakproduct uit de winkel.

WINTERBERGING

Is het grillseizoen achter de rug? Uiteraard kan je nog altijd aan de slag voor een winterbarbecue. Maar de meeste mensen bergen het toestel op een beschutte plaats. Verwen je barbecue dan even met een grondige poetsbeurt. Een lauw sopje met detergent doet wonderen. Pas op met stalen borstel en schuursponsje. Het email van de kuip kan daar niet tegen. Een zachte vod biedt soelaas. Bouten, scharnierende onderdelen van het barbecuedeksel onderhoud je met wat smeerolie.