naar top
Menu
Logo Print

SOORTEN DAKBEDEKKING 

Wanneer je zelf een plat dak wilt plaatsen kun je dit doen met verschillende materialen. De drie belangrijkste materialen zijn bitumen, EPDM en PVC. Daarnaast kan er nog geopteerd worden over een ecologisch groendak. 

1. Bitumen
2. PVC
3. EPDM
4. Groendak

1. BITUMEN DAKBEDEKKING

Bitumen

De meest voorkomende dakbedekking voor platte daken is die met bitumen. Deze worden aangebracht door een brander. Door de hitte zal het materiaal vloeibaar worden en zal het zich hechten op de juiste manier. Als de bitumen worden aangebracht op een goede manier heeft het een levensduur van 30 jaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, al is zwart de meest gangbare kleur. De bitumen beschermen je dak tegen alle weersomstandigheden en ozoninvloeden. Daarnaast zijn ze ook stevig genoeg om zonnepanelen op te plaatsen.

Er bestaan twee soorten bitumen 

 •  Plastomeermengsels
  Deze zijn uv-bestendig en hebben dus geen beschermende ballastlaag nodig.
 •  Elastomeermengsels
  Deze zijn soepeler en kleven beter, maar zijn niet bestand tegen de stralen van de zon. Om deze dakbedekking een langere levensduur te geven, wordt er vaak gewerkt met leislag of grind. Op die manier dringen de zonnestralen niet door tot op de bitumen.

2. PVC DAKBEDEKKING 

PVC

De dakbedekking bestaat hier uit kunststof. De PVC wordt net zoals de bitumen verhit. Dit keer door een middel van lijm in combinatie met hete lucht. Deze wordt geproduceerd door een speciale föhn. Op die manier gaat de lijm zich hechten aan de onderlaag. Het voordeel van dit materiaal is dat het weinig onderhoud met zich mee brengt. Daarbovenop heeft het een levensduur van ongeveer 30 jaar en is het volledig recyclebaar. Het enige waar men bij PVC moet rekening houden is dat het niet rechtstreeks op een oude dakbedekking mag worden geplaatst. Als dit wel het geval is, moet er nog een scheidingslaag worden aangebracht.
 

De opbouw van een dak met PVC bedekking verloopt van onder naar boven 

 • Drager en dakbeschot
  Helemaal onderaan bevindt zich de drager met daarop OSB-platen. Dit zijn sterke panelen op basis van samengeperste houtschilfers.
 • Dampscherm en isolatie
  Op deze OSB-platen komt dan een dampscherm, meestal bestaande uit polyethyleen, om de condensatie in het bovenliggende isolatiemateriaal te vermijden.
 • PVC folie
  De PVC rolt men nu uit en wordt op maat gesneden. De stroken worden vastgemaakt door lijm die mechanisch verhit wordt en zo aan de PVC hecht. Daarna worden de naden nog aan elkaar gelast. 

3. EPDM DAKBEDEKKING 

EPDM

Sinds enkele jaren zit het leggen van een EPDM dakbedekking in de lift. Het wordt in tegenstelling tot bitumen niet verwarmd met een brander. Meestal wordt het verlijmd, maar er bestaan ook een aantal andere mogelijkheden. EPDM is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Bovendien is het ook een heel duurzaam materiaal. De levensduur wordt geschat rond de 50 jaar en is daarnaast nog eens volledig recyclebaar. De ideale oplossing voor wie op zoek is naar een ecologisch dak.  

 

 

 

Er bestaan verschillende manieren om EPDM dakafdichting te plaatsen

 • BallastlaagEPDM met ballastlaag:
  Bij deze techniek komen de folies dakrubber los op het dak te liggen. Door de ballastlaag, meestal grind, wordt ze zo op zijn plaats gehouden. Bovendien verloopt de plaatsing heel vlot bij deze techniek.
 • EPDM lijmen:
  Hier worden de folies op een onderliggende laag vastgelijmd.
  Zorg wel dat de ondergrond geschikt is voor verlijming.
  Indien dit niet het geval zou zijn, kan er best nog een tussenlaag voorzien worden.
 • Mechanische bevestiging:
  De EPDM folie kan ook mechanisch worden bevestigd.
  Dit kan op twee manieren. Enerzijds langs de onderkant
  van de dakbedekking, anderzijds er bovenop. Dit wordt
  gedaan om de folie niet te beschadigen.

GROENDAK

 Een groendak is de ideale oplossing wanneer je geen ruimte hebt voor een tuin. Bovendien kan een een groendak gecombineerd worden met zonnepanelen. Een groendak of vegetatiedak kan zowel op een plat dak als op een hellend dak.

Er bestaan twee soorten groendaken

 • Intensieve groendaken

Intensieve groendak

Bij deze soort is het vooral belangrijk dat de dakconstructie voldoende stevig is. Want het zijn daken die voorzien zijn van een tuin zoals je die normaal zou hebben op de begane grond. Het voordeel van deze soort is dat je een tuin op hoogte hebt. Het grote nadeel is het enorme onderhoud.

 • Extensieve groendaken

Groendak

Bij dit type is het dak vooral begroeid met vetplanten, mossen en kruiden die weinig onderhoud vergen. Bovendien is het een stuk lichter van gewicht, veel goedkoper en gemakkelijker dan een intensief groendak. Het opsporen van lekkage is bij beide soorten moeilijk.

De opbouw van een groendak kent een standaard opbouw.

 • Een twee-laags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking
 • Beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking
 • Drainagelaag van kunststof of mineralen
 • Filterlaag
 • Substraatlaag
 • Vegetatielaag