naar top
Menu
Logo Print

GEVELSTEENSTRIPS PLAATSEN

Nadat je isolatie met een steenstrippatroon hebt aangebracht, is de eerstvolgende logische stap het plaatsen van de steenstrips zelf.

UITLIJNEN
STEENSTRIPS PLAATSEN
STEENVERBAND CONTROLEREN
BOVEN EEN OPENING WERKEN

UITLIJNEN

uitlijnenWil je steenstrips plaatsen, maak dan eerst weer een hoeveelheid lijmmortel aan (zie Isoleren). Ook nu is het belangrijk om al een aantal referentielijnen op de gevel te zetten.

De positie van de stenen boven aan de gevel bepaal je door een lange waterpas verticaal langs de raamopening te plaatsen, op het punt waar de buitenhoek van de laatste steenstrip (niet de isolatie!) zou eindigen. Hou de waterpas ertegen, kijk of je waterpas loodrecht staat en teken daarlangs dan een lijntje met een stift.

STEENSTRIPS PLAATSEN

steenstrips diamantbladBegin dan met het plaatsen van de steenstrips. Smeer daarvoor eerst de isolatieplaten goed in met de lijm en strijk eroverheen met je lijmkam om hem goed te verdelen. Ook de steenstrip smeer je met behulp van een truweel in met lijmmortel.

Dan kun je de steen tegen de isolatieplaat zetten. Indien je stenen moet afkorten, doe dat dan met een haakse slijper waarop je een vol diamantblad zet - geen gekarteld blad dus, want anders zou de steen kunnen afbrokkelen.

hoekstripsBij de hoeken horen hoekstrips te komen. Als de zijkanten van de isolatieplaten hier niet over ondersteuningsribben beschikken, kun je de steenstrips op deze plaatsen tijdelijk ondersteunen met een nagel.

STEENVERBAND CONTROLEREN

steenverbandWerk dan hoek per hoek door, of per vierkante meter. Controleer de voegbreedte door er het metserspotlood tussen te zetten, en ga ook voldoende na of de voegen van de stenen mooi onder elkaar liggen. Een extra controle voer je uit bij de hoekstrips.

Via een trucje kun je gemakkelijk zien of het halfsteens verband overal klopt: leg de korte kant van een hoekstrip tegen een gewone steenstrip en kijk of de rand zich op dezelfde lijn van de voegen bevindt. Een gewone steenstrip is immers even lang als de korte kanten van een hoekstrip, de voegbreedte erbij gerekend.

BOVEN EEN OPENING WERKEN

openingWil je boven een raam of een deur een streklaag voorzien (een verticale laag stenen), dan kun je dezelfde strips gebruiken als voor een buitenhoek en die dan verticaal plaatsen. Wil je gewoon horizontaal blijven werken, dan plaats je hoekzoolstrips boven het raam.

Hoogstwaarschijnlijk zul je de stenen die gedeeltelijk over de raamopening heen komen wel op maat moeten slijpen, zodat ze zowel naast het raam als onder het raam passen. Zolang de lijm nog niet droog is, zouden de stenen onder het raam wel kunnen loskomen, dus ondersteun ze tot alles uitgehard is. Nadat de hele gevel bedekt is met steenstrips, kun je gaan voegen. Daarna is je gevel af.