naar top
Menu
Logo Print

GEVEL SCHILDEREN

Versleten schrijnwerk en afgebladderde of verbleekte verf geven je gevel een verwaarloosde indruk. Gelukkig kun je daar zelf eenvoudig verandering in brengen. Hieronder lees je hoe je de kleuren van je schrijnwerk, garagepoort en gevel zelf weer kunt opwaarderen. Denk er wel aan dat schilderen bij droog weer hoort te gebeuren, in temperaturen boven 10 ºC. Vlakke zon is dan wel weer te vermijden.

SCHRIJNWERK SCHILDEREN
GARAGEPOORT OPNIEUW DOEN GLANZEN
GEVELOPPERVLAK SCHILDEREN OF KALEIEN

SCHRIJNWERK SCHILDEREN

Ontvetten schrijnwerk gevel renoveren

Voor je begint met het verven van schrijnwerk, breng je eerst een ontvetter aan. Laat het product even inwerken en verwijder het dan met een doek. Indien het schrijnwerk vroeger al een verflaag gekregen had, kun je nu de eventueel loszittende oude verfdeeltjes verwijderen. Schuur daarna nog eens af. Ontvet dan nog eens.

Primer schrijnwerk gevel renoveren

Scherm het geveloppervlak rond de ramen af met tape die geschikt is voor buiten. Tape ook de glasranden af, samen met de siliconenrand, want die kun je meestal niet overschilderen.

Is de oude verflaag van het schrijnwerk nog in goede staat, dan kun je er nu meteen op beginnen verven, maar bij een onbehandeld of versleten oppervlak moet je eerst nog een primer aanbrengen. Laat deze zo lang drogen als aangegeven staat op de verpakking.

Schrijnwerk verven gevel renoveren

Na de droogtijd kun je het schrijnwerk verven met verf die geschikt is voor buitenschrijnwerk (weersbestendig en voorzien van een uv-filter). Dat kan natuurlijk met een verfborstel, maar ook met verf in een spuitbus. Dat laatste komt vooral van pas als het om metalen schrijnwerk gaat.

Gebruik je een spuitbus, dek dan wel het raamglas en de muur errond volledig af om het te beschermen tegen de verfnevel. Breng verschillende lagen verf aan en respecteer de droogtijd tussen iedere laag. Verwijder de tape nog vóór de verf volledig droog is, zodat hij niet afbladdert.

GARAGEPOORT OPNIEUW DOEN GLANZEN

Garagepoort renoveren gevel

Als je garagepoort er nogal verdoft uitziet door jarenlange blootstelling aan zonlicht, dan kun je die natuurlijk herschilderen, maar voor een poort uit kunststof bestaat er een snellere oplossing. Met een multispray geef je hem algauw zijn oude glans terug. In zo'n spray kunnen zowel een kruipolie als een smeermiddel, reiniger en beschermer verwerkt zitten.

Doe een mondmasker aan en breng de spray over de hele poort aan. Laat het product inwerken en ga er dan met een zachte doek overheen.

Maak je niet ongerust als er verf op de doek achterblijft; dat zijn louter loszittende verfdeeltjes, dus het is niet zo dat het product de verf verwijdert. Na dit simpele werkje glanst je garagepoort weer net zo als voorheen.

GEVELOPPERVLAK SCHILDEREN OF KALEIEN

Kaleien of verven gevel renoveren

Wil je de muur zelf een nieuwe kleur geven, dan tref je eerst de nodige voorbereidingen. Zorg ervoor dat de gevel ontvet is, dat de voegen gevuld zijn en dat er geen kapotte bakstenen meer in zitten.

Dek ook alles in de omgeving af: ramen en deuren, planten en ook de bodem. Is de oude verflaag op de stenen al aan het verpoederen of hebben de stenen nooit eerder een verfbeurt gekregen, breng dan eerst nog een primer aan.

Kaleien gevel renoveren

Wil je nu gewoon gaan verven, kies dan voor een vochtbestendige of dampopen en vooral duurzame verf, geschikt voor buiten. Je kunt ook kaleien; dit is een oude techniek die de gevel een meer rustieke uitstraling geeft.

Bij het kaleien maakt men gebruik van kalkpleister. Dat beschermt de gevel tegen vocht, maar laat hem tegelijkertijd nog ademen, ook al is de substantie dikker dan verf. Kalkpleister is een samenstelling van zand, krijt, kleurpigment en soms ook cement.

Kaleien gevel renoveren

Kaleien doe je enkel bij temperaturen tussen 5 en 30 ºC, zonder nachtvorst. Je brengt het kalkpleister aan zoals wanneer je gewoon zou verven, maar dan met een blokborstel, want die zal voor het traditionele streepeffect zorgen. Nadien kun je er eventueel ook nog een silicaatverf op aanbrengen; daarmee wordt de gevel waterafstotend en wordt de levensduur ervan verlengd.

Ben je ook benieuwd naar meer ingrijpende gevelwerken die je als doe-het-zelver kunt uitvoeren, lees dan verder hoe je moet isoleren en steenstrips of gevelpanelen plaatsen.