Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Blikvangers op de Schrijnwerk Awards

Verslag - Jaarlijks is er de Schrijnwerk Awards waarbij schrijnwerkers gevierd worden voor hun vakmanschap door het magazine Schrijnwerk. Dobbit mocht aanwezig zijn tijdens de uitreiking.

Transciptie 

Vooruitstrevende bouwprojecten geven je inspiratie tijdens het bouwen of verbouwen. Daarom gingen we inspiratie halen op de schrijwerkawards. Daar tonen schrijnwerkers het beste van hun kunnen.

 

 

 


Tijdens deze awards zetten we enkele speciale projecten nog een keer extra in de kijker. We kunnen naar de buitenwereld toe uitpakken met topprojecten in bijvoorbeeld de categorie aluminium, maar ook met onze schoolprojecten, waarbij de toekomstige schrijnwerkers ook een keer kunnen tonen wat ze nu al kunnen.

 


We zijn in 2005 gestart met deze wedstrijd omdat we merkten dat schrijnwerkers en interieurbouwers terecht fier zijn op hun werk. Ze hebben niet alleen een grote beroepseer, maar hebben als vakmannen nog echte vakliefde voor hun beroep.

 


Nu is het de veertiende editie van de schrijnwerk Awards en we merken dat het aantal inschrijvingen dit jaar enorm omhoog gegaan is.

Schrijnwerkers, interieurbouwers, maar ook architecten samen met hun uitvoerders kunnen dit jaar niet enkel deelnemen met hun traditionele categorieën: aluminium, schrijn- en timmerwerk, de schoolprojecten en ook totaalinterieur, maar nu kunnen ze ook deelnemen met de twee nieuwe categorieën: houtbouw en interieurelementen.
Het eerste inspirerende project dat in de prijzen viel, was de totale inrichting van een woning. Hierin werden verschillende afwerkingsmaterialen gecombineerd en waren het interieur en de architectuur op elkaar afgestemd.

 

 

 


Euh, het is eigenlijk wel een uniek project. Je hebt enerzijds de architectuur van Stefan Beul, wat een hele mooie woning is, een heel specifieke woning. Daarbinnen heb je dan het interieurontwerp die door Steen Van deBerghe, Steenontwerp ?, ontworpen is.

 


Dus de woning is eigenlijk een heel transparante woning,

waarin je de verschillende ruimtes ziet door de patio. En die ruimtes zorgen dat dat een geheel vormt.

 


De keuze van de materialen: natuursteen, Corian, fineer in ebbenhout, de afwerkingsproducten, lakken, vernissen. Die hebben uiteindelijk het totale interieur echt karakter gegeven. Maar ik moet toch wel zeggen de boekenkast, die we hier naast mij zien, daar ben ik echt wel verliefd op.

 


In de keuken bijvoorbeeld zitten we met een ebbenhouten fineer. Een heel mooie maar ook dure en moeilijk te behandelen houtsoort. Tegelijkertijd zijn in de deel van de woning heel veel verstekafwerkingen. In combinatie met een Corjan werkblad, ook in verstek, waardoor we met heel moeilijke en heel specifieke detaillering zaten. Ter gelijkertijd door de omvang van het project en de graad van detaillering hadden we ook heel veel coördinatie met andere partijen die op dat moment ook aanwezig waren op de werf. Dus een grote mate van flexibiliteit binnen ons bedrijf was ook belangrijk. Het is niet enkel het technische aspect maar ook als bedrijf flexibel kunnen zijn om uw klant bij te staan en de ontwerper bij te staan en mee te gaan in het verhaal.

 


Ik denk dat je wel kan zeggen dat de houtafwerkingen en de houtfineren meer en meer terugkomen. Waar wij vooral vaak mee werken is de Corjan afwerking en daar proberen we een meerwaarde in combinatie met de houtafwerking te zoeken.
In de categorie Houtbouw, waar hout als bouwmateriaal in de kijker wordt gezet. De prijs ging naar een uniek schoolgebouw, opgetrokken in houtskeletbouw. Het was een ambitieus project.

 

 

 


Er waren veel verschillende moeilijkheden in dit project. Eerst was de uitvoeringstermijn, die was zo kort. Er waren rond de tweehonderd kleuters die 1 september 2018 naar school moesten dus we hebben daar alles op alles op gezet. Ik heb er meerdere nachten van wakker gelegen om dit project te realiseren. Het is gewoon een totaalproject dat fantastisch gelukt is.

 


We maken de brug met de toekomst. We maken die kinderen nu al bewust wat duurzaam bouwen is en wat ecologie betekent. ik heb het gezien, het is heel mooi afgewerkt. Het is een heel mooi project.

 


Hoe meer dat die details naar voor worden gebracht. Het is echt schitterend om daar die mooie erkenning van te krijgen van een zeer belangrijke vakjury die echt wel weten waarover spreken. Het is gewoon geweldig om zo’n erkenning te krijgen voor dergelijk project.

 


Iedereen zoekt naar iets unieks, hoe klein het ook is. En dat is belangrijk in de bouw. We komen binnenkort met een betonstop, dus iedereen grijpt naar andere bouwmaterialen. Ik blijf erbij, hout blijft een product, dat warm is en verzorgt. Waar je jezelf goed in voelt, waar je je thuis kan voelen.
Ook aluminium is een belangrijk bouwmateriaal. In het winnende project vallen vooral de lichte profielen op, die de lichtinval maximaliseren.

 

 

 


De bouwheer wilde vooral doorzicht creëren naar zijn ontzettend mooie tuin. Die hij in zijn kasteel niet had. En dat hebben we in die nieuwe aanbouw zeker kunnen realiseren. Door gebruik te maken van minimalistische profielen. Dus er is hoofdzakelijk glas te zien en weinig aluminium profielen. Dat is nu net het voordeel van aluminium. Dat je met heel slanke profielen toch heel grote oppervlaktes kan maken en dat de profielen daar nagenoeg niet zichtbaar van zijn.

 


Voor ons als jury was deze constructie zeer licht om te zien. Om het gebruik van heel fijne profielen toch nog te realiseren dat makkelijk is met openschuivende ramen. Ook het zicht van binnen naar buiten lijkt ons heel minimalistisch te zijn. Waardoor je echt kunt genieten van de omgeving die heel mooi is.

 


Aangezien dat er ook veel glas gebruikt wordt is de isolatiewaarde van die ramen veel hoger, omdat glas veel beter isoleert dan aluminium.

 


Vroeger bij een aluminium raam, daar werd niet zo gekeken op de profielgrootte en de profielbreedte en nu in die minimalistische systemen komt dat zeer zeker wel aan bod.
Ook in de categorie Schrijn- en Timmerwerk viel de fijne draagstructuur op. Ondanks dat er een groot gewicht aan glas op de constructie kwam liggen.

 

 

 


Je zit hier als het ware binnen buiten. Dus je geniet heel sterk van de omgeving, van de natuur. Gezien ons klimaat is dit een heel leuke manier van wonen en leven.

 


Het was een zeer originele vraag van een bouwheer die eigenlijk een volledig glazen keuken en eetplaats wou, gericht op het zuiden. We hebben eerst geprobeerd dat uit zijn hoofd te praten maar dat is niet gelukt. Dus zijn we daarvoor gegaan en hebben we er een pareltje van gemaakt.

 


Het is vooral de architecten die heel veel vragen en wij proberen als vakman zoveel mogelijk aan die noden te voldoen. Zodanig dat het project, of het geheel dat je brengt, mooi is en dat het ook heel goed uitkomt in zijn geheel. De architect, die vooral ook wilde dat de structuur zo fijn mogelijk en zo minimalistisch mogelijk bleef. En ook het ecologische want we hebben de hele constructie binnenin met gelamineerd dennenhout afgewerkt en aan de buitenkant met aluminium.

 


Bij een veranda of een glasbouw heb je altijd specifieke problematieken. Enerzijds de verwarming in de winter en anderzijds de oververhitting in de zomer. De verwarming in de winter kan je oplossen door goed isolerende beglazing te gebruiken. Wat hier ook het geval is, men heeft hier drievoudige beglazing gebruikt. In de zomer, de oververhitting kan men oplossen door enerzijds zonwerende beglazing te gebruiken, wat hier ook het geval is. En ervoor te zorgen dat je in de zomer heel goed kan ventileren om de warmte die via de zon binnenkomt af te voeren.

 


Hout is alles, hout is zo mooi, hout is fantastisch. Ik heb het geluk om in het hout te mogen opgroeien. Ik ben de vijfde generatie, dat is niet niets.
Het meest inspirerende project van de interieurbouw vonden we in het stadhuis van Kortrijk. De schrijnwerker van dit project viel dus ook in de prijzen.

 

 

 


Het stadhuis van Kortrijk had eigenlijk gevraagd om een zeer toegankelijke balie te maken waar de selecties zijn voor de mensen die er komen. Vroeger had het stadhuis drie ingangen en dat is verminderd naar een ingang. Het stadhuis had gevraagd om dat heel mooi uit te werken en een vloeiend beweging te maken naar de loketten waar er een preselectie gebeurd.

 


Het is esthetisch zeer mooi. Het heeft natuurlijk ook, door de openheid tussen

de verschillende latjes, ook die akoestische functie. Ik denk dat voor de mensen die hier werken aangenaam is, maar ook voor de bezoeker die hier binnenkomt, geeft het direct een warm gevoel. En zoals het onthaal aan een stadhuis ook moet zijn. Het blijft een publieke ruimte. Maar er is aandacht voor zowel het personeel,...dat die hier aangenaam kunnen werken door onder andere verborgen akoestische oplossingen. En er is aandacht voor de bezoeker. Dat die hier in een aangename ruimte komt...met een eerste onthaal hier aan de balie. En dan verder een grotere ruimte waar dan eigenlijk meer in detail kan op ingegaan worden. En waar ook, bijvoorbeeld voor de kinderen, via een afzonderlijk speelhuisje,...dat die ook aangenaam kunnen wachten als er wachtrijen zijn.

 


Ik denk dat we daar ongeveer ter plaatse een vier of vijf weken bezig zijn geweest. De afwerking tussen de balie en het plafond omdat dat dezelfde vloeiende beweging moest hebben en dat moest volledig uitgelaserd worden ter plaatse. We hadden alles voorbereid in het atelier maar dan moesten we het nog eens uitvoeren op het plafond op dezelfde manier.
De scholencompetitie kon op veel sympathie rekenen van alle aanwezige schrijnwerkers. Het belang om de projecten van de leerling-schrijnwerkers in de kijker te plaatsen, kan ook op veel steun rekenen van de organisatie en de scholen.

 

 

 


Het is wel een prijs waar we als school trots op kunnen zijn en waar we als afdeling trots op kunnen zijn. En waar we ook wel mee naar buiten kunnen komen. Dat we die prijs – de meest gewaardeerde prijs, denk ik – dat we die gewonnen hebben. Het is mooi meegenomen om dit op hun cv te plaatsen natuurlijk. Het project moest aan een aantal eisen voldoen. Het kwam vrij te staan en het moest geïsoleerd zijn. Het moest perfect ogen naar wat ze in gedachten hadden. En dat was eigenlijk met gebogen ramen en deuren en een gebogen dak. Een bovenlicht om extra verlichting in te krijgen zodat hij eigenlijk was opgebouwd zoals een echte originele pipowagen.

 


Wat mij dan opvalt in dit project dat is dat het een rijdend houtskeletbouw is heel mooi opgetrokken volgens de regels van de kunst van houtskeletbouw met veel aandacht naar winddichtheid,

luchtdichtheid, waterdichtheid, volledig opgetrokken volgens de regels van de kunst, rekening houdend met de stijfheid, stabiliteit, enz.

 


Als leerling met zo’n project naar buiten kunnen komen. Als ze kunnen laten zien aan hun ouders, vrienden, kennissen op een opendeurdag. Of als projecten buitenshuis worden geplaatst en leerlingen achteraf naar die plaats kunnen rijden waar ze kunnen aantonen aan vrienden en familie dat ze dat hebben gerealiseerd, dat is een topper natuurlijk. Dat is zeer leuk voor de leerlingen, hé. Ik zou alle scholen aanraden om toch wel mooie projecten te maken en met een wedstrijd zoals deze te kunnen meedoen. Als je zo’n prijs wint als school, dan kan dat wel op uw reclamebordje komen, denk ik.
En niet enkel voor de scholen is deze prijs een mooie verdienste. De inspirerende projecten die hier meedongen naar een award zijn één voor één uithangborden voor het beroep van schrijwerker én voor de sector.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.