(Ver)bouwen met beton

Smart Home - Met beton is niet alleen nieuwbouw mogelijk, maar ook verbouwen. Dat je met dit materiaal een bijzondere stempel op je woonst kunt drukken, wordt duidelijk aan de hand van een uniek betonproject in de omgeving van Mechelen.

Transciptie 

Ik bevind me hier in de dorpskern van muizen, deelgemeente van Mechelen, waar deze woning recentelijk gerenoveerd werd. Atypisch aan deze verbouwing is dat er niet gekozen werd voor een uitbouw langs achteren, maar voor de invulling van een restperceel naast de woning. Aan de basis hiervan lag het veelzijdige materiaal beton. Daar kom ik zometeen meer over te weten.
Sarah, jij hebt deze prachtige verbouwing gerealiseerd. Kun je eens uitleggen hoe de situatie in het begin was?
Euh… Oorspronkelijk stond alleen het linkse deel van de woning er, de bestaande woning. De bouwheer kwam bij ons met de vraag om een uitbreiding te maken. Hij had een achterbouw in zijn gedachte, zoals meestal, maar wij stelden voor om een zijbouw te maken. Dit voornamelijk omwille van het stedenbouwkundige, want zoals je kunt zien zijn het hier allemaal rijwoningen, en wij wilden de rij sluiten. De andere reden was dat we zo een beter plan konden maken. Want bij een achteruitbouw krijg je meestal een donkere ruimte in het midden, die dan niet zo vaak gebruikt wordt. En hier was de oriëntatie dan nog een extra motivatie, want de tuin is noordgericht, en we wilden zoveel mogelijk zuiderlicht binnenkrijgen in de woning. Daarom hebben we hier een grote vliesgevel gemaakt.
Ja… ja…
Nu, jullie hebben gebruik gemaakt van beton, maar daar is langs de buitenkant niets meer van te merken.
Nee. Het beton is structureel gebruikt, maar de gevel is een vliesgevel, met aluminium en houten invulpanelen. Dit om de link te leggen met de bestaande woning. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om de kleuren en materialen bij elkaar te doen aansluiten, en tegelijkertijd ook een hedendaagse look te geven aan de nieuwe gevel.
Er zijn verschillende materialen om een constructie mee te maken: er is staal, beton… Waarom is er hier net voor beton gekozen?
De bouwheer had daar zelf een voorliefde voor, die had immers al een paar projecten gezien, en wij vinden dat zelf ook heel mooi, om dan bijvoorbeeld binnen in het zicht te laten, wat we ook hebben gedaan. Het is een mooi, eerlijk materiaal met een bepaalde tactiliteit. Je kunt het ook schilderen of gewoon open laten, zoals hier het geval is. Hier is het beton met planken bekisting ter plaatse gestort.
Dus er is eigenlijk niets gebruikt van prefabbeton, maar alles is ter plaatse gestort?
Nee, nee, alles is ter plaatse gebeurd. Ook de kolommen. We hebben daarvoor een heel goede aannemer.
Sara, jullie hebben gebruik gemaakt van het restperceel. Kan het nadien opgesplitst worden of als kangoeroewoonst gebruikt worden?
Ja, dat kan zeker. Wij proberen in veel van onze projecten zo flexibel mogelijk te werken zodat dit soort dingen mogelijk wordt. Dus in principe kan het zeker opgesplitst worden, en mits verbouwing kan je ook een extra badkamer toevoegen of zo. Je kunt het zeker als twee aparte entiteiten zien.
Dus hier komen we dan binnen in het oude gedeelte van de woning. Hier hebben we eenzelfde deuropening gemaakt als de bestaande naar het nieuwe gedeelte.
Wat mij onmiddellijk opvalt, is dat jullie het ruwe karakter bewust behouden hebben, zoals het ruwe beton, en je ziet ook nog de bakstenen binnen… Dat was een bewuste keuze?
Ja, dat was zeker een bewuste keuze. We hebben hierbinnen ook de oorspronkelijke gevel behouden, en de bouwheer heeft die zelf gekaleid. En daarnaast is er hier ook de nieuwe binnengevel, die eveneens gekaleid werd. En het beton is ook zichtbaar gebleven. Contrasterend daarmee zijn er dan nog de vliesgevel en de gepleisterde wanden.
Sara, als we aan betonnen structuren denken, denken we vaak aan zware, logge elementen. Maar hier zien we echt slanke kolommen.
Ja, dat klopt. Het is niet evident om die kolommen zo slank te krijgen, want het is moeilijk om aan te trillen, en je moet ook opletten voor grindnesten, maar we hebben een heel goede aannemer die dit mooi kan uitvoeren.
Het is inderdaad zeer netjes gedaan. Wat ik ook heel leuk vind: we zitten hier in de leefruimte, maar we hebben toch die maximale lichtinval door de vide hier.
Ja. Dit is hier in feite opgevat als multifunctionele ruimte, het hart van het huis, zogezegd, omdat deze zo hoog is en ook zo’n hoge vliesgevel heeft, die gericht is op het zuiden. Zo kan het zuiderlicht zo diep mogelijk invallen in de woning. Daarom hebben we de leefruimte ook nog eens wat dieper doen liggen, zodat het licht ook nog eens op die plaatsen valt.
En dat kon verwezenlijkt worden omdat het terrein vanachter ook lager lag?
Ja, dat klopt, dat klopt. De woning volgt eigenlijk de helling van het terrein.
Het lijkt alsof de oorspronkelijke muur ook in de uitbouw doorloopt, zeker ook door het buitenschrijnwerk.
Ja. we hebben ervoor gekozen om hier een soort tweede gevel te plaatsen waar de badkamer zich achter bevindt. Omdat die in het midden van de woning is, hebben we daar raampjes geplaatst en ook een koepel, zodat er genoeg daglicht binnenkomt maar de privacy behouden blijft.
En achter de vide is er ook nog een borstwering?
Ja dat klopt, daar is nog een bureautje achter dat uitkijkt over het atrium. Zo blijft alles nog met elkaar in contact. Als we dan nog verder doorlopen, zien we dat er voor de achtergevel hetzelfde principe hebben toegepast als bij de voorgevel. Dat is ook weer een vliesgevel, maar in dit geval omarmt deze de bestaande woning. Zo kun je een continue wandeling rond de woning maken, niet alleen op het gelijkvloers, maar ook boven.
Ik vind het ook heel leuk, die niveauverschillen, die dan op hetzelfde vlak doorlopen als de tuin. Heel geslaagd.
Klopt. We hebben de leefruimte op het niveau van de tuin gemaakt en die ook doorgetrokken naar het terras. Dan wandelen we nu door naar het originele gedeelte. Hier is bijvoorbeeld ook de originele plankenvloer behouden.
Ja, het is heel leuk om het contrast te zien tussen de oude woning en de nieuwe bijbouw.
Ja, en toch is het allemaal in één keer aangepakt, zodat alles optimaal werkt, ook qua interne circulatie en verhouding van de ruimtes en zo.
En dan lopen we verder naar de eetkamer, en dan is de cirkel in feite rond, want dan zijn we weer bij de inkom. Hier bij de inkom hebben we ook de originele tegels behouden. Voor de rest is de vloer een geschilderde chape, die door de bouwheer zelf gelegd is als budgetvriendelijke oplossing. Alleen in de lagere zithoek hebben we met een warmer materiaal gewerkt, hout.
En is er overal vloerverwarming?
Ja, behalve onder de originele tegels.
Het is heel leuk omdat de inkom eigenlijk het centrale gedeelte van het bestaande stuk is en je onmiddellijk het contrast voelt met het nieuwe stuk.
Klopt, dat is de verdeler, en vanaf hier kun je de lus maken en naar beide kanten lopen.
Dit project is een mooi voorbeeld van hoe beton op een harmonische manier kan toegepast worden in een woning. Eigenlijk is het beton hier overal aanwezig zonder expliciet op te vallen. Sterker nog: de slanke betonnen kolommen passen zich moeiteloos aan in het fijne interieur. Een knap staaltje architectuur. Ik bedank jullie voor het kijken en zie jullie graag terug in een volgende aflevering!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.