Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Houten lamellen

Aan de wand. ep. 2: Je hebt ze waarschijnlijk al gezien: die huizen met houten lamellen als gevelbekleding. Vandaag maken we een versie voor binnen. Daarvoor gaan we aan de slag met de verfspuit.

Transciptie 

Wie houdt van interieur en decoratie weet het al: een mooi ingerichte kamer begint bij de afwerking van de muren.

Een ruimte mét persoonlijkheid, daarbij hoort een accentmuur.

Inspiratie voor zo'n accentmuur vind je overal.
In trendy bars en hotelkamers, in interieurmagazines, op blogs en websites...

Maar, is het ook mogelijk om die inspiratie op je eigen muur thuis te realiseren?
In “Aan de wand” proberen het voor jullie uit.

In een ongebruikte hoek van onze studio plaatsten we daarom een nieuwe wand.

En op die wand brengen we de inspiratiefoto tot leven. We testen producten en technieken.
Dit is onze inspiratie deze keer. Houten lamellen op de muur.

Je hebt ze zeker al gezien: die huizen waarbij houten lamellen als gevelbekleding worden gebruikt. Wij maken een versie voor binnen.

 

 

 

 

 


Maar eerst over naar onze muur. We werken op een gladde en stofvrije muur.

Breng eerst een primer aan en daarna de basis kleurlaag, dat is in dit geval grijzig blauw. Maar een erg licht grijzig blauw.

 

Op onze muur gaan we nu houten latten aanbrengen. Zo krijgen we dus een streepjes patroon. We gaan maar op een deel van de muur dat patroon aanbrengen. Maar als je thuis méér wil doen, let dan zeker op. Streepjespatronen zijn erg krachtig. Ze kunnen het gevoel in een kamer helemaal veranderen.

Horizontale strepen zorgen ervoor dat je met je ogen de horizontale lijn volgt. Ze gaan een ruimte dus over het algemeen wat verbreden of verlengen. Voor een smalle muur werkt dat wel niet, die blijft ook met horizontale strepen smal, . Da‘s omdat je eigenlijk niet meer met je ogen die horizontale beweging moet meevolgen.

Een ander effect van horizontale lijn kan zijn dat je ruimte lager gaat lijken.

Verticale strepen werken dan weer andersom. Ruimtes gaan over het algemeen hoger lijken, misschien wat smaller.

Ook met de kleuren let je op. Harmoniërende kleuren en ton-sur-ton strepen brengen rust. Contrastrijke strepen geven een zenuwachtig effect.
Voor ons zijn die effecten allemaal niet van tel, want wij beperken de lengte van onze strepen tot 80 cm. Ik heb die op maat laten zagen. Ik kan bijna meteen gaan schilderen. De enige voorbereiding die ik heb is de latten kort ontstoffen en ontvetten.

Je ziet ook, ik heb niet de mooiste latten gekocht. een beetje aan mijn budget gedacht. Maar eigenlijk vind ik het wel leuk dat hert hout wat ruwer is, dat zorgt voor wat meer detail, wat meer leven.
Voor het schilderwerk kies ik dit keer voor een verfpistool. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Je vult het potje van het verfpistool met verf. Je mag de verf wat aanlengen met water. Ik raad aan om zo‘n 5 % water toe te voegen. Je kan altijd wat water bijdoen mocht je het gevoel hebben dat dat niet volstaat.

Daarna kan je gewoon spuiten, in gelijkmatige bewegingen. Je blijft ongeveer een halve meter van je hout.

Wanneer is zo‘n verfspuit nu handig? Wel, ik gebruik die als ik veel stukken in dezelfde kleur moet hebben. Het gaat sneller dan een kwast. Maar de verfspuit reinigen is geen leuk werkje, dus voor een paar plankjes zou ik die nooit uithalen.

 


Mijn planken liggen op twee dragers, zo kan ik drie kanten volledig spuiten, de onderkant, dat wordt de achterkant, die hoeft niet volledig geschilderd te worden.
Ik heb echt zitten twijfelen, hoe ik die latten ga vastmaken aan de muur. Schroeven, dat is echt overkill. Een nageltje zou kunnen, zeker als je met dunnere latjes werkt, Maar zo‘n nageltje zie je toch steeds zitten, dus eigenlijk ook liever niet.

Blijft over: montagelijm of dubbelzijdige tape. Met tape ga je echt snel kunnen werken. Tape aanbrengen, en tegen de muur duwen.

Ik ben ervan overtuigd dat in de meeste gevallen dat voldoende zal zijn.

Heb je thuis nu kleine kinderen rondlopen, of een kat, en die zijn nogal nieuwsgierig van aard. Dan kan je misschien toch beter voor de montage lijm gaan. Die gaat echt een stevige verbinding kunnen maken.

In dit geval combineer ik de twee: ik breng enkele stukjes tape aan, én montage lijm.

Als ik de lat nu tegen de muur duw blijft hij direct zitten, dankzij de tape. De tape houdt de lat dus op z‘n plaats tot de lijm is uitgehard.

Ik heb wel gekozen voor kleurloze montagelijm, mocht er iets van tussen komen, dan hoef ik dat niet helemaal te verwijderen.

 


De eerste lat die ik ophang, daarvoor gebruik ik mijn waterpas. Die hangt perfect horizontaal. Voor de latten erboven en eronder gebruik ik twee stukjes hout, zo heb ik een vaste tussenafstand.
Zo, ons project is klaar. En ik zie al meteen variaties voor me. Je kan bijvoorbeeld alle latten recht boven elkaar hangen, voor een strakker geheel. Of zelfs een vorm maken met de zijkant van de latten. Of nog, je kan tussen de latten een plakje steken, dat wordt dan een soort wandrekje. Laat ook maar je fantasie werken.

Tot een volgende.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.