Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Creƫer een houten droomterras

In de mini 'tuinreeks' Mijn Droomtuin leggen we een complete tuin aan. En om van je tuin optimaal te kunnen genieten, is er beslist ook een terras nodig zodat je gezellig buiten kan zitten. Nadat de voorbereiding al was uitgevoerd in de vorige aflevering, wordt nu het houten terras gemonteerd.

Transciptie 

Vandaag gaan we een terras aanleggen in Paddouck hout, we gaan er ook enkele steenkorven bij zetten ter afsluiting van het geheel. Hoe we dit doen, ziet u in deze aflevering van Mijn Droomtuin. Er is al wat voorbereiding uitgevoerd om het terras aan te leggen.
Er werd eerst een ondergrond in gestabiliseerd zand aangelegd, die ervoor zorgt dat water kan doorsijpelen.
Op die ondergrond komt dan een houten kader, en om de kepers ervan te vrijwaren van vocht, steunt die op klinkers.
De voorbereiding zit er dus op, het is tijd voor de montage van de terrasplanken in tropisch hardhout.
Welk gereedschap heb je voor deze klus nodig ? Afteken- en meetgereedschap, een winkelhaak, en een afkortzaag. Daarnaast nog een accuboormachine, een tang en een schop om aarde in te voeren. Zo, onze ondergrond is klaar, we gaan nu nog rubberen pads leggen, die gaan het hout nog extra beschermen tegen het vocht en het heeft ook nog een geluidsdempende werking. Zijn de rubberen pads echt noodzakelijk ? Het is een beetje overwegen wat je uiteindelijk wil. De kepers rusten al op de klinkers, en zullen dus wel afwateren, maar de grote luxe zit hem in het wandelen op het terras nadien. De pads maken dat je als het ware geruisloos op de terrasplanken kan lopen zonder dat je de houten onderstructuur hoort kraken, en dat maakt echt wel een wereld van verschil.
Over naar de montage van het terras. Je zou de terrasplanken rechtstreeks in de kepers kunnen vast schroeven, dan moet je wel de schroefkoppen voldoende kunnen verzinken zodat je later geen last hebt van uitstekende schroeven. Let er dan ook wel op dat , telkens waar je de terrasplank vastschroeft op de onderliggende kepers, de schroeven in één lijn kan fixeren want dat oogt veel mooier. Een andere mogelijkheid is om te nagelen. Of je nu schroeft of nagelt, vergeet dan wel niet telkens om voor te boren.
In ons geval is gekozen om te werken met een clipssysteem die toelaat de terrasplanken aan de onderkant vast te schroeven op de kepers. Zo zal je geen schroeven meer zien zitten in het eindresultaat.
Het systeem bevat weinig onderdelen : plastic clips en bijgeleverde roestvrijstalen schroeven waarvan er twee types zijn : schroeven van dertig millimeter en vijfendertig millimeter lang. Respectievelijk voor de bevestiging in de plank en de kepers. We zijn nu klaar om de planken te installeren. Dit gaan we doen met de handige bijgeleverde clips die zorgen voor een blinde bevestiging. Aan de onderkant van de plank worden deze clips vastgeschroefd, op die manier. Dan draaien we de plank om, en kan je ze hier vast schroeven en de plank zit vast. De clips zijn standaard mee geleverd voor de meest courante maat van honderveertig millimeter, maar door de clips te breken, kan je ze gebruiken voor een afstand van negentig millimeter tot hondertachtig millimeter. De eerste plank vergt een iets andere toepassing, maar hoe je dat moet doen, kan je perfect terugvinden in de gebruikershandleiding. Met de plastic clips kan je dus de meest courante afstanden overbruggen. Je schroeft ze vast aan de onderkant van de terrasplank. En daarna schuif je ze telkens tegen de eerder vastgeschroefde plank. En zo bouw je verder op.
En met verplaatsbare afstandhouders zet je de planken telkens vast op dezelfde tussenafstand, die tussenafstand is afhankelijk van de vochtigheidsgraad van het hout.
En dan hoef je nog enkel de clip nogmaals vast te schroeven op de onderliggende kepers.
Voor de montage van de eerste plank moet je wel eerst nog een eerste serie clips vastschroeven.
Houd de clip vast, boor even voor en doe dit bij het uiteinde van elke keper.
En dan kan je de clips overal gaan vastschroeven.
De clips op de kepers staan zijwaarts verankerd en zullen dan zo in elkaar haken met de clips van de terrasplank.
En dan kijk je nog voor de clips die aan de onderkant van de terrasplank komen, vóór het schroeven boor je ook hier telkens voor.
Er komt een rij die haaks op de plank zit gefixeerd en straks bij het omdraaien van de plank uitgelijnd zal zijn met de onderliggende keper.
Neem er de winkelhaak bij om uit te meten waar de volgende rij clips zal uitkomen.
Deze serie clipsen haken dan met de allereerste rij clips die haaks op het begin van de kepers werden gemonteerd.
En dan hoef je nog enkel de plank om te draaien en in de clips te duwen.
Er zitten al twee terrasplanken in de clips ingeklikt, maar er moet nog een stuk plank bij komen. Dat stuk zaag je uit op maat, en het overschot gebruik je voor de volgende rij terrasplanken. Zo bekom je een wildverband, en dat herhaal je per afgewerkte rij.
Maar vooraleer je aan de volgende rij begint, moet je nog de terrasplank op de kepers zelf vast schroeven.
De terrasplanken liggen hier nu wel dwars ten opzichte van de muur van het huis. De reden ? Dat is puur esthetisch. Je zou ze ook in de lengte van de muur kunnen leggen, maar hoe je ze ook legt, je houdt er telkens rekening mee dat de planken kunnen afwateren en er dus een minimale hellingshoek is.
De terrasplanken, welke soort je ook koopt, hebben een geribbelde kant en een vlakke kant. Voor een strakkere afwerking kan je de vlakke kant naar boven leggen. Om er wat meer grip op te hebben, kon je de plank dan al behandeld hebben met een beits die zorgt voor meer grip.
Maar het meest logische is dat je de geribbelde structuur gebruikt.
Clips vast schroeven op de planken.
Daarna de planken op de kepers fixeren.
Af en toe wat planken op maat verzagen.
En met het reststuk kan je dan aan de slag bij de volgende rij, en zo blijf je dan verder opbouwen.
Aan de zijkanten van het terras komt er nog een plint, die de kopse kanten van de draagstructuur zal wegwerken.
Voor een mooie afwerking aan de hoek van het terras zal je de plinten in verstek moeten zagen.
Dat kan je eveneens vlug oplossen met de afkortzaag, want die kan je ook in vijfenveertig graden instellen.
Als je de plinten wil vast schroeven, doe dat dan met schroeven voor tropisch hardhout. Voor de bevestiging ga je gewoon even voorboren, je hoeft niets aan te duiden want achter de volledige lengte van de terrasplank zit een keper. Je kan dus niet missen. Let er wel op dat je de schroefkoppen voldoende verzinkt, zodat je ze later niet meer ziet.
En dan rest nog enkel het afwerken van de laatste rijen terrasplanken.
Veel houdt dat niet in. Gewoon blijven voortbouwen met de clips.
Eenmaal aanbeland bij de laatste rij, is er in ons geval wel het geluk dat de breedte van de plank niet nog eens ingekort moet worden. Hij past er dus volledig in.
Is dit niet het geval, dan zaag je de plank best met een cirkelzaag op de juiste breedte. Gebruik dan zeker een geleider over de volledige lengte van de plank, opdat je recht kan uitzagen.
En dat betekent dat het terras is afgewerkt.
Hier is dus Paddouck gebruikt en die zal na verloop van tijd lichter van kleur worden. Deze vergrijzing komt door de zon en heb je ook bij andere houtsoorten. Het terras kan je onderhouden met een transparant onderhoudsproduct. Je beschermt er het hout mee tegen vervuiling, mar de vergrijzing wordt dan niet tegengehouden.
Maar het werk voor vandaag zit er nog niet op. Er komen nog enkele steenkorven ter afscheiding van het terras met de tuin.
Een laag gestabiliseerd zand van een twintigtal centimeter dik werd tijdens de voorbereiding al ingevoerd.
Eerst is het zaak om de wanden van de steenkorf aan elkaar te vlechten met de bijgeleverde metalen U-ringen. Je plooit de ringen gewoon dicht met een tang.
Zorg dat je de vier wanden en de bodem aan elkaar zet. Het bovenste deel laat je nog open, want je moet er uiteraard de stenen nog kunnen inleggen.
Je kan de steenkorf rechtstreeks op het gestabiliseerd zand plaatsen, maar om de steenkorf nog wat hoger te doen uitkomen, leggen we nog een rij klinkers en een betonnen plaat die we op overschot hadden. De plaat zal het gewicht beter verdelen.
De betonnen plaat werk je dan nog weg door er gewoon nog wat aarde tegen te smijten.
En dan kan je aan de slag om de steenkorven te vullen met stenen.
Leg er een eerste laag in, en dan moet je de zijwanden met elkaar verbinden met een verankeringshaakje. Zo komen de wanden niet open te staan door de druk van de stenen.
Herhaal dit om de twee à drie lagen.
En dan blijf je maar aanvullen. Rangschik wel netjes, zodat alles goed is aangevuld, opdat je nergens geen al te grote holtes hebt die overblijven.
Eenmaal opgevuld, kan de bovenste wand nog vastgezet worden. De stenen zijn nog wat witachtig en bestoft, maar bij de eerste regenvlaag zal dat allemaal wel wegspoelen.
En dan rest nog enkel de tweede steenkorf om af te werken, en het werk voor vandaag zit er dan al weer op.  Voilà, ons Paddouck terras is klaar. We hebben er ook nog twee steenkorven bij gezet als extra versiering. Wat mij betref, ik zie jullie graag terug bij een volgende aflevering van Mijn Droomtuin.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.